Ni več ne bo, kot je nekdaj bilo. Sponzorji stojijo v vrsti - zaradi nogometašinj

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
31.07.2022 05:00

Zid med moškim in ženskim nogometom je na Euru 2022 padel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Če je morda še kdo dvomil o atraktivnosti ženskega nogometa, je moral kloniti pod težo argumentov, ki so jih pokazale nogometašinje na EP v Angliji. Zid med moškim in ženskim nogometom je padel. Kakor po padcu berlinskega ni več, kot je nekdaj bilo, tako bo tudi z ženskim nogometom po Euru 2022 - sponzorji stojijo v vrsti. Ne samo v Evropi, ekspanzija, začeta v ZDA, se je razširila na ves svet. Finale afriškega prvenstva v Rabatu si je ogledalo 52 tisoč gledalcev, Bafana Bafana je porazila Maroko, dvakratna strelka Hildah Magaia je postala južnoafriška športna ikona. V nedeljo bomo dobili nove evropske prvakinje v nogometu (Nizozemke so predale krono), Angležinje bodo na razprodanem Wembleyju pred 85 tisoč gledalci v zadnjem dejanju Eura gostile Nemke.

Kdor bi pred desetimi leti napovedal, da bodo dekleta polnila nogometne stadione, bi ga poslali najmanj na pregled k psihiatru. Potem pa je aprila letos na stadionu Camp Nou padel rekord po obiskanosti ženske tekme - 91.648 gledalcev je spremljalo tekmo lige prvakinj med Barcelono in Wolfsburgom, za sto več kot na marčevskem ženskem el clasicu.

Kar nekoliko žal nam je lahko, da na Euru ni bilo Slovenk, ko pa Sara Agrež igra za nemške prvakinje in je Lara Prašnikar gonilna sila Eintrachta iz Frankfurta in je Zala Meršnik ena najboljših vratark v Evropi ... Še pred desetimi leti so slovenske nogometašinje premagovale avstrijske kot za šalo, danes so severne sosede v evropskem vrhu, medtem ko Slovenke na veliki nogometni pok še čakajo. Ena mala vrata za vstop na veliko sceno si lahko odškrnejo že v teh v kvalifikacijah za SP, a najprej bi morale 6. septembra pasti Valižanke, da bi Jarčeve izbranke šle v dodatne kvalifikacije.

Kaj sploh še ostane velikim, smo se spraševali, potem ko je NK Maribor v boju s Šerifom padel brez izstreljenega metka, z zgolj enim ubogim strelom v okvir vrat na obeh tekmah. V poslastici Eura med Nemkami in Avstrijkami se je v četrtfinalu bliskalo kot v neurju pod Triglavom. Petkrat se je zatresel okvir vrat, Nemke so naposled zadele dvakrat - da je moj mehanik Milan Skrbiš s Spodnje Polskave rekel, da je bil to čisti nogometni užitek, in je moj radgonski nogometni pajdaš Marko Škrobar "dol padel", kakšna neverjetna tekma da je to bila. Kakor zdaj igra NK Maribor, bi predlagal, naj se moški raje držijo kuhalnice, žogo pa naj kar prepustijo dekletom. Tako bo za vse bolj zanimivo. Nedeljski finale se začne ob 18. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta