Ne ata, za nogomet jo je navdušila mama

Urška Polanc Urška Polanc
23.06.2019 03:06

Med maturo in individualnimi treningi, ki jih ima v Radljah ob Dravi, smo ujeli 18-letno Adrijano Mori iz Ožbalta, ki je prestopila v ugledni nemški klub Turbine Potsdam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Radljah ob Dravi
Urška Polanc

Da so individualni treningi in dodatno nabiranje moči na poti do uspeha bistveni, je prepričana mlada nogometašica Adrijana Mori, ki veliko "dela zase", kot pravi. "Brez tega bi bila za vsaj dve stopnji slabša, to marsikomu manjka, tudi meni je. Pomembno je, da ti nekdo da vedeti, da lahko daš od sebe še več, te potiska naprej in te podpira," je povedala Korošica, ki te dni, tako kot že leto poprej, z individualnim trenerjem Aljažem Čavnikom, ki je v preteklosti na Koroškem skrbel že za kondicijsko pripravljenost nogometaša Mure Roka Sirka, redno brca na stadionu v Radljah ob Dravi. Tu se je tudi začela njena nogometna pot, ki z letošnjim odhodom v tujino postaja kariera.

Korošica v bundesligi
Turbine Postdam

Dolgo si je želela v Nemčijo

Zadovoljna je, da je v Ljubljani obiskovala nogometni oddelek Gimnazije Šiška, kjer je trenirala z večino najboljših nogometašic v Sloveniji. Če ne bi bila tam, ne bi toliko napredovala, je prepričana; v Šiški jo je opazila tudi trenerka, ki jo je povabila v ŽNK Olimpija Ljubljana, nato pa so z njo postale državne prvakinje.
"Ženski klub Olimpija ima pogoje in denar, lahko bi bila konkurenca evropskim klubom, a tega ne znajo izkoristiti," razmišlja Morijeva. Menjali so preveč trenerjev, tudi zato je klub kot mnoge druge igralke zapustila. Za kratek čas je prestopila v ŽNK Radomlje, nedavno pa se je po mesecu dni vrnila iz Nemčije, kamor so jo že pred časom povabili. "Želeli so, da se navadim na treninge in prilagodim tempu, ki je vsaj trikrat težji kot pri nas. Malo sem že prišla v tisti ritem, da mi zdaj, ko grem nazaj, ne bo tako težko," je povedala.

Z reprezentanco si Adrijana Mori želi uvrstitve na evropsko prvenstvo.
M24.si/NZS

Podpora s tribun je pomembna

"Glede tehnike smo z najboljšimi, tudi z Nemkami, lahko konkurenčne, premagajo pa nas pri moči, eksplozivnosti in hitrosti, saj so od malega navajene hude konkurence, ki jih žene naprej, res morajo trdo delati. Pri nas smo v ekipi le tri, štiri, ki smo lahko konkurenčne. Ko smo igrale proti drugim klubom, smo zmagovale z 10:0 ali še več. Če že pred tekmo veš, da boš zmagal, ne moreš napredovati," razmišlja.

V reprezentančnem dresu
Arhiv NZS

Skoraj pol ekipe slovenske

Ko se je vrnila iz Nemčije, so ji doma nepričakovano pripravili poseben sprejem. "Če me mama, teta in vsi okrog mene ne bi tako potiskali naprej, sploh ne bi imela v glavi, da lahko igram kje v tujini. Ostala bi v Sloveniji kot marsikatera punca s talentom. Pri nas si mislijo, da punce igramo nogomet le za hobi, na prvem mestu naj bo šola, študij ... Mene mama spodbuja pri nogometu in mi reče, šolo boš pa že naredila," je povedala bivša dijakinja šišenske športne gimnazije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta