Geniji nimajo pravice umreti: Kontroverzni slikar Salvardor Dalí še danes provocira in šokira

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
25.10.2020 04:55

Vsako jutro, ko se zbudim, občutim izjemno radost - radost nad tem, da sem Salvador Dalí - in vzhičeno se vprašam: Kaj čudovitega bo ta Salvador Dalí naredil danes?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Salvador Dali se je leta 1934 poročil z rusko priseljenko Galo. 
Profimedia

Skromnost res ni bila vrlina kontroverznega umetnika, ki ga imajo nekateri za genialnega slikarja podzavesti, drugi za komercialnega šarlatana, vsi pa morajo soglašati: ustvaril je veliko osupljivih podob, ki so "vstopile v splošno zavest naše kulture".

Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènech se je rodil 11. maja 1904 v Figueresu v Kataloniji. Sam je vztrajal, da ima arabske korenine, in trdil, da so bili njegovi predniki Mavri, ki so naselili Španijo v letu 711, starša pa sta zatrjevala, da je reinkarnacija njegovega starejšega brata, ki mu je bilo prav tako ime Salvador in je umrl devet mesecev pred njegovim rojstvom.

Risati je začel že kot otrok, prvo javno razstavo je imel v gledališču v Figueresu, ko mu je bilo 15 let. Že kot študent v Madridu je pritegnil pozornost kot ekscentrik, ki je nosil dolge lase in brke ter obleko, hlače in kolenčnike v modnem stilu iz stoletja pred njegovim. Malo pred zaključnimi izpiti je leta 1926 izstopil iz akademije, saj je sklenil, da niti eden od učiteljev na fakulteti ni toliko usposobljen, da bi ga na izpitih lahko ocenjeval. Istega leta je prvič obiskal Pariz, kjer je srečal Pabla Picassa. Dalí je naredil veliko število del pod močnimi vplivi Picassa in tudi Mirója, preden je postavil povsem svoj, nov stil.

Leta 1929 je srečal svojo življenjsko muzo, inspiracijo in kasnejšo ženo. Helena Dimitrievna Deluvina Diakonova, imenovana Gala, je bila ruska imigrantka, enajst let starejša od Dalíja in takrat še poročena z nadrealističnim pesnikom Paulom Éluardom. Kljub temu sta začela živeti skupaj, leta 1934 sta se poročila samo civilno, 1958. pa še cerkveno. Leta 1968 je slikar kupil Gali grad v Pubolu v Gironi in pristal, da sam ne bo šel tja brez njenega predhodnega pisnega dovoljenja. Med letoma 1971 in 1980 je Gala tam preživljala poletja in je tam tudi pokopana. Od leta 1996 je grad odprt javnosti kot Galin in Dalíjev muzej.

Da lahko umrem od sreče

Salvador Dalí je ustvarjal v več slogih, od naturalizma do kubizma, nanj pa je usodno vplival francoski nadrealizem. Svoja najslavnejša in najboljša dela je naslikal med letoma 1929 in 1939.

Leta 1930 je začel uporabljati in razvijati svojo lastno iznajdbo, "paranoično kritično metodo", ki je vključevala različne oblike nerazumskih prispodob (na primer podobe, ki so se spreminjale glede na dojemanje gledalca). Bistvena elementa njegove umetnosti sta provokacija in šok, ki sta spremljala tudi njegovo osebno obnašanje. Združitev absurda in resničnosti ustvarja v njegovih delih napetost, utrujenost in ponekod celo odvratnost. Proslavil se je z upodobitvami sanjskega sveta, v katerem se vsakdanji predmeti srečujejo v nenavadni pokrajini, ki velikokrat spominja na njegovo rodno Katalonijo, navaja umetnostna teorija.

Dalí je v svojem delu uporabljal zelo specifično simboliko. O tem je povedal: "Rišem slike, ki povzročijo, da lahko umrem od sreče, ustvarjam z absolutno naravnostjo, brez najmanjšega estetsko omadeževanega upoštevanja, delam stvari, ki me navdihujejo z globoko čustvenostjo, in poskušam jih naslikati neomadeževane."

Ena od stalnic v njegovem ustvarjanju je denimo jajce; strokovnjaki opozarjajo na povezavo jajca s plodom v maternici, kar simbolizira upanje in ljubezen. V Dalíjevih delih se pojavljajo tudi številne živali. Potem ko je ob prvem obisku pri Sigmundu Freudu videl polža na kolesu pred njegovo hišo, je večkrat slikal polža v povezavi s človeško glavo, pa tudi kobilice kot simbol izgube in strahu. Prav obseden pa je bil z mravljami. Te so simbol smrti, razpadanja, pa tudi brezmejnega seksualnega hrepenenja. Odločilno so ga zaznamovale že kot dečka, ko je razvil očaranje in hkrati strah pred mravljami, potem ko je nekega dne našel netopirja, svojega domačega ljubljenčka, mrtvega in prekritega z mravljami.

Vsestranski ustvarjalec

V svojem umetniškem ustvarjanju se ni omejeval samo na slikanje. Številne od njegovih najpopularnejših stvaritev so skulpture in drugi objekti, prav tako je znan s prispevki v gledališču, modi, fotografiji, oblikovanju in na številnih drugih področjih. Dve najpopularnejši stvaritvi sta Jastog - telefon in Zofa iz ustnic Mae West, ki ju je Dalí dokončal leta 1936 oziroma 1937.

Zofa iz ustnic Mae West je ena njegovih znanih skulptur.
Reuters

Poleg več kot 1500 slik je ustvaril številne knjižne ilustracije, litografije, dizajne in kostume za druga področja, ogromno število risb, načrtov za skulpture in še številne druge projekte, vključno z animirano risanko Destino za Walta Disneyja.

Leta 1982 mu je španski kralj Juan Carlos I. podelil naslov markiza Pubolskega, za katerega mu je Dalí kasneje, ko ga je kralj obiskal na smrtni postelji, plačal z risbo Glava Evrope (ki je najverjetneje njegova zadnja risba). Leta 1982 je umrla Gala in Dalí je povsem izgubil voljo do življenja. Začel je hirati in bil povsem dezorientiran, menda je hotel vegetirati, kot zmorejo nekateri mikroorganizmi, o katerih je veliko bral. Iz Figueresa se je preselil na grad Pubol, ki ga je kupil za Galo, in tam živel do leta 1984, ko je iz nepojasnjenih razlogov, morda je šlo za poskus samomora, izbruhnil požar v njegovi spalnici. Potem se je vrnil v Figueres, kjer je že leta 1960 začel graditi gledališče in muzej. V muzeju, ki hrani največjo zbirko njegovih del, je živel do smrti 23. januarja 1989. Le malo pred tem je v zadnjem televizijskem nastopu dejal: "Geniji nimamo pravice umreti, saj smo nujni za družbeni napredek", nekaj dni kasneje pa se mu je ustavilo srce. Pokopan je v kripti pod muzejem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta