Kaj sprašujete, kako se počutijo otroci? Raje se vprašajte, kako se počutim jaz!

Vloga pedagoga je ključna za našo civilizacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Razpadam na koščke! Tekam od enega otroka k drugemu: znanost, glasba, matematika … Kako naj jaz znam vse to? Zdaj bodo naši otroci odkrili, kako neumni smo v resnici! To ni pošteno!
Tako v posnetku, ki je obkrožil svet, učiteljem kriči izraelska mati štirih otrok, ki so se bili zaradi pandemije novega koronavirusa ​prisiljeni šolati od doma na daljavo, pri čemer se je od nje pričakovalo, da jim pri tem pomaga. Gotovo ni edina, ki se je znašla v takšnem položaju v apokaliptičnem času, ki smo mu priča. Beseda "apokalipsa", ki izvira iz stare grščine, pomeni razodetje. Gre torej za čas, ki nam razkriva to, kar je bilo v vsakdanu skrito in pozabljeno. Apokalipsa, povezana s pandemijo novega koronavirusa, nam je tako razkrila, kako pomembni so javno zdravstvo in osebni stiki, za katere smo bili prikrajšani. Odkrila pa nam je tudi, kako pomembna je šola in kako ključni so za življenje družbe pedagogi. Pri tem se je razkrilo tudi to, kar je bilo zaradi poudarka na šolanju kadrov in pridobivanju kompetenc dolgo in očitno neupravičeno zakrito, in sicer dejstvo, da je eden od glavnih namenov šole učenje kakovostnega preživljanja prostega časa. Beseda "šola" v grščini namreč pomeni prosti čas in osnovni namen izobraževanja ni bilo učenje za poklic, ki se ga človek tekom praktičnega udejstvovanja na svojem področju tako ali tako priuči, temveč samouresničenje - postati dober človek. To je modrost, ki sta jo poznala tako Aristotel kot Komensky, a jo je vulgarna sodobnost, ki ji gre zgolj za pridobitništvo in ki v šoli vidi sredstvo za produciranje delavcev, do pojava koronavirusa povsem zatrla.
"Pedagog" je tako tisti, ki "vodi otroke", kar beseda izvorno v grščini pomeni, vodi pa naj jih na pot "iz-obrazbe", na pot, ki jim bo dala "obraz", da bodo postali dobri ljudje, takšni, ki bodo znali uresničiti svoje potenciale, ki časa ne bodo zapravljali za visenje na družbenih omrežjih ter pohajkovanje in pijančevanje, temveč za plemenite in koristne stvar, ki predstavljajo temelj civilizacije, torej za umetnost in znanost. Od tu izhaja tudi ideja osnovne šole, do katere so upravičeni vsi, saj so ljudje: Komensky je bil zato prepričan, da moramo vsi, ne glede na naš spol, raso ali stan, biti izobraženi, saj imamo vsi potencial, da postanemo omikani ljudje. Ravno pandemija koronavirusa, ki je med drugim zaprla šole, nam je razkrila to ključno vlogo pedagoga za našo civilizacijo.
Starši so ugotovili, da ni enostavno biti sam doma z otroki tri mesece, da to niso podaljšan vikend ali počitnice, temveč pomemben izpad pedagoškega dela, ki ga ni mogoče kar tako enostavno nadomestiti. Končno so razumeli, da pedagog ni nekdo, ki to službo izbere zaradi velikega števila dela prostih dni in zajamčene državne plače, pač pa nekdo, ki vloži ogromno truda v negovanje in izgrajevanje osnovnih družbenih vezi in vrednot, pa čeprav je velikokrat spregledan in zaničevan tako s strani staršev kot tudi akademskih kolegov, ki so na "pedagoške fakultete" gledali zviška, češ da to niso prave raziskovalne institucije in da se nanje vpisujejo manj sposobni študentje, pri čemer so morali zdaj zaradi zmede ob izvajanju študija na daljavo številni sami postati slušatelji tečajev visokošolskih didaktik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta