Kalifornija tik pred dekriminalizacijo psihedeličnih substanc

NR
25.07.2021 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Afriška rastlina iboga
Arhiv Večera

Kalifornijski senat je na začetku junija sprejel predlog zakona, poimenovan SB 519, s katerim namerava legalizirati posedovanje določenih psihedeličnih substanc, vključno s psilocybinom (halucinogene gobe), dimetiltriptaminom (DMT), ibogainom, meskalinom, LSD, ketaminom in MDMA, ne pa tudi njihove prodaje. Osnutek zakona morata zdaj potrditi še spodnji dom kalifornijskega parlamenta in guverner Gavin Newsom.

Izvedenci so v preteklih letih zbrali številne dokaze, da utegnejo biti psihedelične substance v pomoč pri zdravljenju cele vrste duševnih težav. Z novim zakonom naj bi predvsem zagotovili, da bi bile te terapije lažje dostopne, hkrati pa naj bi z njim po besedah senatorja Scotta Wienerja naredili velik korak naprej pri prizadevanjih za zaustavitev "rasistične vojne proti drogam ter njenih neuspešnih in uničevalnih politik".

"Psihedelične substance veliko obetajo pri zdravljenju ljudi, ki se spopadajo s hudimi travmami, depresijo, tesnobo in odvisnostjo," je še povedal senator Wiener, ki je tudi avtor osnutka zakona. "Uživanja psihedeličnih substanc ni smiselno kriminalizirati. Vojna proti drogam ni obrodila sadov in zaradi kriminaliziranja teh substanc ni nihče prav nič varnejši. Čas je, da naredimo korak stran od politik kriminaliziranja drog ter uberemo pristop, ki temelji na znanosti in zdravju. Sprejetje SB 519 je pomemben mejnik na poti k legalizaciji psihedeličnih substanc. Navdušen sem nad tem, da vse več ljudi verjame v koristi njihove dekriminalizacije."

Kalifornijski mesti Santa Cruz in Oakland sta že sprejeli svoj osnutek zakona, s katerim nameravata dekriminalizirati uporabo psihedeličnih substanc v terapevtske namene. Leta 2019 sta to storili tudi mesti Denver in Colorado.

Gonilna sila prizadevanj za dekriminalizacijo psihedeličnih substanc v ZDA in drugod so številni dejavniki. Eden najpomembnejših je neuspešnost in dvoličnost vojne proti drogam. Namesto da bi s svojimi politikami ljudem prinesla več varnosti in zdravja, je le poglobila neenakosti, njena tarča pa so po krivici postale marginalizirane skupine.

Drugi pomembni dejavnik so vse številnejši znanstveni dokazi, da utegnejo biti psihedelične substance koristne pri zdravljenju mnogih duševnih motenj. Veliko nedavnih študij je pokazalo, da bi lahko nekatere psihedelične substance, predvsem psilocybin, LSD, ketamin in MDMA, uporabljali za zdravljenje duševnih bolezni, kot so na primer tesnoba, depresija, pri kateri druge terapije ne delujejo, posttravmatska stresna motnja in odvisnost od substanc. Hkrati naj bi bila večina psihedeličnih substanc tako za posameznika kot za celo družbo manj škodljiva od številnih drog za rekreativno uporabo, vključno z zakonitimi drogami, kot sta tobak in alkohol.

Nedavne poteze oblasti v Kaliforniji veljajo za odmik od pristopa, osredotočenega na kriminalizacijo, ter za korak k obravnavi drog, ki temelji na znanosti. "Vojna proti drogam se je izkazala za neuspešno. Izberimo raje na znanosti temelječe politike do drog," je na twitterju pozval senator Wiener. (Iflscience)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta