Ker se drugi bojijo korone, se vi bojte ježev

Na mojem Kamenjaku nič novega …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kamenjak
Majda Anders

Sicer se letos makadam manj kadi in slaščičarji mečejo sladolede nižje v zrak, toda skale so še vedno nazobčane in ribe še vedno zamrznjene. Kaj pa na vašem Zlatnom ratu? Sklepam, da je podoben morski dolgčas. Kajne, ravno to imamo tako radi, da je morje še vedno tako širno, pa čeprav smo ga že kot otroci toliko popili.
Vsi vsako leto komaj čakamo, da gremo na morje. In zato naredimo in pretrpimo vse, samo da namočimo noge vanj. Ne zaradi ježa, ki vsako leto potrpežljivo čaka naše podplate, ampak zaradi navade. Morja si še koroni ne pustimo vzeti!
Čeprav je Morje kar pri Framu in ima hribovita, rečna in jezerska Slovenija za kar cel maraton morske obale, se gre v Portorož na upokojenski izlet, v Izolo na girice in v Piran na sprehod. Na morje pa se gre na Hrvaško. Ker tega dejstva prej niso uspeli premagati niti nizkocenovni poleti, ga zdaj ne bo niti visoko tveganje okužbe. Kdor ne skače v hrvaško morje, ni Sloven'c!
Zato je logično, da sta se premiera obeh zaradi Piranskega zaliva že in še dolgo skreganih držav požvižgala na vso barvno paleto covidne epidemije in slovenskim kopalcem v hrvaškem morju zagotovila, da jih ob povratku v domovino ne čaka še 14 dni dodatnega dopusta. Čeprav vrhovna izganjalka virusa vabi v Italijo in četudi smo Slovenci za dve do tri noči v domačih posteljah najeli še eno mednarodno posojilo, lahko gremo vsi volivci, z otroki vred, brez skrbi plavat v lijepo njihovo, saj so njihove volitve, zaradi katerih so na stežaj odprli vrata Balkana vsem okuženim, že mimo.
Gre, torej, za številke. Glede na dva metra varne razdalje nas lahko na slovenski obali svojo brisačo v prvo vrsto navsezgodaj postavi naenkrat le 21.578. Da te brisače na naši obali prespijo vsaj dve noči, mora miniti šest mesecev. Kako dolgo veljajo boni? Za koliko noči portoroških cen zadošča posojilo/darilo, ki smo ga vzeli/dobili?
Gre za številke tudi na Hrvaškem. Tam imamo Slovenci namreč 120 tisoč nepremičnin! Kolikor google ve, jih je v Gorskem kotarju in Slavoniji bolj malo, torej jih je veliko v drugem in tretjem "redu do mora". Čeprav smo Slovenci skromni, sta v vsaki najbrž vsaj po dve postelji, in ker smo tudi varčni, v vsaki postelji spita vsaj dva. Koga bi volilo teh 500 tisoč lastnikov in uporabnikov hrvaških nepremičnin, če bi desni poslušali stroko in poslali Slovence raje v Lignano kot pa v Poreč, levi pa bi jih zaradi tega interpelirali?
Zato brez skrbi! Ker politiki drugih (zahodnih) držav niso odvisni od hrvaške soli, boste v svojem hrvaškem apartmaju bolj osamljeni kot v nedeljskem Mariboru, zato volilne bone kar uporabite za skupno ležišče v slovenskih planinah, saj vam bo dopusta ostalo dovolj še za svoj denar in svoje morje na njihovem kosu obale. Zgoraj podpisani o tem namreč poročam iz prve roke. Hrvaško sonce me je letos že pobarvalo in tudi njihovim ježem sem se že izognil. Zato bi bila škoda, če letos ravno vi ne bi posnemali tradicije. Zaradi številk, ki so vsak dan višje, je v vašem zalivu, kamor ste se vozili še z vlakom, potem s štopom in zatem s fičkom, pa že s prikolico za čoln, posteljo in stanovanjem ter z desko, jadrom, kajtom, džetom, blazino in sandolino, vedno manj nevarnosti, da bi vam kdo, še preden se vrnete z večerje na morski terasi, s svojo brisačo rezerviral vaš košček morskega sonca. Drugi se bojijo korone, vi pa se zato bojte le ježev in opeklin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.