Ko nostalgiki obmolknejo: Toliko trojk je že v ligi NBA, da razmišljajo o metu za štiri točke

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
31.01.2021 04:00
Ne le, da NBA-zvezdniki z razvojem košarke presegajo nekdanje idole, liga z bojem za rasno in spolno enakopravnost tudi utira pot celotni športni industriji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić je v tretji sezoni z nasmeškom prišel do dosežka, za katerega je Michael Jordan potreboval celo kariero. Foto: Epa
Epa

Tu in tam je kakšna tekma preložena, vsake toliko časa je kakšna ekipa primorana odigrati z zdesetkano, malodane rezervno postavo, a nič ne de: liga NBA gre naprej. Za nami je že četrtina skrajšane (z 82 na 72 tekem rednega dela) sezone, v kateri imajo nostalgiki kaj objokovati. Rekordi padajo kot po tekočem traku in superzvezdniki iz 90-ih se ne zdijo več nedotakljivi. Niti tisti največji ne.

Napad na Jordana

Michael Jordan zdaj pač mora priznati; Luka Dončić ima že v svoji tretji sezoni več trojnih dvojčkov kot on, za piko na i pa je slovenski čudežni deček 29. zbral ravno proti Chicagu. Še več, z osmimi trojnimi dvojčki, kjer je dosegel vsaj 30 točk, se je z Jordanom že tudi izenačil. A, kot rečeno, ker gre razvoj košarke naprej, mejnike 21-letnika že napadajo iz ozadja. Kot bi Jordan udaril nazaj, je v vlogi lastnika NBA-moštva Charlote Hornets lani na naboru izbral LaMela Balla. Mladenič je očitno hvaležen dečko - z 19 leti in 140 dnevi je postal najmlajši NBA-jevec s trojnim dvojčkom. Luko Dončića, ki je bil ob prvem takšnem dosežku starejši za pol leta (natančneje za 187 dni), je na večni lestvici že izrinil na tretje mesto.

A vzporednice med Jordanom in današnjimi košarkarji so že zaradi različnega sloga igre kot primerjava jabolk in hrušk. Ker se je NBA-košarka razvila predvsem v smer metanja ogromnega števila trojk (kar je privedlo do ideje o metu za štiri točke), ima to za trojne dvojčke dve posledici - centri, ki prav tako vse pogosteje mečejo od daleč, svojo nekoč osnovno prvino, skok za žogo, prepuščajo tudi nižjim košarkarjem, obenem pa se povečuje doseženo število točk. Denimo Dallas, ki le redko Dončićevo statistiko unovči z zmagami, pogosto že do polčasa prejme več kot 70 točk. V Sagadinovih časih so evropske ekipe s tolikšnim številom doseženih točk zmagovale … A sloviti trener bi, če bi ga kaj srečali v ljubljanski Župančičevi jami, kjer stanuje, dejal, da je redni del lige NBA itak samo šov in da ga ne gleda, ker šteje le končnica.

Trojke spreminjajo NBA

Morda so prav trojke iz lige naredile šov. Stephen Curry se je v minulih letih proslavil s cirkuškimi meti s polovice igrišča, zdaj pa je na dobri poti, da postane najboljši strelec za tri točke vseh časov. Od minulega vikenda je že na drugem mestu, potem ko je prehitel Reggieja Millerja (2560 trojk v karieri). Ne le, da je Curryju to uspelo v skoraj pol manj časa (715 tekem proti Millerjevim 1389 tekmam), ima tudi občutno boljši odstotek natančnosti meta (43,3:39,5). Zdaj je pred Curryjem le še Ray Allen, ki je ob 40-odstotnem metu dosegel 2973 trojk. Zanimivo - le nekaj dni preden je Curry ulovil Millerja, je od 16 metov iz igre zadel samo dva … Ja, nihče ni vsemogočen. A ne le njegova igra, dandanes na metu za tri točke bazira že slog igre celotnih ekip. Takšni so denimo Milwaukee Bucks, pa čeprav je njihova ikona Giannis Antetokounmpo. Morda edini košarkar moštva, ki blesti v vseh prvinah, le v trojkah ne. A prav njegovi prodori pod koš omogočajo prostor ostrostrelcem za mete od daleč. In tako so Bucksi dan pred silvestrovim postavili še en NBA-rekord - Dragićevemu Miamiju so nasuli kar 29 trojk, pri čemer je dvanajst Milwaukeejevih košarkarjev doseglo vsaj po eno. Jasno, le Antetokounmpo ne.

Stephen Curry, drugi najboljši ostrostrelec v zgodovini, je poskrbel za razcvet trojk v NBA in ideje o metu za štiri točke. Foto: Epa
Epa

In če smo že začeli s primerjavami z Jordanom, nadaljujmo - ko je ta košarkar na peti tekmi finala leta 1991 osvojil prvi šampionski prstan, je njegova celotna ekipa le trikrat vrgla izza črte, dobrih šest metrov oddaljene od koša (torej za meter manj kot danes). Enkrat je zadel le Scottie Pippen, Jordan niti poskusil ni.

Reinkarnacija živih legend

Novodobnih junakov, ki dosegajo ali celo presegajo nekdanje idole, je še več. Denimo Clint Capela je ponovil dosežek svojega predhodnika v Atlanti Dikembeja Mutomba, ko je pred tednom dni dosegel neverjetni trojni dvojček, ki je vključeval kar deset blokad.

Še kak teden prej so se v Philadelphii vrnili spomini na Allena Iversona, potem ko je Tyrese Maxey postal njihov prvi novinec po kontroverznem branilcu, ki je na tekmi dosegel več kot 35 točk, zbral jih je kar 39! A ker nostalgiki radi ugovarjajo, da je današnja liga pomehkužena, je Draymond Green, nekakšna polikana različica Dennisa Rodmana, poskrbel tudi za to - potem ko je predlani z jezikanjem povzročil, da je Golden State Warriorse zapustil Kevin Durant, je letos tako močno nahrulil svojega soigralca, novinca Jamesa Wisemana, da so ga sodniki kar izključili. Resda so mislili, da kriči nanje, pa vendarle …

Po 120 letih delovanja ameriških profesionalnih športnih lig smo šele letos dobili prvo trenerko - Becky Hammon. Foto: Epa
Epa

Bi res položili trenerko?

A v dneh, ko so bili spomini na preteklost tudi zaradi obletnice smrti Kobeja Bryanta zelo živi, liga NBA gleda tudi naprej. Če je bilo preteklo leto v znamenju boja za rasno enakopravnost - mimogrede: Kyrie Irving je družini umorjenega Georgea Floyda, s katerim se je začelo gibanje Black lives matter (Življenja temnopoltih štejejo), pred pol leta kupil hišo -, bo ta sezona očitno prelomna za ženske v ligi. Zdaj že kar znamenita izjava neimenovanega trenerja, da "privlačna ženska ne more voditi NBA-moštva, ker bi jo fantje vsak dan skušali zvabiti v posteljo", očitno ni bila vzeta resno. In tako je Becky Hammon, nekdanja košarkarica v ligi WNBA, na zadnji dan starega leta po izključitvi glavnega trenerja Gregga Popovicha v prvi četrtini prevzela vodenje San Antonia. Pravzaprav se je zgodilo prvič, da je ženska vodila kakšno moštvo v največjih ameriških športnih ligah, pa čeprav je bila bejzbolska MLB ustanovljena leta 1901, hokejska NHL leta 1917, ameriškonogometna NFL 1920 in košarkarska NBA 1949. Do zmage sicer ni šlo, a nasprotniki so bili šampioni, Lakersi.

Še korak naprej pa smo videli minuli ponedeljek, ko sta prvič doslej na NBA-tekmi pravico delili dve sodnici - Natalie Sago in Jenna Schroeder. Čeprav je liga NBA prvo sodnico uvedla že leta 1997, je bilo tudi za ženski sodniški par potrebno kar veliko časa. Pa vendarle, NBA v marsičem, kot tudi lani s pravim, nepredušnim košarkarskim mehurčkom v Disneyjevem resortu, utira pot razvoju športne industrije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta