Kolumna Aljoše Stojiča: Športna evforija, ki to ni

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
25.06.2023 05:00

Matjažu Keku hvala, da je (vsaj on) ostal prizemljen: "Daleč od tega, da bi lahko bili veseli in evforični." V košarkarski zvezi pa evforije po končanem EP za ženske še kar ni konec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lahko smo zadovoljni z našimi nogometaši, a manj kot Kazahstanci, Finci in Danci.
Reuters

Vsi mi, ki smo se tako ali drugače udeležili vseh evropskih prvenstev v nogometu, na katerih je sodelovala Slovenija (torej tistega edinega leta 2000), ne sprejemamo ocene o "novi nogometni evforiji", ki da je zajela Slovenijo v teh kvalifikacijah. Ki so nam jo servirali v TV-studiu po tekmi. Okej, enkrat nam je, za spremembo, spet uspelo napolniti ljubljanski stadion, kar nam pove predvsem to, da bi večkrat lažje zapolnili mariborskega, a Ljudski vrt je do nadaljnjega izbrisan s horizonta Nogometne zveze Slovenije. Če že hočemo obuditi spomin na zadnjo evforijo, moramo daleč nazaj v 2009., ko so se Kekovi pod Kalvarijo prek Rusije plasirali na svetovno prvenstvo.

To, kar se je med slovenskimi navijači dogajalo na tekmi z Dansko, ni bil nek presežek pripadnosti, ki ga na vsakem koraku uprizarjajo sosedi Hrvati, je pa bila popolnoma evforična izjava slovenskega asa Petra Stojanovića, da so si Danci v drugem polčasu priigrali "nekaj polpriložnosti". Ja, tri "smrtne šanse" so v ponedeljek v drugem delu zapravili severnjaki, mi pa eno, tako da je resnica gledalca s kavča ta, da so lahko Slovenci bolj veseli za točko kot pa Danci, ki upravičeno žalujejo za drugima dvema. Gledano s perspektive dejanske podrejenosti, je točka za naše res gromozanski uspeh.

In Matjažu Keku hvala, da je (vsaj on) ostal prizemljen: "Daleč od tega, da bi lahko bili veseli in evforični."

Vzdušje v ekipi boljše kot rezultati

V nogometašem bližnji stožiški dvorani so se pa zares potrudili za popolni odmik od evforije. Za evropsko prvenstvo marsikdo v Sloveniji ob vseh teh rogličih in šeškotih sploh ni vedel - ali pa je kdo sicer zaznal nekaj pod koši, a kot navijač ni trznil.

S kavča nismo videli najbolje.
Foto: Robert Balen

Težko je bilo spremljati naše košarkarice pred prvenstvom in med njim, ko so z izjavami o odličnem vzdušju v ekipi in izjemnem grškem trenerju, malodane supermanu, posredno in neposredno gazile iz reprezentance odstranjeno Niko Barič. Za koliko močnejše so bile brez najboljše igralke, se je pokazalo in izkazalo na igrišču. Vi na kavču tega ne razumete, je bila po klavrnem nastopu (izpadle so hitreje, kot nam je DHL uspel dostaviti sporočilo) vzgojiteljsko razpoložena Eva Lisec. Mi v ležečem položaju pač mislimo, da v športu štejejo rezultati, ne pa vzdušje v ekipi.

Da pa osebje Košarkarske zveze Slovenije ne bi izpadlo še bolj diletantsko, je selektorju takoj po zadnjem porazu podaljšalo pogodbo. Za vsak slučaj, da kak drug trener ne bi v ekipo pomotoma vrnil Baričeve in s tem porušil harmonije v reprezentanci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta