Kolumna Aljoše Stojiča: Zlati trikotnik

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
24.12.2023 05:00

Naj vas spomnim, da je za vsak primer, tudi ob gripi, tukaj tamiflu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pozdravi vse, kar hočeš. Ali pa tudi ne.
Reuters

Leta 2009 so vlade po vsem svetu v strahu pred prašičjo gripo H1N1 množično naročale tamiflu in zanj plačevale milijarde; slovenska je "sklenila še letos nabaviti 900 tisoč doz cepiva proti pandemski gripi, dodatnih 400 tisoč doz pa v januarju 2010". Leta 2014 je British Medical Journal objavil raziskavo, da je tamiflu kot zdravilo proti gripi vprašljiv: "Tamiflu lahko simptome gripe sicer skrajša za kakšnega pol dneva, a po drugi strani bolniki, ki ga jemljejo, tvegajo stranske učinke, kot sta slabost in bljuvanje." Skoraj sočasno objavljena študija v drugi medicinski reviji The Lancet Respiratory Medicine je kazala nasprotno: "Tamiflu je pri bolnikih, ki so jih med epidemijo nove gripe oziroma virusa H1N1 v letih 2009-2010 sprejeli v bolnišnice, za kar četrtino zmanjšal tveganje smrti." Wolfgang Wodarg, takratni predsednik odbora za zdravstvo Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, je opozoril (tako Mladina), da "obstajajo realni in utemeljeni sumi, da je bila odločitev o razglasitvi pandemije sprejeta v tesnem sodelovanju z največjimi farmacevtskimi korporacijami in pa znanstveniki, ki so na njihovih plačilnih listah. Številni zato govorijo o Zlatem trikotniku: WHO, korporacije in znanstveniki."

Reuters

Januarja 2015 so prepovedali obiske v UKC Ljubljana, hospitalizirane bolnike z gripo so zdravili s tamiflujem. Zakaj le? "Tamiflu gotovo ni idealno zdravilo, da bi lahko rekli, zdaj bomo pa to zdravilo dali in bodo ljudje ozdraveli. Večina jih tako sama ozdravi," so dejali prav tisti, ki so predpisovali tamiflu! Vlada je vseeno nemudoma ukrepala in "za obvladovanje pojava sezonske gripe" iz državnih blagovnih rezerv namenila 56.320 škatlic tamifluja v obliki kapsul in v obliki praška 56 kilogramov. Zakaj le? Ko pa v Delu leta 2018 beremo: "Ko se je v medijih začelo pisati o ptičji gripi, smo bili vsi na nogah. Kdor je le (z)mogel, je takrat kupil zdravilo tamiflu sam, za četrtino prebivalstva ga je nabavila država. Tamiflu sicer ne bi pomagal, a počutili smo se bolj varni."

Ker so se zbali, da ga bo premalo, so ga nabavili preveč.
Reuters

Pa preskočimo v ta teden: "Članice EU so zavrgle najmanj 215 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, ki so jih kupile na vrhuncu pandemije, kar je davkoplačevalce stalo štiri milijarde evrov, razkriva analiza, ki jo je opravil bruseljski spletni bilten Politico. Slovenija je zavrgla malo manj kot dva milijona odmerkov."

Kako je mogoče, da so zavrgli dragoceno cepivo, za katero so nam rekli, da je nadvse učinkovito? Ne vem, samo vprašam. So krivi otroci, ki se kljub priporočilu niso hoteli cepiti? 

Ve pa se, kdo je sklepal dolgoročne škodljive pogodbe s farmacijo. In ve se tudi, da pri nas ne bo nihče kaznovan za stran vržene milijone. Lahko pa se cepijo sami četrtič, petič, šestič ..., da bo izguba manjša. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta