(Kolumna Marka Crnkoviča) Dosjeji X: Jebi se, Elon Musk!

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
11.08.2024 04:25

Svoboda govora na Marsu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Se opravičujem, ampak nisem si mogel kaj, da ne bi dal vulgarnega naslova. Inspiriral me je Elon Musk sam. Ko so podjetja, kot sta Disney in Apple, začeli bojkotirati X, je lastnik tega družbenega omrežja lani rekel točno to: "Če me nekdo misli izsiljevati z oglaševanjem, izsiljevati z denarjem, potem se naj jebe. Je to jasno? Upam, da je."

In res. Iz tega je nastala cela jeba.

Antitrust tožba

Elon Musk zdaj toži oglaševalce, ki nočejo oglaševati na X-u, prej Twitterju. Mednarodni zvezi oglaševalcev (WFA), njeni iniciativi Globalno zavezništvo za odgovorne medije (GARM) in nekaj multinacionalkam (Unilever, Mars) in večjim podjetjem (Ørsted) očita "skupinski bojkot". Zato je Musk to sredo na sodišču v Wichita Fallsu v Teksasu vložil antitrust tožbo, s katero od toženih strank zahteva povračilo povzročene škode (z obrestmi), od sodišča pa sodno prepoved "nadaljnjega konspirativnega odrekanja milijard dolarjev oglaševalskih prihodkov" podjetju X Corp. (Twitter Inc. do Muskovega prevzema leta 2022 za 40 milijard dolarjev).

"Dejanska resnica"

Kaj je (bil) sploh razlog za bojkot, ki mu mi nemultimilijarderji privoščljivo aplavdiramo?

Gre za Muskov antisemitizem. Ali vsaj domnevni antisemitizem, da ne bom prestrog. Skratka, nekega dne je nekdo na X-u objavil naslednje: "Judovska skupnost promovira popolnoma enako vrsto dialektičnega sovraštva do belcev, za katero sicer pravi, da bi jo ljudje morali nehati uporabljati proti njim samim. In niti malo me ne zanima to sranje, da Judi na Zahodu prihajajo do neprijetne ugotovitve, da horde manjšin, ki preplavljajo njihove države, tudi njih samih ne marajo preveč. Če hočete slišati resnico v ksiht, potem je to to."

Elon Musk pa je na te besede ne bodi ga len pripomnil: "Povedali ste, kar je dejansko resnica." Pozneje se je sicer pokesal, da mu tega res ne bi bilo treba retvitati.

Kaj je resnica?

Musku ne gre za denar, temveč za svobodo govora. Elon Musk subvencionira svobodo govora. Kupuje si - in jo kao nam kupuje - pravico do tega, da govori(mo) to, kar misli(mo). Zagotavlja resnico. Da pride na dan.

Kaj je ta resnica? In ali sploh je resnica?

Seveda ne. To ni resnica, kakršno smo poznali. Danes je drugače. Živimo v svetu postresnice. Kriterij resnice in resničnosti je oseben, poljuben, emotiven in temelji na prepričanju. Ni več splošno veljaven in kredibilen. Veljaven in kredibilen je, če je objavljen in distribuiran na družbenih omrežjih in ustrezno napumpan z algoritmi. Resnica je zdaj promovirano mnenje, ne več dejstvo.

Naj vam dam namig za lažje razumevanje. Slovenski nedeljski filozof, sicer prominenten intelektualec desnice, je nekoč napisal: "Ljudje imajo pravico razširjati in sprejemati informacije ne glede na to, ali so resnične (…) Državljani nimajo pravice do resnice, ampak pravico do iskanja resnice."

Kdo ve (in komu mar)?

Recimo torej, da Elon Musk išče resnico. Tudi z manipuliranjem nekaterih accountov, ki na X-u podpirajo Kamalo Harris in ki si po njegovem zaslužijo nalepko "spam". Sam seveda podpira Trumpa. Kar pa ni noben problem, če si multimilijarder in lastnik globalnega omrežja.

Muskova resnica je tudi: "Državljanska vojna je neizogibna," - namreč v Veliki Britaniji, kjer drhal divja po mestih in hujska proti priseljencem. In še: "Britanija postaja Sovjetska zveza. Resno." Ali da so neki trije tipi (vsak zase) za rasistične komentarje na Facebooku, prodajo protimigrantskih nalepk in večkratno posilstvo dvanajstletne deklice fasali (po vrsti) petnajst tednov zapora, dve leti zapora in 180 ur družbenokoristnega dela (brez zapora).

Je to res? Kdo ve. In komu mar, če niste iz desničarskega, svobodnjakarskega vica.

Projekcija

Karikiranih, pretiranih in v bistvu butastih, če že ne fake izjav je na X-u kot dreka. Te dni sem naletel na tvit kultiviranega, izobraženega in razgledanega kolega, ki mi je že dolgo drag, zadnje čase pa se mu fuzla: "(Olimpijske igre v Parizu) na višjem nivoju ponavljajo totalitarno prisilo tistih iz leta 1936 (v Berlinu). Če danes nisi woke LGTB+, si kot Jud v tistih časih. Raje se dam skuriti v pečeh progresivizma, kot (da pristanem) na diktat enoumja."

Pa bo kaj iz tega? Ne. X bo po mnenju pravnih strokovnjakov tožbo skoraj zagotovo izgubil.

Moja projekcija pa je: Elon Musk bo brez tistih milijard, za katere so ga in ga še bodo prikrajšali, še naprej subvencioniral svobodo govora. A ko bo balonček Tesle počil, mu ne bo preostalo drugega, kot da se dejansko preseli na Mars. In z njim tisti, ki se ne bodo pustili kremirati v pečeh progresivizma. Lahko pričakujemo, da nam bo kar malo odleglo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta