Konjski prdec dodajajo žvečilnemu gumiju in zobni pasti

Borut Cerkvenič
10.07.2022 04:25

Iz dolgolistne ali divje mete, ki jo poznamo pod številnimi domačimi imeni, pridobivajo eterično olje, uporabna je tudi za čaj, obkladke ter kot začimba za ribje in mesne jedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dolgolistna meta v družbi prav tako zdravilne kamilice.
Profimedia

Dolgolistna meta (Mentha longifolia) je ena od pripadnic številne družine met. Spada med ustnatice, poznamo jo tudi pod domačimi imeni konjska meta, konjski prdec, mala meta, divja meta, meta, saosa, jud.

Je trajna zelnata rastlina. Njeno steblo je pokončno, štirirobo, v zgornjem delu zelo razvejeno. Zraste do meter visoko. Listi so nasprotni, jajčasto suličasti, z nazobčanimi robovi, koničastimi konicami, zadnji del je pokrit z gostimi sivimi dlačicami. Spodnji listi so na kratkih pecljih. Cvetovi so dvospolni, združeni v gosta podolgovata koničasta socvetja. Pestič je zaraščen.

Cveti od junija do septembra, rade jo obiskujejo čebele.
Profimedia

Cveti od junija do septembra. Je medonosna rastlina. Čebele obiskujejo cvetove in naberejo veliko nektarja in nekaj cvetnega prahu.

Razširjena je po Evropi in Mali Aziji. Raste na vlažnih travnikih, travnikih in pašnikih, ob rekah in potokih, ob cestah in robovih gozdov do 1500 metrov nadmorske višine. Razmnožuje se s semeni.

Zel nabiramo junija, julija, avgusta in še v prvi polovici septembra.

Profimedia

Učinkovine, ki jih vsebuje, so: eterično olje, mentol, bilten, karvakrol, askorbinska kislina, vitamin C, grenčine, čreslovine.

Uporabna je za čaj, obkladke, kot začimba za ribje in mesne jedi. Iz nje pridobivajo eterično olje, ki ga dodajajo žvečilnemu gumiju, zobni pasti, praškom in ustni vodici, pri pripravi osvežilnih pijač, izdelavi likerjev, kot dodatek k namazom, omakam ter sladicam in pecivu.

Metin čaj, divja meta Mint tea. Infusion of mint leaves (Mentha sp.) in a glass of hot water. This tea is a traditional remedy in the treatment of fevers, headaches and digestive disorders.,Image: 102399930, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia
Profimedia

Ima številne zdravilne lastnosti. Blaži težave pri vnetju dihal, obenem pa tudi poživlja, vpliva na izločanje žolča in seča ter želodčnih sokov. Pomirja bruhanje, pomaga pri prehladu, zadahu iz ust, ima pomirjevalni učinek, znižuje krvni tlak, blaži krče in deluje antiseptično. Lajša utrujenost, spodbuja hujšanje, saj zmanjšuje apetit, ugodno deluje pri nespečnosti in nevralgičnih bolečinah, vnetju dlesni, ranjenem jeziku, zobobolu, migreni, glavobolu, omotici in pri glivičnih boleznih.

OPOZORILO

Ni priporočljiva za otroke, nosečnice in doječe matere. Snovi, ki so v dolgolistni meti, lahko povzročijo alergijske reakcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta