Konopljino seme – vir življenjske energije

NR
14.07.2019 04:58

Konoplja kanabis bi lahko reševala okoljske, energetske, prehranske in zdravstvene težave človeštva in planeta, je prepričan kalifornijski aktivist Jack Herer, čigar knjigo predstavljamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neznan

Bolj kot vse drugo je kanabis učinkovit proti najhujšemu morilcu človeštva – stresu. Lahko je varno nadomestilo za valium, librium, alkohol, celo za prozac, skratka za substance, h katerim se zatekajo milijoni, ki jih lomijo napetosti sodobnega življenja. Stopnja opojnosti ob uporabi marihuane je sicer odvisna od psihološkega razpoloženja in družbenega položaja posameznika, na splošno pa je najpogostejša reakcija mirno, rahlo evforično stanje, v katerem se čas upočasni, okrepi pa se vidno, čutno, zvočno in drugo zaznavanje. V nasprotju z varnim in blagodejnim delovanjem marihuane je uporaba benzodiazepina (valium) in številnih drugih farmacevtskih izdelkov resen družbeni problem. V Združenih državah je zaradi zlorabe teh zdravil veliko več nujnih sprejemov na urgentne klinične oddelke kot zaradi vseh težav s kokainom, morfijem in heroinom skupaj.
Medtem ko nikotin oži arterije, jih kanabis odpira oziroma širi. Migrenski glavoboli so posledica krčenja arterij v povezavi s prekomerno razširitvijo ven. Prav tu pa pomaga kanabis, ki okrepi prekrvavitev možganske ovojnice, kar običajno odpravi migrenski napad. Pokazatelj boljše prekrvavitve ovojnice po uporabi kanabisa so uporabnikove rdeče oči. Vendar pa v nasprotju z drugimi zdravili kanabis ne pušča vidnih posledic na vaskularnem sistemu v celoti, razen nekoliko povišanega srčnega utripa

Povečevanje apetita

Uporabniki marihuane imajo po kajenju pogosto (ne pa vedno) občutek lakote oziroma povečano željo po hrani, kar pomeni, da je kanabis lahko ta hip eno najbolj učinkovitih sredstev pri zdravljenju anoreksije. Poleg mladih deklet za anoreksijo trpi na sto tisoče starostnikov v okrevališčih in bolnišnicah. Večini bi lahko pomagali s kanabisom – pa vendar jim odrekamo pravico do zdravega in bolj kakovostnega življenja samo zato, ker politiko držav diktirajo policije! Na enak način bi lahko podaljšali in olajšali življenje bolnikom z aidsom ali rakom trebušne slinavke. Toda ameriška vlada in njen urad za narkotike že od leta 1976 prepovedujeta vse raziskave uporabe kanabisa pri zdravljenju raka slinavke. Raje dovoljujejo, da vsako leto umre nekaj deset tisoč ljudi, ki bi morda lahko živeli normalno, zdravo in aktivno življenje.

Strta semena lahko vmešamo v kruh, kolače ali enolončnice. Lahko so ena glavnih sestavin polnovrednih energijskih ploščic ali granol.

Sprejemljiva tveganja

Vsaka komisija ameriških zveznih sodnikov, ki je pregledovala izsledke velikanskega števila raziskav, se je strinjala, da je kanabis eno od najvarnejših znanih opojnih sredstev. Ob vseh svojih terapevtskih lastnostih ima le en stranski učinek, ki ga represivna oblast pretirano označuje kot tveganje: "zadetost" ali omama. Ameriški Urad za narkotike ostaja ob globokem nespoštovanju do zdravstvene stroke in bolnikov pri stališču, da je to nesprejemljivo, in zato je marihuana še naprej nezakonita. Iz dneva v dan zaupamo zdravnikom, ko morajo odločati, ali uporaba posameznih potencialno nevarnih, toda uradno potrjenih farmacevtskih zdravil še pomeni sprejemljivo tveganje za bolnike. Ne dovolijo pa jim predpisovati zelišča, ki ga je ameriški zvezni sodnik Francis Young leta 1988 označil za "eno najvarnejših terapevtsko aktivnih substanc, kar jih pozna človeštvo". Civilizirana družba ne daje zdravnikom pooblastil za odločanje in ukrepanje pri nasilnih zločinih. Zakaj potem policiji, tožilcem in zaporniškim čuvajem dovolimo, da odločajo, katera zdravilna zelišča lahko ljudje uporabljajo za zdravljenje osebnih zdravstvenih težav.

Konopljina semena kot prehrana

Semena konoplje vsebujejo vse pomembne aminokisline in maščobne kisline, ki so potrebne za vzdrževanje človekovega zdravja. Noben drug rastlinski vir ne zagotavlja tako popolnih in tako lahko prebavljivih beljakovin in olj, ki so v semenih hkrati v idealnem razmerju za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

V konopljinem olju je 55 % linolne kisline in 25 % linolenske kisline.

Globulinske beljakovine

Pionirji na področju biokemije in človeške prehrane danes verjamejo, da so bolezni srca in ožilja ter različna rakava obolenja v resnici bolezni maščobne degeneracije, ki je posledica prekomernega uživanja nasičenih maščob in rafiniranih rastlinskih olj, v katerih se pri toplotni obdelavi esencialne maščobne kisline spremenijo v kancerogene ubijalce. Eden od dveh Američanov danes umre zaradi kardiovaskularnih težav; eden od štiri umre zaradi raka. Znanstveniki so prepričani, da rakava obolenja izbruhnejo, ko je dovolj oslabljen imunski sistem, ameriška in na splošno zahodna populacija pa sta danes nagnjeni k boleznim imunske oslabelosti bolj kot kadarkoli v zgodovini človeštva. Prav v povezavi z virusom HIV so bile v zadnjih desetletjih opravljene zelo obetavne raziskave krepitve imunskega sistema z esencialnimi maščobnimi kislinami.
Popolna beljakovinska sestava v konopljinih semenih daje telesu vse aminokisline, ki so pomembne za vzdrževanje zdravja. Vrste in količina aminokislin iz semena popolnoma zadoščajo, da telo proizvaja serumske albumine in serumske globuline kot gamaglobulinska protitelesa za krepitev odpornosti.
Sposobnost organizma, da se upre in opomore od bolezni, je odvisna od tega, kako hitro je sposobno proizvesti veliko število protiteles, ki odbijejo začetne napade. Če začetnega globulinskega beljakovinskega materiala primanjkuje, je lahko vojska protiteles prešibka, da bi ustavila prve simptome bolezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta