Koristni učinki čaja mača so menda večji od zelenega: omili tesnobno in stres, pomaga hujšati

30.04.2023 02:20

Če radi začnete dan s skodelico čaja ali kave, bi lahko morda premislili o tem, da bi si pripravili čaj mača.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skodelica čaja mača
Epa

Čeprav čaj mača (matcha, mleti čaj) obstaja že stoletja, je začela njegova priljubljenost naraščati šele nedavno. To lahko pripišemo predvsem temu, da ga rade uživajo slavne osebnosti, kot sta Jennifer Aniston in Gwyneth Paltrow, in da ima menda veliko koristnih učinkov za zdravje. Mnogi namreč trdijo, da je čaj mača še bolj koristen za zdravje kot zeleni čaj. Vsi zeleni čaji so pridelani iz listov enake rastline - Camelie sinensis. V čem pa je razlika? Zeleni čaj (znan kot sencha) pridelujejo iz fermentiranih listov te rastline. Čaj mača (znan kot tencha) prav tako pridelajo iz listov čajevca, le da rastline nekaj tednov pred žetvijo zaščitijo pred soncem, tako da jih prekrijejo z bambusovimi preprogami, zaradi česar se poveča količina klorofila v listih. Liste nato porežejo, poparijo in posušijo, na koncu pa zmeljejo v fini prah.

Medtem ko so zeleni čaj zdrobljeni posušeni listi, je čaj mača prah iz listov, kar pomeni, da ima skodelica čaja mača morda večjo hranilno vrednost kot skodelica zelenega čaja. Toda raziskave o čaju mača še vedno potekajo, kar pomeni, da za zdaj še ne vemo veliko o njegovih morebitnih koristnih učinkih za zdravje.

Pozitivni učinki zelenega čaja

Zeleni čaj naj bi imel številne koristne učinke za zdravje predvsem zato, ker vsebuje polifenole. Ti imajo antioksidativne učinke, kar pomeni, da reagirajo z drugimi nestabilnimi molekulami, ki lahko poškodujejo naše celice. Raziskovalci so polifenole v zelenem čaju povezali z zmernim znižanjem ravni holesterola v krvi in krvnega tlaka. Dve metaanalizi sta nakazali, da lahko z uživanjem zelenega čaja zmanjšamo tveganje za razvoj srčnih bolezni. K temu zaščitnemu učinku naj bi prispevale sestavine polifenolov, poimenovane katehini. Druge študije nakazujejo, da zeleni čaj zmanjšuje tveganje za razvoj nekaterih vrst raka, ker katehini preprečujejo rast rakavih celic.

Zeleni čaj menda kratkoročno pozitivno vpliva tudi na presnovo, saj krepi sposobnost telesa za izgorevanje maščobe med telesno vadbo. Dolgoročno lahko zeleni čaj vpliva na izražanje nekaterih genov, povezanih z izgorevanjem maščobe. To pomeni, da lahko z rednim uživanjem zelenega čaja do določene mere vplivamo na našo sposobnost izgubljanja telesne maščobe, zlasti v kombinaciji s telesno vadbo.

Kako se je izkazal čaj mača

Običajna skodelica zelenega čaja vsebuje okoli 70 miligramov katehinov ali približno dvakrat več kot skodelica črnega čaja (na to lahko precej vplivajo mnogi dejavniki, denimo temperatura vode in čas varjenja čaja). Skodelica čaja mača pa vsebuje preko trikrat več katehinov. Neka študija je celo pokazala, da je v njej kar 137-krat več katehinov kot v skodelici zelenega čaja. To pomeni, da čaj mača vsebuje več antioksidantov kot vsi drugi čaji, kar utegne biti pojasnilo za njegove koristne učinke za imunski sistem ter za zdravje srca in ožilja. Ker čaj mača vsebuje cele čajne liste, ohranja večje količine drugih naravnih snovi, vključno z aminokislinami, kot je L-teanin. Raziskave na ljudeh in živalih so pokazale, da morda omili tesnobnost in stres.

Čaj mača vsebuje tudi večje količine kofeina (približno 20 do 40 miligramov na gram čaja), kar je dva- ali štirikrat več, kot jih vsebuje enaka količina kavnih zrn. Raziskovalci so se zato v okviru najnovejših študij osredotočili na kombinirane učinke katehinov in kofeina. Dve nedavni študiji, v kateri so bile vključene ženske med 25. in 30. letom starosti, sta pokazali, da lahko, če pijemo čaj mača, med hojo pokurimo za 35 odstotkov več telesne maščobe.

Ti izsledki so precej podobni ugotovitvam drugih študij, pri katerih je bil uporabljen izvleček zelenega čaja, kar pomeni, da je čaj mača enako učinkovit kot zeleni čaj in nič bolj. Čaj mača utegne torej imeti dodatne koristne učinke, če ga uživamo in smo hkrati telesno aktivni. Bo pa zelo pomemben v prihodnjih študijah, v okviru katerih bodo raziskovalci proučili, ali čaj mača poveča učinek telesne vadbe tudi pri drugih skupinah ljudi.

Drugi možni koristni učinki

Raziskovalci so hkrati ugotovili, da čaj mača izboljšuje pozornost, sposobnost sprejemanja odločitev, spomin in osredotočenost. V okviru neke študije so se udeleženci, ki so uživali štiri grame praška čaja mača, pri kognitivnih testih, v okviru katerih so pri njih preverjali pozornost, procesiranje informacij, reflekse in spomin, odrezali bolje v primerjavi s tistimi, ki so prejeli placebo. Tudi druge študije so nakazale, da nekaj skodelic zelenega čaja na dan prepreči s staranjem povezano upadanje kognitivnih sposobnosti. To bi lahko bilo deloma povezano s protistresnimi učinki L-teanina in močnega katehina, poimenovanega epigalokatehin galat (EGCG), ki ga je v čaju mača zelo veliko. Čeprav ima ta čaj najverjetneje podobne koristne učinke na kognitivne sposobnosti kot zeleni čaj, jih bodo morali raziskovalci še podrobneje proučiti.

Na tem področju še ni bilo opravljenih veliko raziskav, zato bodo morali znanstveniki opraviti še veliko študij, zlasti na odraslih ljudeh, preden bomo lahko razumeli, kako koristen za zdravje je čaj mača v resnici. Če radi začnete svoj dan s skodelico čaja ali kave, bi lahko morda premislili o tem, da bi si pripravili čaj mača. Ne le, da boste z njimi zaužili svoj odmerek kofeina, morda bo tudi drugače koristno vplival na vaše zdravje. Če boste vsak dan zaužili dva do štiri grame čaja mača (približno dve do štiri skodelice), boste verjetno že kmalu opazili vsaj nekatere od naštetih koristnih učinkov. (The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta