Kuhanje sous vide: Embalaža je postopek, ne navlaka

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
17.01.2021 04:50
Marsikdo se priduša, da odkar je pokusil jedi na način sous vide, se le še čudi, kako je prej lahko tako koval v zvezde manj sofisticirano pripravljene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palični kuhalnik za kuhanje sous vide: grelec in propeler v zaščitnem ohišju, termostat in časovnik ter ščipalka za pritrditev na lonec - priročna in poceni alternativa profesionalnim napravam
Darinko Kores Jacks

Saj poznate tisti politično nekorektni seksistični stereotip o zavijanju daril: ženske to po večini počnejo z občutkom, ljubeznijo, predanostjo, prefinjenostjo, natančnostjo, estetskim čutom ..., moški pa s papirjem in lepilnim trakom. Kakorkoli že, embalaža je nekaj, kar se največkrat v trenutku, ko vzamemo vsebino iz nje, spremeni v odpadek. Pri darilih - decembrska obdarovalno-nakupovalna histerija je bila tokrat iz razumljivih razlogov vsaj malo manj blazna, a nas je vendarle spomnila na to - je originalno zapakirana vsebina še dodatno zavita, aranžirana in kar je še tega, torej roma v smeti še ta ovojnina.

Seveda embalaža ni vedno in povsod zgolj in samo nepotrebna ter ekološko sporna navlaka. Prav bi bilo, da bi že iz nje čim bolj zlahka razbrali relevantne podatke o vsebini in njeni pravilni uporabi pa še kak namig o bolj domiselni. Bi pa lahko proizvajalci in (pre)prodajalci najrazličnejših dobrin manj pretiravali. Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste kupili tako čvrsto in "varno" zapakiran predmet, da je to brez ustreznega orodja povzročalo hude težave z odpiranjem, z improviziranim priročnim pripomočkom pa ste poškodovali vsebino, sebe ali oboje. Pri prehranskih artiklih in pijačah so take težave k sreči redke - če le premoremo odpiralnik konzerv, škarje, nož in odčepnik, ki pa so tako ali tako standardna gospodinjska oprema.

Raje po pameti kot le z očmi

Glavni ali celo edini, vsekakor pa primarni namen embalaže naj bi bila ustrezna zaščita vsebine, da se ta ne pokvari in ne poškoduje. Dobro je, če je uporabna še ponovno v isti namen (kot povratne steklenice) ali za kaj drugega (jogurtovi lončki se obnesejo kot posodice za zamrzovanje ...). Posebno sofisticirana embalaža ima lahko še dodatne praktične funkcije. Sploh ni nepomembno, če po odprtju omogoča ponovno zaprtje in s tem podaljšano zaščito ter lažje shranjevanje neporabljene vsebine.

A v potrošniško obsedenem svetu se zdi vsaj enako, če ne celo bolj pomembna njena marketinška funkcija. Že kar pregovorni primer hiperembaliranosti so ne toliko užitku kot nedomiselnemu obdarovanju namenjene cenene bonboniere: ogromna, praviloma živopisno kičasta škatla, notri pa nekaj malega (marsikdaj filigransko oblikovanih, a praviloma ne prav slastnih) pralinejev. Skratka, en velik ništrc triumfa skoraj prazne forme nad skromno vsebino dvomljive kakovosti! Kdor nasede, pa si je čisto sam kriv.

Embaliramo seveda tudi sami, če hočemo kaj ustrezno shraniti. Seveda je smiselno karkoli že zapakirati tako, da se čim bolje ohrani, hkrati pa ne zavzame preveč prostora. Sploh pri hlajenju in še posebno zamrzovanju je bolje, kot da živila preprosto zmečemo v vrečke in te zavežemo ali spnemo, iz vrečke izsesati zrak in jo zavariti. Tako se živilo prej ohladi, zaščita pred okoliškim zrakom pa mu podaljša trajnost in prepreči, da bi se bodisi navzelo vonjav drugih živil bodisi jih odišavilo.

Prava embalaža za pravo pripravo

Je pa lahko podobno embaliranje že samo po sebi tudi pomemben del vrhunske priprave jedi. Odkar so postali palični in fritezam podobni počasni kuhalniki cenovno dostopnejši tudi navadnim smrtnikom, tehnika sous vide (predkuhanje v vakuumu na nizki temperaturi) postopoma, a zanesljivo prodira iz profesionalnih kuhinj v domove ambicioznejših amaterjev. Na veliko veselje jedcev njihovih kreacij. Tovrstno (pred)pripravo omogočajo tudi pečice s parno funkcijo, ki pa so pregrešno drage; a z večjo ponudbo jim cene le nekoliko padajo (sploh pa zmorejo še marsikaj, kar na dolgi rok tudi ekonomsko odtehta večji začetni izdatek).

Predpriprava zrezka na način sous vide
Spletna stran proizvajalca

Za predpripravo tako obdelanih živil sicer niso dovolj običajne vrečke za zamrzovalnik, ampak posebna folija (kot za vakuumiranje mesnin in podobnih dobrot), ki je trdnejša in odpornejša tako mehansko kot termično, predvsem pa tudi na višjih temperaturah povsem inertna (ne oddaja nobenih, še sploh pa ne škodljivih ali na vonj in okus vplivajočih snovi). Tudi varilnik folije s funkcijo izsesavanja zraka mora biti močnejši in bolj kakovosten od tistih najbolj osnovnih.

Vakuumirano vrečko z živilom, po možnosti začinjenim, damo v posodo z vodo in kuhalnikom.
Spletna stran proizvajalca

In kako vse skupaj poteka? Živilo (največkrat primeren kos mesa, a tehnika se obnese tudi pri zelenjavi, sadju, cmokih, ribah ...) po želji natremo z začimbami in obložimo z drugimi dodatki, vakuumsko zapakiramo in damo v lonec z vodo s paličnim kuhalnikom (ali v sous vide "fritezo" oziroma parno pečico). Temperaturo nastavimo na želeno jedrno toploto in določimo čas priprave - ta je praviloma zelo dolg, pri žilavih kosih celo do nekaj dni. Nato jed vzamemo iz folije, (po potrebi) dodatno začinimo in na hitro zapečemo, da dobi skorjico. Lastni sok, ki se je nabral v embalaži, porabimo za zalivanje oziroma pripravo omake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta