Kulturno je praznovati dva dni, zato bodo imeli učenci in dijaki 7. februarja učenja prost dan

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
06.02.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

​Juhuhu, za prvi maj sta za delavce dva dneva fraj. Juhej, juhej, zdaj pa imajo še v šolah za kulturni praznik dva dneva frej. Juhej, okej, učenci in dijaki so srečni - le kdo od nas pa ni bil vesel, ko mu ni bilo treba v šolo?! A razlogi za dodaten šolski prost dan so po kustečevsko majavi in neprepričljivi. Ministrica Simona Kustec "se je odločila 7. februar kot pouka prost dan uveljaviti na podlagi predloga srednješolskega področja, da bi s tem zmanjšali stroške dijakov, ki bi pred slovenskim kulturnim praznikom samo za en dan prihajali v dijaški dom in s tem povzročili dodatne stroške". Vau, zdaj smo pa naenkrat začeli na veliko varčevati! Kolikor vem, mesečna dijaška vozovnica stane 25 evrov in velja za ves mesec - tako da dodatnih stroškov s prevozom 7. februarja ni, kot tudi ni dodatnih stroškov z najemnino dijaškega doma (kdor je pač v njem); res pa en dan manj bivanja v domu pomeni dobrih deset evrov več v dijakovi denarnici.

Učenci in dijaki bodo 7. februarja privarčevali zrnce ali kamenček. Zato ne bi bilo napak razmisliti, da bi dijakom zmanjšali stroške še v času prvomajskih počitnic - te bodo letos med 27. aprilom in 2. majem (od srede do nedelje). Zakaj pa bi vmes (25. in 26. aprila) za dva dni prihajali v dijaški dom in si s tem povzročali dodatne stroške? Zrno na zrno ...

Ne vem pa, zaradi česa v isti varčevalni koš mečejo učence in dijake. "Ministrica se je tako odločila zaradi poenotenja šolskega koledarja srednješolcev in osnovnošolcev." Kot bi se prvošolec in maturant poenotila na ravni šestošolca!

Presežek utemeljitve za dodatni prosti dan učencev in dijakov pa je ministričina ugotovitev, da je "dni pouka v tem šolskem letu več, kot je treba za realizacijo učnih načrtov". Itak jih je vedno preveč. Sicer nisem bral o tem, da bi virus udaril na možgane, kar pa še ne pomeni, da prizadene samo dihala, srce in ostale vitalne organe. Kajti človeški organizem je celota - če ventil popusti na enem koncu, lahko eksplodira na drugem. Moja devetošolka je bila januarja polnih 18 dni v karanteni, popolnoma čila in zdrava kot dren. Verjetno zato, da je obvarovala tudi nas 17.491 pozitivnih rekorderjev na dan 25. januarja. In potem ji njena ministrica nesramno in brezvestno razglaša, da "je dni pouka v tem šolskem letu več, kot je treba za realizacijo učnih načrtov".

Najlažje je pametovati na daljavo. Iskreno upam, da le do 24. aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta