Laški smilj popestri vrt, smiljevo olje pomlajuje kožo

Borut Cerkvenič
14.11.2021 04:45

Laški smilj v zdravilne namene uporabljamo kot čaj, olje, mazilo, tinkturo. V kulinariki je dobra začimba. Med drugim znižuje krvni tlak, pomaga pri krčnih žilah in hemoroidih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Popestritev vrta Foto: Vrtko

Vrtko

Laški smilj (Helichrysum italicum L.) uvrščamo v družino nebinovk, domača imena zanj so molčavje, molec, marjetica, nesmrtnica, smiljka, suhocvetnica ... Razraste se v grmiček do višine 40 centimetrov, v širino pa do enega metra. Ima intenzivno sivo zelena stebla z ozkimi dlakavimi listi in značilnimi številnimi majhnimi rumenimi cvetovi. Smilj cveti od maja pa do prve polovice avgusta, ko ga tudi nabiramo. Raste po vsem Sredozemlju. Zaradi bojazni po naravni iztrebitvi smilja je Hrvaška močno poostrila nadzor nad to rastlino, ki pa raste tudi pri nas, predvsem na Krasu in Obali. Laški smilj pri nas prezimi na prostem. V Sloveniji raste več vrst smilja, tudi peščeni (Helichrysum arenarium L.).

Laški smilj je nesmrtnica. Foto: Wikipedia

Wikipedia

Rastlina vsebuje grenčine, čreslovine, fitosterole, glikozide, flavon helihrizin, eterično olje (nerol, pinen, evgenol, linaool), kavno kislino ... V zdravilne namene jo uživamo kot čaj, olje, mazilo, tinkturo. V kulinariki je dobra začimba - uporabljamo jo kot dodatek juham, rižotam, omakam, divjačini, tudi k preostalim pečenim mesnim jedem.

Laški smilj uživamo zoper astmo, tuberkulozo, pri oslovskemu kašlju, senenem nahodu, dušečem kašlju. Uporaben je tudi proti protinu, pri revmatičnih bolečinah, vnetih živcih, koprivnici. Priporočajo ga pri kroničnem kožnem ekcemu, luskavici, opeklinah, pri zaprtju, driskah, bruhanju, nespečnosti, trajnih glavobolih, vnetju želodčne in črevesne sluznice, pri jetrnih in žolčnih boleznih, pri ledvičnih kamnih. Učinkuje proti povišanemu holesterolu, pri težavah s trebušno slinavko in menstrualnih težavah.

Vsebuje grenčine in eterično olje. Foto: Profimedia

Profimedia

Znižuje krvni tlak. Uporaben je pri krčnih žilah, hemoroidih, pri podplutbah, vnetjih in bolečinah v mišicah, prebavnih motnjah, išiasu (vnetju hrbteničnega živca). Lajša krče, vnetje sklepov. Deluje protistresno, antidepresivno, pri duševni in čustveni izčrpanosti. Pomaga pri pikih žuželk in pri ribji koži.

Opozorilo: uporaba eteričnega olja iz smilja se ne priporoča nosečnicam in epileptičnim bolnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta