Zimski cvetni popki: Skimija je posebnica med malimi grmovnicami

Matic Sever Matic Sever
20.11.2022 03:00

Aduti japonske skimije so usnjati, podolgovati, nekoliko dišeči temno zeleni listi, vpadljivi cvetni popki in množica majhnih dišečih cvetov. Na ženskih rastlinah se lahko razvijejo tudi prekrasni rdeči plodovi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lahko jih začasno postavite tudi v pobarvane lesene zaboje.
Flower Councill Of Holland

Mnogi imajo radi cvetoče grmovnice, spet drugi so povsem zadovoljni z zimskimi lepimi listi ali obarvano skorjo na številnih grmovnicah. Obstaja pa tudi posebnica med malimi grmovnicami, ki prav vso zimo od jeseni do marca ali aprila kot zamrznjena v času okolico našega doma krasi z zaprtimi cvetnimi popki. To je vse bolj slavna skimija.

Japonska skimija, znana tudi kot Skimmia japonica, je fantastičen zimzelen temeljni grm, ki je zanimiv za več letnih časov ter ima preproste zahteve glede nege in splošno vzdržljivost. Kot pove že njeno ime, izvira iz Japonske in drugih delov Azije, je pa dandanes kot vrtna rastlina razširjena tudi po vsej Evropi. Njeni aduti so usnjati, podolgovati, nekoliko dišeči temno zeleni listi, vpadljivi cvetni popki in množica majhnih dišečih cvetov. To pa še ni vse, na ženskih rastlinah se lahko razvijejo tudi prekrasni rdeči plodovi.

Različna obarvanost cvetnih popkov pri različnih sortah skimije.
Flower Councill Of Holland

Jagode skimije

Rastline skimije so moške ali ženske. Moške rastline razvijejo socvetja polna popkov in cvetov, ženske rastline pa poleg cvetov še plodove. Plodovi se pojavijo pozno jeseni, pozimi pa se obarvajo v svetlo rdeče okroglo do jajčasto oblikovane jagode. Če želite čim več rastlin s temi plodovi, lahko posadite več ženskih grmov in zraven le eno moško rastlino, ki bo oprašila več grmičkov v neposredni okolici.

Iz gozda

Skimije v naravi rastejo predvsem po gozdnih rastiščih. Najraje imajo lege v delni senci z malo neposrednega sonca. Na območjih s temno celodnevno senco se rastline razredčijo zaradi daljših poganjkov in manjšega števila listov. Na vrtu ji torej raje privoščimo nekaj več sonca kot sence, je pa pomembno, da je takrat, ko je obsijana s soncem, primerno zalita, saj hkratnega pojava suše in sončne pripeke ne mara in to hitro vodi v porumenelost listov. Marsikje jo je najbolje gojiti na legi, kjer jo obsije dopoldansko sonce.

Tudi zbirka večih sort v poenotenih cvetličnih loncih izpade zelo dobro.
Flower Councill Of Holland

Kislo rastišče

Skimije so lahko nekakšna logična dopolnitev rododendronov oziroma slečev, pierisov, praproti in mnogih drugih rastlin, ki uživajo v tleh z nizkim pH. Najraje imajo vlažna, a dobro odcedna kisla tla bogata z organsko snovjo. Moteča so lahko tudi alkalna ali peščena tla, v takih razmerah ji kot ameriški borovnici posebej pripravimo večjo sadilno jamo s kislo zemljo ali pa jo raje sadimo v cvetlične lonce. V vročem poletju redno zalivajte, saj rastlina slabo prenaša sušo.

Malo nege

Skimije na splošno zahtevajo malo oskrbe, le tu pa tam se pojavijo težave z listnimi ušmi in pršicami. Uporabite insekticidno milo in občasno z ostrim curkom vode odstrelite neželene žuželke. Če listi skimije porumenijo, je to lahko ena od štirih stvari: preveč sonca, pomanjkanje hranil, alkalna tla ali napad škodljivcev. Premaknite skimijo na bolj senčno lego, pognojite z gnojilom za kisloljubne rastline in preverite, ali so prisotne kakšne žuželke ali škodljivci.

Tudi zaboji zanje pridejo prav.
Flower Councill of Holland

Če ne dobite rdečih jagod, se prepričajte, da je vaša rastlina ženskega spola in da je v bližini vsaj ena moška skimija. Rastejo počasi, zato jih na splošno ni treba obrezovati, da bi ohranili velikost ali obliko. Po potrebi obrežite mrtve, poškodovane veje.

Zgodaj spomladi, ko se začne nova rast, skimijo pognojite s splošnim uravnoteženim gnojilom. Če ste v dvomih, uporabite katero od gnojil za rododendrone oziroma kisloljubne rastline, ki dajo rastlinam potrebna hranila in poskrbijo, da tla ostanejo kisla.

V posodah

Kot počasi rastoča rastlina so grmički skimije dobre rastline za sajenje v cvetlične posode. Pri sajenju ne pozabite uporabiti kisel substrat, poskrbite, da bo ta ves čas vlažen in ostal dobro odceden, predvsem pa posodo postavite stran od neposrednega sonca čez cel dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta