Med pandemijo spimo več

NR
03.01.2021 04:40
Ljudje po vsem svetu v času pandemije novega koronavirusa v povprečju zjutraj vstanejo eno uro pozneje kot običajno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Podatki, pridobljeni pri sto tisoč uporabnikih aplikacije za spremljanje spanja Sleep as Android z vsega sveta, omogočajo vpogled v to, kako se pri ljudeh spreminjajo vzorci spanja, poroča New Scientist. Uporabniki aplikacijo vklopijo, ko zvečer ležejo v posteljo, in jo izklopijo, ko se zjutraj zbudijo. Zbrane podatke je nato analiziral Jeff Huang z Univerze Brown na Rhode Islandu. Ugotovil je, da se je prva dva torka aprila 2019 približno 50 odstotkov uporabnikov aplikacije zjutraj prebudilo pred sedmo uro, medtem ko sta se jih prva dva torka aprila 2020 okoli dve tretjini prebudili po sedmi uri.

"V vseh državah je opaziti določene odzive na covid-19 z vidika poznejšega jutranjega prebujanja prebivalcev," pravi Huang. V ZDA, denimo, so se ljudje med pandemijo zjutraj prebujali približno 50 minut pozneje, kot so se prebujali pred njo. Zdaj se je ta čas skrajšal na približno 30 minut. Na Kitajskem je mogoče iz teh podatkov razbrati, da so ljudje na začetku pandemije zjutraj vstajali skoraj dve uri pozneje kot običajno. "Hkrati lahko vidimo, da se ta čas skrajša, ko se ljudje vrnejo k svoji običajni dnevni rutini, in podaljša, ko se razmere glede okužb znova zaostrijo. Menim, da je to odraz tega, kako ljudje zaradi covida-19 spreminjajo svoje vedenje," še dodaja Huang.

V državah, ki so uspešno zajezile širjenje novega koronavirusa, na primer Nova Zelandija in Avstralija, se ljudje zdaj znova prebujajo ob skoraj istem času kot pred pandemijo. Na Japonskem, kjer se vsakdanje življenje med pandemijo ni preveč spremenilo, prav tako ni opaziti sprememb pri vzorcih spanja. "Zdi se mi, da imajo zdaj ljudje končno priložnost spati tako dolgo, kot bi morali. In kaže, da spijo približno eno uro več, kot so spali v času pred izbruhom covida-19," pa pravi Malcolm von Schantz z Univerze v Surreyju v Veliki Britaniji. Razlog tiči tudi v delu od doma, saj se mnogim ni treba voziti v službo.

Ugotovitve se nanašajo samo na količino spanca, ne pa tudi na njegovo kakovost, na katero bi lahko močno vplivala tudi tesnobnost. Huang namerava še naprej spremljati podatke, da bi ugotovil, kako bosta na vzorce spanja vplivala začetek cepljenja proti novemu koronavirusu in postopno vračanje v običajno življenje, zaključi New Scientist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta