Migo in Oli: "NK Maribor pripelje najboljše, žal se nekateri izgubijo"

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
06.09.2020 06:00

Mariborski nogomet je v preteklosti že večkrat "vstajal od mrtvi h", po aferi Žoga je bil povsem na dnu. Ampak vzponi in padci so sestavni del nogometa, pravita bivša igralca vijoličastih Milan Žurman in Oliver Hafner.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Žurman: "Tudi nogometaši so ljudje, imajo pravico do slabega dne."
Igor Napast

Nogometni klub Maribor je v njegovi 60-letni zgodovini spremljalo veliko svetlih obdobij, vmes pa se je vrinilo tudi nekaj temnejših lis. Prvo izjemno obdobje se je začelo leta 1967, ko so se vijoličasti uvrstili v tedanjo jugoslovansko prvo zvezno ligo, v njej igrali do leta 1972, prvo črno pa po letu 1981, ko je izbruhnila afera Žoga, katere posledice je klub čutil vse do osamosvojitve Slovenije.

Afera Žoga

Obdobje osemdesetih let prejšnjega stoletja se ni začelo najbolj prijetno za klub iz Ljudskega vrta. V sezoni 1980/81 so se vijoličasti komaj obdržali v drugi jugoslovanski ligi. Toda junija 1981 je izbruhnila tako imenovana afera Žoga, po kateri je NK Maribor disciplinska komisija združenja drugoligašev izključila iz druge zvezne lige. Organi pregona so ugotovili, da je v mariborskem klubu obstajal črni fond, v katerega so se stekala sredstva, ki niso bila prikazana na žiro računu, iz fonda pa je klub igralcem, trenerjem, nekaterim drugim v klubu in kot podkupnino sodnikom izplačeval različne vsote denarja. Afera ni pomenila popolnega potopa mariborskega nogometa, je pa pustila globoke rane. Sledila so leta životarjenja, NK Maribor se namreč vse do razpada nekdanje skupne države ni več trdneje postavil na noge. Osemdeseta leta so ob finančnih težavah zaznamovala tudi tekmovalna nihanja, s selitvami iz slovenske lige v drugo zvezno in nazaj. Po vsaki osvojitvi prvega mesta v slovenski konkurenci je ekipa v drugi ligi igrala zgolj leto, sezona 1986/87 pa je bila zanjo zadnja v drugi jugoslovanski ligi; za slovo je vijoličasta četa junija v Bugojnu tekmo proti Iskri izgubila z rezultatom 2:4.

Žurman in Hafner se spominjata afere

Afera Žoga, ki je močno pretresla mariborski klub in privržence vijoličastih, ni pozabljena. Dobro se je spominjata tudi nekdanja nogometaša vijoličastih, 59-letni Milan Žurman - Migo in 59-letni Oliver Hafner - Oli, ki sta, skupaj z Darkom Vranom, kot obetavna mladinca mariborskega Železničarja leta 1979 prestopila v NK Maribor in v klubu iz Ljudskega vrta pustila globok pečat. Žurman je kot napadalec z 276 odigranimi tekmami za vijoličaste na večni lestvici kluba iz Ljudskega vrta na 14. mestu, z 82 goli na sedmem, bil je tudi kapetan moštva, Hafner pa je kot vezist za NK Maribor (vmes je bil posojen Železničarju) odigral 172 tekem in dosegel 36 golov, bil pa je tudi kapetan moštva.
"Za NK Maribor sem igral kot profesionalec, nekateri soigralci so bili ob igranju nogometa tudi zaposleni. Afera Žoga je za vse nas pomenila hud udarec in smo jo čutili tudi v žepu. Zase lahko rečem, da sem kljub temu lahko spodobno živel od nogometa, je pa res, da smo nogometaši plačo večkrat dobivali z zamudo, tudi trimesečno, kar za tiste, ki smo živeli zgolj od nogometa, ni bilo ravno prijetno. Poleg tega tudi dosežki v letih po aferi Žoga niso bili najboljši, kajti selili smo se iz slovenske lige v drugo zvezno ligo in nazaj v slovensko. To je prav tako vplivalo na višino plače. Afera Žoga je imela dolgoletne posledice za mariborski klub, bila je črn madež v mariborskem in slovenskem nogometu," je razložil Milan Žurman, ki je prvo tekmo za člansko vrsto vijoličastih odigral leta 1979 pod vodstvom trenerja Ivana Đalme Markovića, zadnjo pa leta 1997, ko so bili Mariborčani državni prvaki. Od leta 1989 je igral v Avstriji, nato dve leti pri Rudarju Velenje in se v Ljudski vrt vrnil leta 1995. Na proslavi NK Maribor 12. decembra 2010, ob 50-letnici obstoja kluba iz Ljudskega vrta, je dobil priznanje za nogometaša z največ odigranimi tekmami v vijoličasti majici v desetletju (1980-1990).

V prvi enajsterici Maribora avgusta 1988 - od leve stojijo: Damjan Vigec, Janko Veselič, Josip Lukačević, Niko Čeko, Bojan Škerjanec in Stane Bevc; čepijo: Oliver Hafner, Vlado Potočnik, Enes Hrvo, Milan Žurman in Dragan Kovačević.
Danilo Škofič
Oliver Hafner iz časov, ko je bil nogometaš
Miran Slunjski

Tehniko sta zamenjali moč in vzdržljivost

Osamosvojitev Slovenije je pomenila nov zagon kluba iz Ljudskega vrta. "Nekateri nogometaši, ki so v kriznih letih zapustili Ljudski vrt, so se začeli vračati, kajti slovenska liga je postala zanimiva, igral se je tudi kakovosten nogomet. Tudi med mojo igralsko kariero je bila igra kakovostna, nogometaši smo v primerjavi s sedanjim nogometom, v katerem prevladuje atletski nogomet z več moči in vzdržljivosti, imeli več znanja, bilo smo tehnično zelo podkovani, igra je bila bolj gledljiva. Poleg tega se je bilo v mojih letih težje pripraviti na vsako tekmo, tedaj ni bilo posnetkov igre tekmeca, in če si denimo igral v Trebinju proti Leotarju, o tekmecu nisi vedel veliko, zato je bila tudi igra tedaj drugačna," je povedal Žurman.
"S samostojno Slovenijo se je začel tudi mariborski in slovenski nogometni razcvet. Številni nogometaši, ki smo v letih pred osamosvojitvijo države, tudi zavoljo nizkih plač in zasičenosti zaradi dolgoletnega skupnega igranja, zapustili vrste NK Maribor, smo se pozneje spet vrnili v slovenski nogomet, saj se je ta začel razvijati na zdravih temeljih in temu ustrezni so bili tudi dosežki. Tudi igra se je občutno spremenila glede na obdobje, ko sem igral za NK Maribor, kar je bilo poledica drugačnega načina treningov in drugačne taktike igre. Tehnično spretnost je zamenjala igra, ki temelji na hitrosti in moči, vse je podrejeno rezultatu, saj ta prinaša denar," je dodal Hafner.

Coleraine je bil le slab dan

Žurman je po koncu igralske poti ostal v nogometu. V trenerski posel se je začel uvajati že kot nogometaš Maribora, vzgajal je igralce mlajših starostnih selekcij, po letu 2004 je na nogometni akademiji v avstrijskem Kapfenbergu več let skrbel za vzgojo tamkajšnjih nadarjenih nogometašev. Ko se je vrnil v Slovenijo, je prevzel treniranje mlajših starostnih selekcij kluba iz Ljudskega vrta, zato pozorno spremlja tudi dosežke članskega moštva.
"V minulih treh desetletjih so vijoličasti po trikrat igrali v skupinskem delu lige prvakov in v evropski ligi, kar je izjemen dosežek. Tudi letos se jim je ponujala priložnost za odmeven dosežek v evropski ligi. To, kar se jim je zgodilo v tekmi poti Colerainu, se jim seveda ne bi smelo zgoditi, toda tudi nogometaši so ljudje, imajo pravico do slabega dne. Nogomet je sestavljen iz vzponov in padcev. Morda so bili utrujeni, morda so podcenjevali tekmeca, kdo ve, kaj vse je botrovalo porazu. Maribor ima odlične nogometaše, v svoje vrste vselej pripelje najboljše iz Slovenije, žal se nekateri izgubijo. V NK Maribor je težko igrati, tudi gledalci so zahtevni: razlika je igrati za NK Maribor ali drug slovenski klub. Verjamem, da je spodrsljaj proti Colerainu pozabljen in da bodo vijoličasti spet igrali tako, kot znajo in zmorejo," je prepričan Žurman.
"Maribor je v svojem obstoju dosegel nekaj izjemnih rezultatov, še zlasti v samostojni državi. Glede na to, da ne obiskujem tekem v Ljudskem vrtu in da nogomet spremljam zgolj prek televizije, iger Maribora ne poznam podrobno, zato težko ocenjujem razloge za poraz proti Colerainu. Ta je vsekakor nepričakovan in boleč, potrjuje pravilo, da se nobenega tekmeca na mednarodnem prizorišču ne smeš lotiti z levo nogo, tudi v slovenski ligi ne. Nogometašev ne obsojam, imeli so pač slab dan. Verjamem, da si bo Maribor po spodrsljaju hitro opomogel," je optimist Hafner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.