Moč barvne lestvice: Živahne barve odganjajo turobne misli

Denis Živčec Denis Živčec
13.08.2023 02:00

Ste našli svoj odtenek? Nekatere barve nas pomirijo, druge spodbujajo mentalno aktivnost, nam pomagajo prebroditi osamljenost, potrtost, žalovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Očarljiva nežno rožnata. Pravijo, da je romantična in da pomirja.
Profimedia

V vremensko turobnih dneh, ki so zaznamovali to poletje, se je tolikokrat vse zdelo mračno in sivo. Škoda, ko pa gre za najbolj barviti del leta. Če nas pomlad z barvami očara v travniških cvetovih, pa je poletje običajno čas modne barvne eksplozije, skoraj nikoli ne nosimo tako intenzivnih odtenkov in zanimivih kombinacij kot v najbolj toplem delu leta. Takšno modno poigravanje je sijajna priložnost za eksperimentiranje s tem, v katerih barvah se najbolje počutimo, katere nam najlepše podčrtajo naše naravne čare in v katerih se počutimo nelagodno. Legendarna Cyndi Lauper v skladbi True Colours poje, da vidi njegove prave barve, zato ga ima rada. Kar posrečena misel.

Tudi oblikovalci imajo svoje najljubše barve. Rdečo tradicionalno povezujemo s hišo Valentino.
Profimedia

Barve vplivajo na ljudi, povezane pa so tudi z določenimi občutki, razpoloženji in pomeni. Slednji so odvisni od kulture, v kateri živimo, pa tudi od nas samih. Vijolična je sedativ, s katerim premagamo strah in emocionalna neskladja, črna barva avtoritete in moči, zelena plodnosti ...

Pink! Zaradi filma Barbie je najbolj oblegana barva tega poletja. Zmanjšuje agresijo in nepotrpežljivost.
Profimedia

V Združenih državah Amerike in Evropi veljajo nekatere splošne smernice o barvah in njihovih pomenih, ki se razlikujejo od tistih pri Kitajcih ali Latinskoameričanih. Pri Kitajcih se na primer za novo leto oblečejo v rdeče, vsakogar, ki je oblečen v črno, se izogibajo, saj prinaša nesrečo, za pogrebe so oblečeni v belo in ne v črno, saj je bela povezana z zimo, s časom, ko je narava mrtva in spi. Medicinska stroka in znanost pa sta dokazali, da barve raznoliko vplivajo na živčni sistem in delujejo popolnoma drugače od oči ali naše percepcije. Naši občutki pa so povezani z razmerjem hormonov v telesu; ker so ti povezani tudi z barvami, imajo te na nas določen učinek. Nekatere barve nas pomirijo, druge spodbujajo mentalno aktivnost, nam pomagajo prebroditi osamljenost, potrtost, žalovanje ...

Zelena v vseh svojih odtenkih sprošča, regenerira in omogoča vživljanje v čustva drugih.
Profimedia

Tipi barvnih osebnosti

V svetu obstajajo trije tipi "barvnih osebnosti": barvni voditelji, barvni zmerneži in barvno neopredeljeni. Barvni voditelji so tisti, ki nestrpno čakajo nove barvne trende letnega časa. Takšne ženske brskajo po modnih revijah in nove trende v hipu posvojijo. Pri moških nove barvne trende najprej opazimo na avtomobilih. S psihološkega vidika imajo takšni ljudje veliko samozavesti, ne bojijo se novih idej, ne čakajo na spremembe, ampak jih sami povzročajo. Z vidika ekonomije so vodilo modernega trga; zase zapravijo veliko denarja, saj so prepričani, da si to zaslužijo. Pri tem prednjačijo ženske različnih starosti; od najstnic, mlade do 30 let in starejše med 45. in 60. letom. Slednje zato, ker jim nove barve vrnejo mladost in jih okrepijo.

Rdeča ali modra? V svetu obstajajo trije tipi "barvnih osebnosti": barvni voditelji, barvni zmerneži in barvno neopredeljeni.
Profimedia

Barvnih zmernežev je skoraj polovica populacije. Ti previdno izbirajo barve; želijo se počutiti varno, kar pomeni, da nove modne izdelke kupijo tedaj, ko se prepričajo, da bodo moderni tudi prihodnjo sezono. Sodeč po raziskavah to skupino tvorijo ljudje srednjega sloja.

Barvno neopredeljeni se od svojih najljubših barv ne ločijo. Stežka poskusijo kaj novega. Zanje ponavadi obstaja le ena barva, za katero so se odločili že pred leti in oblikovali svoj stil. Če je kakšna stvar uničena, gredo po nakupih in iščejo enako stvar v isti barvi. Če je ne najdejo, so razočarani, hkrati pa so prepričani, da nova modna oblačila na njih ne bodo videti tako dobro. Običajno v to skupino spadajo tisti moški, ki prisegajo na modre jakne, temno sive hlače, bele ali modre srajce, in ženske, oblečene v črno.

Sporočilnost barv

Človek izžareva ali oddaja subtilne barve. Nekdo, ki je sposoben videti več, lahko zazna avro človeka, ki ima različne barve. Skozi barve se izražamo bolj, kot se zavedamo, in če jih znamo pravilno uporabljati, lahko s pravimi kombinacijami dosežemo vse. Mestoma se poruši mit, da je črnina negativna in da svetle, žive barve pripomorejo k boljšemu počutju. Tudi v vsakdanjem življenju se ukvarjamo z barvami bolj, kot si mislimo: rdeča barva simbolizira ljubezen, zelena zavist, modra žalost, bela nedolžnost ... Univerzalno privlačna barva ne obstaja. Rdeča je nekomu privlačna, prijazna in poživljajoča, drugemu se zdi agresivna in ukazovalna. Nikoli se ne odzivamo le na eno barvo, ampak na kombinacije; sivo nebo poleti ni tako deprimirajoče kot pozimi.

Rumena. Barva sonca zmeraj vzbudi pozornost, ker je barva optimizma.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta