Moški vodič skozi modni labirint

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
14.07.2024 02:00

Gospodje, kar pogumno. Mnogi moški modo obožujejo, nekateri pa se kombiniranja oblačil še vedno lotevajo s tresočimi koleni. Imamo nekaj nasvetov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprostite in opogumite se. Prav nič manj možati ne boste, če boste z veseljem skrbeli za svojo podobo in oblačila.
Profimedia

Vse več moških uživa v poigravanju z modo, trendi, veliko pozornosti namenjajo tudi svoji negi, za nekatere moške pa je kombiniranje oblačil in iskanje stila še vedno prava mora. Ko končno najdejo primernega, pa ta postane njihova uniforma. Super je torej imeti stil, ki ga imate radi in v katerem se počutite sproščeno, a če se tu in tam ne posodobite, lahko postane zastarel, staromoden ali letom in priložnosti neprimeren.

Čeprav radi prisegamo, da nam je bolj od zunanjosti pri ljudeh pomembna notranjost, reklo "obleka naredi človeka" še kako drži. Ljudje smo namreč predvsem vizualna bitja in logično je, da lepo urejen moški pritegne veliko več ženskih pogledov kot nekdo, ki videzu ne posveča pozornosti. Zato nekaj preprostih nasvetov, kako lahko v oblačenje brez posebnega truda vnesete več stila. Ne glede na to, kaj izberete, pa je seveda ključno, kako se "nosite" oziroma kako dobro se počutite v svoji koži. A pozitivna samopodoba še ni aroganca ali narcizem, temveč drža, ki sporoča, da ste s seboj zadovoljni, to pa sporočate tudi s skrbno izbranimi oblačili.

Manj je več

Velja zlasti za ženske, a nič manj za moške. In verjamemo, da imate veliko kul in lepih stvari, toda ni jih treba dati nase vse naenkrat. Manj je resnično več, zato ne vlagajte truda v to, kako bi vse stilske kose razkazali naenkrat. Divja pričeska, kravata z norim vzorcem, strgana oblačila - hitro lahko pretiravate, čeprav z najboljšimi estetskimi nameni. Kričeč stil zato raje zamenjajte s preprosto učinkovitostjo v barvah, vzorcih, krojih, namenjenih ustvarjanju vašega videza, ne poudarjanju samih sebe.

Recite, kar hočete, pogled na negovanega in okusno oblečenega moškega je prijetnejši od pogleda na moškega, ki svojo podobo prepušča naključju.
Profimedia

Investirajte v osnovne kose

V garderobi potrebujete vsaj eno dobro krojeno temno obleko, tudi če vaš posel ne zahteva strogega poslovnega oblačenja. V življenju se boste zagotovo znašli v situaciji, ki bo od vas zahtevala formalnost, prav tako lahko suknjič kombinirate z lepimi temno modrimi kavbojkami. Še en osnovni kos, ki ga morate imeti v omari, je brezhibno bela srajca, ki se lepo prilega vaši postavi. To je namreč brezčasen kos, ki vas bo rešil iz zagate vsakič, ko ne boste vedeli, kaj dati nase. Enako velja za preprosto belo majico. Ni važno, kako draga je bila, važno je, da je preprosta, lepo prilegajoča se in (logično) čista. Videz Jamesa Deana pač nikoli ne gre iz mode.

Mešajte drage in poceni kose

V resnici ni pomembno, koliko ste odšteli za posamezno oblačilo. Tudi v majici za 15 evrov ste lahko videti urejeni kot v tisti za 100 evrov, toda le, če ste do oblačil skrbni in pazite, da ne izpadete ceneno.

Čevlji poudarijo stil

Bi se vam zdelo pretirano, če bi trdili, da je lahko popestritev vašega stila tako preprosta kot menjava čevljev? Morda se res sliši preprosto, a večina moških se ne zaveda, da so ravno čevlji tisti, ki oblikujejo stil. Za kakovostne boste morda res morali poseči nekoliko globlje v denarnico, vendar se bo naložba obrestovala, saj bodo ostali z vami veliko dlje kot le eno sezono. Izbirajte med črnimi in rjavimi.

Kravata naj bo vedno ozka

Resnica je, da široka kravata pristaja le redkim. Ožja naredi moškega veliko elegantnejšega.

Pravijo, da je vezanje kravate osnovna moška veščina, a vsak ga ne obvlada. Naj vas ustvarjanja vsaj osnovnih vozlov nauči prijatelj ali prodajalec.
Profimedia

Pa ... jo sploh potrebujete?

Če je nekoč kravata veljala za obvezo, je danes nošnja kravate postala skorajda individualna odločitev, kar pa seveda ne pomeni, da je moški ne bi nosili: spodobnost in namen namreč ostajata. Klasične in tradicionalne prireditve so pravi prostor za "kravato", dogodki z modernim pristopom in običajno mlajšo publiko pa veljajo za tiste, kamor kravata ne sodi. Izbor naj bo minimalističen, v barvnih tonih srajce ali obleke, žive barve in izraziti črtasti vzorci pa niso primerni. Tudi manšetni gumbi niso več zgolj statusni simbol ali nadomestilo klasičnega gumba, ampak veljajo za nepogrešljiv modni dodatek k svečani ali poslovni moški obleki. Ob vsem tem pa še pomembno opozorilo: posebno pozornost je treba posvetiti pasu in čevljem. Ob svečanih priložnostih je treba izbrati modne linije pasov v usnju, usklajenih s čevlji. K svečani obleki moški naj ne obuje čevljev klasične oblike. Tudi izbiri čevljev - za poseben pridih modnosti in elegance boste poskrbeli z lakiranim usnjem - je torej treba posvetiti posebno pozornost. In če ste v zadregi: povprašajte tiste, ki vedo, kako se modi (u)streže.

Kavbojke se morajo vedno lepo prilegati

Jeans, ki z vaših nog visi in je tako širok, da bi vanj lahko šel nekdo, ki je dvakrat težji, ni niti najmanj privlačen, da o hlačah, ki namesto ob zadnjici visijo nekje na sredini stegen, sploh ne govorimo. Seveda se morate počutiti udobno, vendar je pomembno, da pri nakupovanju poiščete tiste, ki se lepo prilegajo vaši postavi.

V mislih imejte vzornika

Glede na to, kakšen vtis želite pustiti v svetu, je pametno, da razmislite, kdo bo vaš modni vzornik oziroma čigav stil oblačenja želite posnemati. Med nakupovanjem ga imejte vedno v glavi in se pred tem vprašajte: "Bi (recimo James Bond) to resnično oblekel?"

Ob vsem nakitu je kakovostna, elegantna in minimalistična ročna ura še vedno najbolj seksi moški modni dodatek.
Profimedia

Ne pretiravajte z nakitom

Zapestnice, verižice, prstane in uhane bi morali nositi z veliko zadržanostjo in dobro mero. Edini kos nakita, ki bo vedno "in", je elegantna zapestna ura, ki naj bo čim bolj preprosta.

Bodite pozorni na priložnost

Ste že slišali rek "bolje biti preveč urejen kot premalo"? Če niste prepričani, kako bi se oblekli za kakšen dogodek ali druženje, in ne veste, kaj bodo nosili drugi, raje izberite elegantnejšo opravo.

Urejenost

Ne potrebujete velike stilske revolucije, da bi delovali privlačno, vedno pa lahko za urejenost naredite kaj več. Skuštranost, pretirana zagorelost, raztrgana in razvlečena oblačila, ponošene superge in sprane majice niso videti privlačno. Vložite v novo garderobo pa tudi v negovanost, obiščite frizerja, vpišite se na fitnes, popravite ali morda celo pobelite zobe, odstranite poroženelo kožo na podplatih ter obiščite kozmetičarko.

Počutite se sproščeno in samozavestno

Večji vtis kot vsaka obleka bo pustil vaš odnos do ljudi, sveta in samih sebe. Bodite vzravnani, nosite se visoko in ponosno, napolnite se s samozavestjo in pustite v svetu vtis pravega gentlemana, ki vedno točno ve, kaj hoče.

Kakovostne in dobro prilegajoče se kavbojke vas bodo leta reševale iz vseh mogočih modnih zagat.
Profimedia

Kako nanesti moški parfum?

Tudi moški že desetletja obožujejo prefinjene dišave, s katerimi puščajo prijeten vtis v okolici, se zaradi njih počutijo bolj samozavestno in atraktivno, parfum pa je lahko tudi sredstvo za izražanje osebnih stališč. A kako ga pravilno nanesti? Prava mesta za nanos parfuma so pulzne točke, mesta, kjer se telo najbolj segreje, kar pripomore k postopnemu in enakomernemu sproščanju posameznih sestavin. Vrat, zapestja, prsni koš, ramena in komolci – tam parfum čudovito zadiši ne glede na spol. Poleg tega lahko moški uporabljate spodnji del čeljusti in podlakti, da se bo vsakemu užitek rokovati z vami. Za nanos vedno izberite le dve ali tri mesta, nihče si ne želi situacije, ko vaša dišava okupira ves prostor. Obstajajo pa tudi parfumske cone, ki se jim je bolje izogniti. Izogibajte se nanosu na lase, pod pazduhe in intimne dele, kakorkoli dobra se vam ta ideja v danem trenutku že zdi. Alkohol in druge snovi, ki jih vsebujejo parfumi, lahko tam dražijo kožo in občutljiva tkiva. Izsuševanja, draženja ali srbenja si zagotovo ne želite. Če imate doma nov parfum za moške, ga je najbolje najprej preizkusiti. Začnite z majhno količino na zapestju in po nekaj urah poduhajte, da preverite, ali je vonj še vedno prisoten. Če ni, ga lahko naslednjič dodate malo več. Idealen čas za nanos parfuma je po prhanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta