Najbolj brano v 2020: Knjige, ki nas vabijo, da pobegnemo z njimi in raziskujemo

Saša Britovšek
24.01.2021 03:00
S čim so nas osvojile najbolj brane knjige preteklega leta? Tiste, ki so zanamovale leto 2020, odgovarjajo, krepijo, navdihujejo, pomagajo in tolažijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne liži te knjige se je zelo brala. Foto: Miš založba
Miš Založba

Veliko različnih priročnikov, knjige za osebnostno rast, biografije slavnih in kriminalke. Tako kažejo lestvice različnih slovenskih knjigarn in založb o najbolj priljubljeni literaturi preteklega leta. A lahko bi rekli, da ne gre toliko za branost, bolj za to, po kakšni literaturi smo segli. To, ali smo kupljeno tudi prebrali ali pa zgolj polnili knjižne police, je že druga zgodba.

Priročniki pri roki, taki in drugačni

Za seboj imamo leto, ko nekaj imeti pri roki ni bila zgolj prazna fraza. Marsikaj smo si želeli imeti pri roki, ker "nikoli ne veš", in marsičesa tudi nismo imeli pri roki, saj je bilo ali pa še je nedostopno. Veliko pa nas ni imelo pri roki optimizma, zaupanja, samozavesti, sreče, zdravja, miru. In stvarna literatura, ki četudi navidezno ponuja rešitev ali pa bližnjico, s katero lahko morda presežeš kakšno grozečo ali perečo težavo, je bila v preteklem letu izjemno iskana.

Modrost starih psov je knjiga avtorice Elli H. Radinger, tiste, ki je pred leti že napisala Modrost volkov. Nato je raziskovanje zveri prekinila, saj je želela svojo psičko spremljati v zadnjih letih njenega življenja. Knjiga, ki je visoko na lestvici najbolj zaželenih v knjigarnah Mladinske knjige, ponuja razmišljanje, kaj vse se lahko naučimo od pasjih starčkov, ki se iz živahnih mladičkov z leti spremenijo v modrece, svoje človeške prijatelje pa učijo, kaj je resnično pomembno.

"Smisel življenja ni v tem, kaj pustiš za seboj, ampak v tem, kaj življenje pusti v tebi," je le ena od številnih misli Aljoše Bagole, ki nam bo v spomin zapisala eno najboj uspešnih knjig preteklega leta, njegov prvenec Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke.
Foto: Saša Kovačič
Saša Kovačič
Bronja Žakelj je za roman Belo se pere na devetdeset leta 2019 prejela nagrado Kresnik za najboljši roman leta. Foto: Beletrina
Beletrina

O bolezni sodobnega človeka je v svoji prvi knjigi iskreno spregovoril eden najbolj prepoznavnih in nagrajenih slovenskih oglaševalskih kreativnih direktorjev, Aljoša Bagola. Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke je izpoved, v kateri je s svojo pronicljivo umetnostjo pripovedovanja jasno in jedrnato postavil ogledalo ne le sebi, ampak tudi bralcu. "Smisel življenja ni v tem, kaj pustiš za seboj, ampak v tem, kaj življenje pusti v tebi," je le ena od številnih misli Bagole, ki nam bo v spominu zapisala to knjigo.

​Tisti, ki iščejo odgovor, kako bolj uspešno uresničevati svoje cilje, in teh ni malo, so lani segli po knjigi Ob 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani. Gre za najnovejšo knjigo Robna Sharme na samem vrhu najbolje prodajanih knjig knjigarne Felix oziroma založbe Učila. Skozi slikovito zgodbo, v kateri milijarder postane duhovni učitelj, nam ta priročnik za samopomoč ponuja popotovanje, ki lahko na novo vzpostavi bralčevo učinkovitost in prebudi občutek svobode.

​Videti je, da nas tudi vse bolj zanima, kako bolje razumeti ljudi, s katerimi živimo, delamo, saj je bila lani tik pod vrhom priljubljenosti tudi knjiga Thomasa Eriksona Obkroženi z idioti. "Gre za knjigo švedskega komunikacijskega strokovnjaka o tem, kako je razumevanje vedenjskega vzorca posameznikov ključ do uspešne komunikacije. To je tudi knjiga, v kateri avtor spregovori o štirih vrstah vedenjskih tipov - o rdečih, ki so dominantni in gospodovalni, o rumenih, ki so družabni in optimistični, o zelenih, ki so sproščeni in prijazni, ter o modrih, ki so analitični in natančni. Pojasnjuje, kako prepoznati vsak tip in se sporazumevati z njim," pravi Branka Fišer iz založbe Učila.

Vodstvo slovenskih avtorjev

Lestvico najbolj branih knjig v knjigarnah Mladinske knjige (zidanih in spletni) in najbolj izposojanih knjig v slovenskih splošnih knjižnicah v letu 2020 smo si ogledali skupaj z Rokom Gregorinom, analitikom knjižnega trga in pisateljem. "Lanskoletni lestvici v knjigarnah in v knjižnicah sta si relativno podobni. Če smo še v sredini prejšnjega desetletja govorili o tem, da sta lestvici povsem različni, lahko za leto 2020 med njima potegnemo kar nekaj vzporednic. Še vedno so med najbolj izposojanimi v večini leposlovne knjige, medtem ko v knjigarnah večino uspešnic za odrasle lahko uvrstimo v stvarno literaturo. Če pogledamo samo deset najbolje prodajanih knjig za odrasle, je v letu 2020 med najbolje izposojanimi osem leposlovnih knjig od desetih. Na lestvici najbolje prodajanih v knjigarnah Mladinske knjige pa so le štiri od desetih leposlovna dela. Skozi prizmo knjižnih uspešnic za leto 2020 pa lahko takoj najdemo skupni imenovalec: lani so se med knjigami za odrasle najbolj brale in prodajale knjige slovenskih avtorjev. V knjižnicah kar sedem od desetih, v 56 knjigarnah Mladinske knjige po vsej Sloveniji pa je bilo takih kar osem od desetih knjig za odrasle," pojasnjuje Gregorin iz Mladinske knjige.

Zgodovinar Jože Pirjevec je več deset let doma in po svetu proučeval arhive druge svetovne vojne, najtežjo vojno preizkušnjo jugoslovanskih narodov. Nastala je obsežna monografija, ki prikazuje nastanek in razvoj partizanskega gibanja.
Foto: Mladinska knjiga
Mladinska knjiga

​Tako se je nadaljeval trend zadnjih let, vsaj od 2017., da je na obeh letnih lestvicah na samem vrhu knjiga slovenskega avtorja. Na knjižnični letvici so to Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj (založba Beletrina) in dve knjigi Tadeja Goloba (izdani pri založbi Goga), Dolina rož in Leninov park. Na omenjeni knjigarniški strani so bili v letu 2020 najbolje prodajani Partizani Jožeta Pirjevca, druga in tretja pa sta že omenjeni knjigi Aljoše Bagole Kako izgoreti in Elli H. Radinger, z edino prevodno knjigo med prvimi tremi v letu 2020, Modrost starih psov. Pomembna razlika je tudi, poudarja Gregorin, da so knjigarniške lestvice bolj odzivne na nove izide, saj tja pride knjiga hitreje po izidu kot na lestvico izposoje. A s knjigarniških lestvic se tudi prej poslovi.

Presenečenje, imenovano Harry Potter

Čeprav smo v času spomladanskega vala epidemije koronavirusa nekateri še brskali po domačih knjižnih policah in vzeli v roke tudi kakšno klasično literarno delo, zanimanja za literarne klasike v knjigarnah niso zaznali. Razen v času zaprtja kulturnih ustanov, ko so šoloobvezni mrzlično iskali čtivo domačega branja, kamor se v veliki meri uvrščajo klasiki. Največja zanimivost preteklega leta je odlična prodaja vseh knjig iz serije Harry Potter, nam je še povedal Rok Gregorin. "Takoj z zaprtjem v marcu so se začele pomikati proti vrhu prodajnih seznamov. Na lestvici za otroke in mladino je v letu 2020 kar pet knjig o malem čarovniku. Harry Potter je zmagovalec spletne prodaje v karanteni, ko so bile knjigarne zaprte, je bil njegov delež v skupni prodaji najbolje prodajanih knjig precej višji kot takrat, ko so zidane knjigarne odprte."

Življenjske zgodbe za navdih

Motivacijo in navdih pa nam ob knjigah za samopomoč ponujajo tudi biografije. Ena takih, najbolje prodajanih v preteklem letu pri Felixu, je težko pričakovana knjiga nekdanje prve dame ZDA Michele Obama Moja zgodba. Njeni spomini sežejo daleč v skromno otroštvo pa vse do življenja ene najvplivnejših žensk na svetu. Med njihovimi prvimi petimi je tudi literarizirana biografija Coco Chanel in vonj ljubezni.

Michelle Obama je knjigo Moja zgodba (Becoming) izdala leta 2019, pri nas je bila izredno iskana lanl. Foto: Profimedia
Profimedia
Septembra je pri založbi Beletrina izšla knjiga o Radku Poliču - Racu. Foto: Beletrina
Beletrina

Septembra je pri založbi Beletrina izšla knjiga Rac - biografski roman Radka Poliča. Delo avtorice Petre Pogorevc, ki je nastalo po intenzivnih pogovorih z Racem, napisano v prvi osebi ednine, začinjeno s sočnim humorjem, je na drugem mestu najbolj prodajanih v založbi. Visoko na Beletrinini lestvici najbolje prodajanih je tudi Luciferka, prav tako biografija. V njej sledimo življenjski in ustvarjalni poti pesnice, pisateljice in šansonjerke Svetlane Makarovič. Navdihujoča in osebno izpovedna je tudi Beletrinina knjiga Sonce in dež, zgodba svetovno znane kulinarične mojstrice Ane Roš, ki jo je pisala skupaj s Kajo Sajovic. Med njihovimi najbolj priljubljenimi knjigami so še roman Cigan, ampak najlepši hrvaškega pisatelja Kristiana Novaka, izviren roman Olga ameriškega pisatelja Bernharda Schlinka in kriminalka Kolesar Marka Radmiloviča.

Še nekaj kriminalnih primerov

Domačim kriminalkam sta pred leti pot do slovenskih bralcem utrla že omenjeni Tadej Golob in Mojca Širok s svojo sicilijansko kriminalko Pogodba. A sežemo radi tudi po tujih avtorjih kriminalnih romanov; pri Učilih so tako med top deset preteklega leta kar trije: Napisano s krvjo, ki je knjiga nekdanjega kriminalističnega psihologa ​Chrisa Carterja, Kostanjev mož skandinavskega pisca Sorena Sveistrupa in triler Tiha pacientka britanskega avtorja Alexa Michaelidesa.

Pri Mladinski knjigi pa med kriminalkami absolutno prednjači pri nas priljubljeni norveški pisatelj Jo Nesbo in številni primeri njegovega policista ​Harryja Holeja. Kot triler napeto (ali bolje: pretresljivo) pa je lahko tudi branje nominiranke za Slovensko knjigo leta 2020, to je ​Plan B: pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti Boštjana Videmška. S fotografom Matjažem Krivicem se namreč potopita v samo srž podnebne krize in iščeta odgovore na vprašanje, ali se naš planet sploh še da rešiti. Menda še obstaja plan B.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.