Najstniško željo bo 27-letnik uresničil konec leta: v 27 dneh čez Atlantik!

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
17.09.2023 02:06

Rušan, Litijčan in Amsterdamčan Urban Jug se v drugi polovici novembra z jadrnico odpravlja na pot čez Atlantski ocean.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urban Jug bo z jadrnico kmalu odrinil čez Atlantik.
Osebni arhiv

Urban Jug je 27-letni pustolovski navdušenec z izkušnjami v urbanem plezanju, potapljanju, padalstvu in jadranju, rojen v Mariboru, odraščal v Rušah in Litiji, se v Ljubljani izšolal za ortotika in protetika, zdaj živi v Amsterdamu. Poleg službe v gradbeništvu dokumentira, snema, slika in tudi piše. "Nekje pri šestnajstih letih sem si zaželel, da bi z jadrnico prečkal Atlantski ocean. Pojma nimam, od kod ta želja, saj o jadranju ali čolnih nikoli prej nisem razmišljal - pri štirinajstih letih sem se samo s prijateljico in prijateljem brezglavo in preveč pogumno z napihljivim čolnom spustil po Savi od Kresniškega mosta do Litije."

Najstniško željo bo uresničil konec leta kot član posadke Bluewater Miles. "V ponedeljek, 20. novembra, bomo s 13 metrov dolgo jadrnico odpluli iz pristanišča San Miguel na otoku Tenerife (Kanarski otoki). V 27 dneh bomo prejadrali blizu 3000 navtičnih milj oziroma 5555 kilometrov, jadranje bomo predvidoma zaključili v soboto, 16. decembra, v pristanišču La Marina du Marin na otoku Martinique v Karibskem otočju."

Skrbne priprave na morsko pustolovščino
Osebni arhiv

Poudari, da ne gre za komercialno jadranje, temveč za jadranje zaprtega tipa v prijateljskem duhu, z mednarodno posadko jadralnih navdušencev. "Naša ekipa šteje šest članov, v njej so še Johann in Andreas iz Nemčije, David in Dave iz Velike Britanije ter skiper Marcin s Poljske." Skupaj z Marcinom in ekipo Bluewater Miles je leta 2022 prvič jadral po Azorih, kjer so v devetih dneh zabeležili 272 navtičnih milj oceanske plovbe. "Skiper je bil zadovoljen z mojimi sposobnostmi, tako sem si prislužil mesto v letošnji odpravi." Vsi člani posadke, tudi skiper, bodo prvič prečkali Atlantski ocean. "Zato bo naša ekspedicija še toliko bolj vznemirljiva."

Ko pihajo pasati

Urban Jug tokrat ne bo počel nič brezglavega, ker je vse skrbno načrtovano. Za november so se odločili, ker so praviloma v tistem času razmere najbolj ugodne. "Od novembra do februarja je najboljše obdobje za prečkanje Atlantika iz vzhoda na zahod, ker takrat pihajo v tej smeri vetrovi, pasati. Takrat bo v Sloveniji resda zima, a na poti čez Atlantik od 24 do 28 stopinj Celzija, ker bomo pluli južno, bližje ekvatorju."

Posadka ni od muh. "Skiper Marcin Wojtyczka, ustanovitelj posadke Bluewater Miles, je začel jadrati pri šestih letih po jezerih na Poljskem, kasneje po divjem Baltskem morju. Od takrat je preplul večino evropskih voda od Norveške do afriške obale. Usposabljal se je pri Poljskem jadralnem združenju, v Kraljevem jadralnem združenju (RYA) in Agenciji za pomorstvo in obalno stražo (MCA) v Združenem kraljestvu. Ima obsežno znanje o potovalnih in tekmovalnih jadrnicah v različnih velikostih do 45 metrov. Veliko jadralskih izkušenj je pridobil s križarjenjem po BalEku, Severnem morju, Sredozemlju in Atlantskem oceanu ter z dostavo jadrnic." Poslanstvo ekipe Bluewater Miles je omogočiti ljudem jadranje kot edinstveni način za raziskovanje sveta, povezovanja z naravo in učenja novih veščin.

Pripravljeni na viharje

Jadrnica je znamke Beneteau, model New Oceanis 40.1. Izdelana je letos, enotrupna, dolga 12,87 metra, široka 4,18 metra, ugrez ima 2,27 metra, višina jambora je 18,78 metra, ima tudi motor, prostor za hrano in pitno vodo ... Vsega naj bi bilo dovolj, čeprav je zracionalizirano. Ima dva krmilna kolesa, klasično glavno jadro je velikosti 43,2 kvadratna metra, poleg še navijalno prednje jadro in viharno prednje jadro. Pripravljeni morajo biti torej tudi na viharje.

"Seznam, česa se mora jadralec naučiti in na kaj vse pripraviti, je dolg. Manevriranje z motorjem in jadri, privezovanje, dviganje in spuščanje jader, krajšanje jader, zategovanje jader, popuščanje jader, nastavitev oblike jader, uporaba rešilnega splava, rešilnega jopiča, svetilnikov, obvladovanje nujnih primerov, uporaba avtopilota, satelitske in druge komunikacije, vremenske napovedi in spremljanje vremenskih situacij, sidranje, oceanska in obalna navigacija, digitalna in tradicionalna, vključno z astronavtacijo, nočna navigacija, načrtovanje in navigacija poti, mednarodna pravila za preprečevanje trčenj na morju, uporaba genaker jadra, uporaba tanguna pri jadranju z vetrom, pravilno ravnanje v nevihti in uporaba viharnega jadra, določanje in računanje položaja jadrnice. Življenje na krovu je natančno določeno, organizacija straž, prehrana, spanje in drugo je del načrta za vsak dan,"

Priprave na podvig tečejo, zdaj še dopolnjujejo opremo, iščejo sponzorje za tisto, kar bi še potrebovali in za nakup letalskih vozovnic. Jug našteva kose opreme - avtomatski rešilni jopič z lučko in piščalko, varnostni pas za povezavo z jadrnico, športna akcijska kamera GoPro Hero 11 creator edition, jadralno obleko, hlače, jakno, škornje in rokavice. Z letalom bodo leteli do Tenerifov in za konec iz Južne Amerike do Evrope. O dogajanju na poti bo Urban pisal in snemal dnevnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta