Nasveti Miše Pušenjak: Kako kupovati semena vrtnin

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
17.03.2024 06:00

Začenja se nova sezona dela na vrtu. Vsako življenje rastlin se začne s semenom, zato je dobro poznati nekaj osnovnih dejstev o njemu, preden se odpravimo po nakupe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Police trgovin so polne vrečk s semeni, a kako pravilno izbrati?
Miša Pušenjak

Kaj je seme in kaj semenski material? Že tukaj se po navadi zatakne. Ljudje v večnem hitenju in posploševanju rečemo seme vsemu, kar nam prinese nove rastline. Pa ni čisto tako. Seme je botanična enota, del rastline, kombinacija dednine očeta in mame, očetovske in materinske rastline, ki nastane z oplodnjo v ženskem cvetu ali delu cveta. Oplodnja pa seveda sledi oprašitvi. Torej je seme plod spolnega razmnoževanja. S sabo nosi vse posledice tega dejstva, zato lahko iz semena zraste povsem drugačna rastlina. S semenom se dedujejo lastnosti obeh rastlin, materinske in očetove. Prav tako se s semenom lahko prenašajo tudi pomembne težave rastlin - bolezni, tudi nekateri škodljivci. Vegetativno razmnoževanje pa ne pomeni kombinacije dednine, s tem pa različnosti v populaciji. Iz enega dela rastline - potaknjenci, gomolji, korenine, deljenje, tudi biotehnologija … - dobimo več rastlin. Vegetativno razmnožujemo sadno drevje (cepiči in cepljenje), pogosto okrasne rastline (potaknjenci), med rastlinami na vrtu pa seveda krompir, česen, hren, jagode.

Čebulček ni vegetativno razmnoževana čebula, je samo triletni način pridelovanja čebule. Čebulček je zrasel iz semena čebule. Tako razmnožene rastline ostanejo popolnoma enake kakor njihovi starši. Vegetativno razmnoževanje pa prinaša s sabo veliko večjo nevarnost prenosa bolezni in tudi škodljivcev.

Kvaliteta semena opisuje več različnih kategorij

Mnogi menijo, da so kupili kvalitetno seme, če je to ekološko pridelano. A so kupili samo na specifičen način pridelano seme, zato je vsekakor večja možnost, da s sabo nosi več težav, bolezni. Ekološka pridelava ima veliko omejitev, ki služijo varstvu narave, včasih pa to negativno vpliva na kvaliteto semena. Torej ekološko pridelano seme ni vedno kvalitetno seme s stališča tehnologije, zagotovo pa največja kvaliteta s stališča varovanja narave.

Druga kategorija kvalitetnega semena je kaljivost ali, še bolje, energija kaljivosti. Energija kaljivosti je število rastlin, ki vzkali v kalilnem poskusu na začetku. Včasih je skoraj enaka končni kaljivosti, včasih pa zelo različna. A mene so učili in kasneje se je neštetokrat pokazalo za pravilno, da v slabših razmerah vzkali samo seme, ki je kalilo prvo, preostalega pa nad zemljo ne vidimo. Če torej doma delate lastni kalilni test, potem preverite enakomernost kaljenja semena. Če se pri večini semenk pokažejo kalčki istočasno, enakomerno - ne glede na čas, kdaj se pokažejo -, je to veliko bolje, kot da del semena vzkali hitro, potem pa še teden dni ali več za tem kali še preostalo seme. Pri setvi paradižnika in paprike, denimo, boste imeli s takim semenom težave, kdaj pikirati. Na koncu se zgodi, da pikirate dobro seme prepozno, saj čakate na zapoznelo kaljenje. S tem pa uničite del prednosti pikiranja in še nekaj energije tudi najboljšim rastlinam. A na to lastnost lahko vplivate samo pri izbiri doma pridelanega semena. Sama bi v primeru nekoliko slabše energije pikirala samo najprej vzkaljene rastline, zapoznelce pa zavrgla.

Od česa je odvisna kaljivost semena

Kaljivost semena je odvisna od pridelave semena - klimatskih razmer, zdravstvenega stanja materinske rastline, načina pobiranja semena, dodelave semena … Vse to lahko v primeru slabih razmer znižuje kaljivost semena. Odvisna je seveda tudi od starosti semena, saj z vsakim letom shranjevanja in predvsem nepravilnim shranjevanjem semena, pada. Odvisna pa je tudi od zdravstvenega stanja semena, včasih je bilo to pomemben del zakonodaje, danes pa za vse rastlinske vrste ni zakonsko predpisana. Na semenu se seveda lahko prenašajo glivice, virusi in bakterije. Koliko jih je na semenu, koliko jih je celo že pod ovojnico semena, se da preveriti v laboratoriju, a pogosto tam, kjer tega ne narekuje zakonodaja, tega ne naredijo.

Naredite kalilni test, če ne poznate starosti semena ali dvomite o njegovi kakovosti.
Miša Pišenjak

Tretja kategorija kvalitete semena je sortna čistoča. Seveda se tudi zakonsko preverja, a šele za nazaj. Torej seme se poseje in preveri, kaj je iz njega zraslo, že ko je v prodaji. Zame je tudi ta kategorija pomembna, saj nam prav ime sorte zagotovi, da bo iz semena zrasla rastlina, ki jo pričakujem, sorta nam pove barvo, velikost, obliko, okus, čas setve (poleti, spomladi), prezimovanje, tudi odpornost rastline in še marsikaj. Če iz semena torej ne zrastejo rastline, kot jih pričakujemo, smo seveda oškodovani. Na koncu ste za uspešen vznik odgovorni tudi vi. Na kaljenje vpliva tudi prava temperatura zemlje, prava gostota setve, prava globina setve, vaše rokovanje s semenom po nakupu, kako ste ga hranili tudi doma … Seme je živ organizem, tako tudi ravnajte z njim.

Kaj lahko naredimo sami

Seveda je še bolje, če seme pridelate sami, a prav vsega je skoraj nemogoče pravilno in kvalitetno narediti doma. Že prej sem omenila, da mora biti kvalitetno seme tudi dobro pridelano. Zato ste prisiljeni večji del semena kupovati. Pri nakupu semena pa bodite pozorni na sledeče.

Najprej poskrbite, da boste imeli doma čim manj starega semena. Doma ga težko hranite pravilno in najbolje je vsako leto kupiti novo. Pomembno je, da kupite samo toliko semena, kot ga potrebujete, na drugem mestu pa, da pogledate in preberete nekatere podatke na semenskih vrečicah.

Najprej naredite uredite načrt sajenja, kolobar in po izkušnja naredite seznam, koliko katerega semena po vrstah in sorta potrebujete. Ne kupujte večjih vrečic samo zato, ker so cenejše. Bolje je vzeti več manjših. Vrečice so namreč iz materiala, ki v največji možni meri varuje seme pred klimatskimi dejavniki, da se kaljivost ohranja. Ko vrečico odpremo, je ta zaščita končana. Najbolje je, da vedno posejemo vse seme iz vrečke. Takšen seznam je najlažje narediti tako, da shranite vse posejane vrečice v posebno škatlo. Tako je treba pred nakupom vrečice samo prešteti.

Seme pomeni začetek življenja.
Miša Pušenjak

V trgovini pa kupujte seme z očali, če jih seveda nosite. Slikica na vrečici ni informacija o sorti, pogosto se zmotimo tudi v vrsti vrtnine. Najpogostejša zamenjava sta pastinak in peteršilj ali prezimni radič (verona) in letni radič (palla eossa). Številke ob sorti (palla rossa 1, 2, 5) pomenijo zgodnost same sorte. Nižja ko je številka, zgodnejša bo rastlina. Poiščite žig na vrečici in tam skušajte najti podatek o kaljivosti, predvsem pa o starosti semena. Tega sicer ne boste našli neposredno, ker ni obveze v zakonodaji. Boste pa lahko razbrali iz tega, kako dolgo naj bi bilo seme kaljivo. Običajno je ta dolžina tri leta, torej če je seme uporabno samo do leta 2024, gre za staro seme.

Za konec pa še naslednje: semena ne dajajte v vrečke skupaj s trdimi predmeti, kot so kozarci, steklenice in podobno, v avtomobilu ne na police, kjer bo po njem pripekalo sonce, prav tako ga doma shranite v hladen, temen in suh prostor. Kuhinje, kopalnice, garaže niso najbolj primerne.

Seme je začetek življenja in samo z dobrim semenom lahko računamo na zdrave rastline. Zato je nujno, da semenu posvetimo več pozornosti, kot smo mu je do zdaj.

Poiščite originalni žig na vrečici, kjer najdete podatek o starosti semena.
Miša Pušenjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta