Ne zamudite pomladnega navdiha: Ponudba odvisna tudi od jesenskih vrtnih načrtov

Matic Sever Matic Sever
21.04.2024 04:00

Zdaj je pravi čas za sajenje sadik zelnatih trajnic in grmovnic, tako da lahko začrtamo nove smeri na našem vrtu. Tulipani, hrušice, kamasije, narcise, potonike, sretene ... in čemaž.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tulipane sadite v skupinah.
Epa

Pomladna podoba je zelo odvisna od naših jesenskih načrtov in zdaj je pravzaprav že veliko zamujenega, a ne vse! Če smo pozabili na pomladne čebulice, si to zapišimo in naj nas opomnik opozori na nakup septembra in oktobra. Je pa zdaj dober čas za sajenje sadik zelnatih trajnic in grmovnic, tako da lahko začrtamo nove smeri in izboljšamo trenutno stanje ter pomladi na vrtu vdihnemo drugačno podobo.

Kamasije bodo v maju za kratek čas navdušile s svojo modrino.
Matic Sever

Tulipani

Pa začnimo s tulipani. Za bolj pestro sezono izbirajte med zgodnjimi, srednjimi in poznimi sortami. Zgodnji tulipani cvetijo konec marca in v začetku aprila, medtem ko srednje in pozne sorte cvetijo v aprilu in do prvega tedna maja. Upoštevajte tudi barvo, ki si jo želite v vrtu. Sadite lahko tudi posebnosti, kot so dvobarvni tulipani ali tisti z nenavadnimi oblikami.

Najlepše so slike kombinacij več sort tulipanov, te pa sadimo v neenakomerne skupine.
Matic Sever

Razporedite čebulice tulipana na gredo tako, da so med sabo oddaljene 10 do 15 centimetrov. Greda bo videti lepša, če jih sadite v skupinah. Vsekakor pa velja, da bodo najlepši prizori tisti, ki združujejo tulipane in druge okrasne rastline.

Problem nastane, ko tulipani odcvetijo in imamo na gredi obilico zelenih listov in stebel, ki niso ravno zanimivi. Če tulipani rastejo med obarvanimi listi zelnatih trajnic ali nizkih grmovnic in če so v okolici rastline, ki zacvetijo tik za tulipani, tako podaljšamo zanimiv videz grede in se zgodba lepo nadaljuje naprej v sezono.

Hrušice

Čeprav so hrušice ali grozdki, kot rečemo predstavnikom rodu Muscari, zelo klasična pomladna čebulnica, pogosto mnogi ne vedo, kako jih pametno uporabiti na vrtu, in jih razen tu pa tam kot kakšno obrobo grede ne srečamo. Muscari je rod trajnih čebulnic, ki izvira iz Evrazije. Te cvetlice v pomladanskem času razveseljujejo s svojimi gostimi, najpogosteje modrimi cvetovi, ki spominjajo na grozdje.

Svetlo modra sorta hrušice popestri spomladi manj zanimive poganjke hermelik.
Matic Sever

Ker se pogosto same sejejo in ker so trdožive, jih sam najraje uporabljam v okolici nizkih grmičkov in trpežnih, dolgoživih trajnic, ki so lepe šele od poletja dalje, na primer med okrasnimi travami, hermelikami, rmani, gavrami ... Te hrušice lepo dopolnijo pomladno sezono, dodaten plus pa je ta, jih lahko mirno uporabimo tudi v s hranili revnih in lahko tudi bolj suhih tleh.

Kamasije, narcise, potonike, sretene

Za zaključek pomladi lahko uporabimo kamasije. To so pokončne trajnice z modrimi, vijoličnimi in tudi kremasto belimi socvetji, ki se razpirajo nad golimi stebli v maju, le izjemoma v toplih pomladih že konec aprila. Veliko jih dobro prenaša glinasta tla in lahko tudi več vlage, ni pa ta pogoj za njihov soliden videz. Lepe so kombinacije z zelo poznimi sortami narcis. Taka posebnost med narcisami je stara sorta s polnjenimi belimi cvetovi z močnim vonjem in imenom Narcissus Albus Plenus Odoratus. Niso pa v tej sezoni zanemarljive niti razkošne potonike. Vse naštete ne cvetijo prav dolgo, zato jih raje kot glavne v igri uporabimo kot nekakšen sezonski poudarek.

Novejše sorte sreten so vse bolj priljubljene tudi v pomladnih kombinacijah.
Matic Sever
Svetilka s temnimi listi bo sicer z medenim vonjem zablestela jeseni, zdaj pa lepo dopolni zasaditev s temnimi tulipani.
Matic Sever

Ena od zanimivih trajnic so tudi sretene (z rdečkastimi ali rumenimi cvetovi in pernatimi listi), ki včasih ujamejo pozne tulipane, včasih jih pa za las zgrešijo. Na voljo je bogata paleta barv, predvsem so zadnja leta modne tiste s kremastimi, lososnimi in rožnatimi odtenki.

Čemaž

Da ne bomo ostajali le pri najbolj poznanih cvetlicah, se obrnimo še v zeliščno-zelenjavne vode, ki so lahko tudi okrasne hkrati. Zadnja leta je zaradi zdravilnih učinkov vse več zanimanja za našo "divjo" hrano; vse več ljudi želi gojiti čemaž. Ta ima dolge ovalne liste, ki rastejo iz dna stebla, in tvori socvetje z belimi cvetovi. Raste v senčnih gozdovih od sredine pomladi do zgodnjega poletja. Lahko zraste do višine 15-30 centimetrov in se širi tako vegetativno kot s semeni. Ker ga najpogosteje najdemo na odcednih, a vlažnih rastiščih v naravi, tudi doma upoštevajmo te razmere. Najlepše bo torej uspeval v senci listopadnih dreves in grmov.

Tudi rob zelenjavnega vrta lahko bogato okrasimo.
Matic Sever

Čemaž lahko s pridom uporabimo med rastlinami, ki bodo kasneje zavzele večino prostora. To je pomembno, ker čemažu nadzemni del poleti propade in je dobro, da je v družbi host, praproti, čmerik ..., ki z njim spomladi ustvarjajo teksturo zelo pestre preproge listov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta