Mesojede krasotice: Z njimi ni mrčesa v prostoru

Matic Sever Matic Sever
11.02.2024 03:00

Kaj morate vedeti o gojenju mesojedih rastlin, da se lahko tudi sami lotite vzgoje te zanimive in nenavadne skupine rastlin, ki niso samo dekorativne, ampak tudi učinkovite v boju proti nadležnim žuželkam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zanimiva kombinacija mesojedk
Flower Council Of Holland

Mesojede rastline ali mesojedke, kot jim tudi rečemo, so fascinantne in edinstvene predstavnice v svetu rastlin. Če želite dodati malo eksotike svojemu stanovanju, je gojenje teh rastlin lahko odlična izbira. Ne le, da so zanimive, v zadnjih letih so postale tudi mnogo bolj trendovske in niso več le domena zbirateljev ali kratkoživ eksperiment za otroke.

Pojedo vse, kar leta po sobi.
Flower Council Of Holland

Zakaj rastlinam rečemo, da so mesojede? Ker se dejansko med drugim prehranjujejo z živalmi, predvsem manjšimi žuželkami. Tovrstno pridobivanje energije se je razvilo zaradi okoliščin v naravi. Veliko teh rastlin uspeva na s hranilih zelo revnih območjih, kot so na primer zelo kisla šotna barja. Ker v tleh ne dobijo dovolj elementov, iz katerih bi s fotosintezo tvorile sladkorje, si pomagajo kar z živalmi. Da pa živali ujamejo in prebavijo, so razvile več načinov lovljenja.

Večinoma si mesojede rastline izberemo na podlagi všečnosti in se šele potem ubadamo z gojitvenimi razmerami. Seveda bi bilo bolje najprej razumeti, kakšno okolje jim v stanovanju lahko ponudimo, šele potem pa zožiti nabor in se odločiti, katero bomo kupili in bo z malo pomoči tudi dolgo z nami.

Sovražnice mrčesa
Flower Council Of Holland

Najbolj poznana in najbolj "pošastna"

Zaradi videza pasti si ta naziv vsekakor zasluži venerina muholovka. Je majhna trajnica, ki izvira iz močvirskih območij v vzhodnih ZDA, predvsem v Severni in Južni Karolini. Tipičen in strašljiv videz ji dajejo njene pasti, ki so oblikovane kot čeljusti. Te se hitro zaprejo, ko žuželka stopi na občutljive dlačice na listih.

Muhe niso varne pred pastmi venerine muholovke.
Pixabay

Venerina muholovka se prehranjuje z majhnimi žuželkami, kot so muhe, mravlje in pajki. Njene pasti izločajo prebavne encime, ki razgradijo plen in omogočijo rastlini, da absorbira hranilne snovi. Ker za zapiranje in odpiranje listov - pasti porabi veliko energije, ta pa je v njenem življenjskem okolju dragocena, je razvila posebno strategijo oziroma mehanizem odzivanja. Predrobne žuželke bi dale premalo hranil, da bi bilo vredno trošiti energijo za zapiranje pasti, zato mora biti žival dovolj velika, da se hkrati dotakne vsaj dveh dlačic. Ta pristop ji torej zagotavlja smotrno porabo energije.

Kako jih uspešno gojiti? Posamezni rodovi ali vrste imajo lahko specifične zahteve, zato ob nakupu povprašajmo strokovnjaka za vsako posamezno mesojedko, ki jo želimo kupiti. Vseeno pa se da vsaj v grobem zapisati nekaj napotkov, ki bodo v pomoč predvsem pri začetniškem gojenju teh posebnic.

Pri rosikah se lepljive kapljice na dolgih, pogosto rdečih dlačicah dobro opazijo.
Pixabay

Pravilna osvetlitev

Postavite mesojede rastline na svetlo mesto, vendar jih ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi. Uporabite umetno svetlobo, če imate premalo naravne svetlobe.

Pravilno zalivanje

Mesojede rastline so navajene močno vlažnih okolij, zato jih redno zalivajte. Uporabljajte deževnico ali destilirano vodo, saj ima voda iz pipe preveč mineralov.

Zemlja

Uporabite mešanico šote, perlita in peska za optimalno drenažo. Rastline posadite v plastične lončke, ker zadržujejo vlago bolje kot terakota.

Gnojenje

Mesojede rastline se hranijo z žuželkami, zato jim ni treba dodajati gnojil. Če želite, lahko občasno nahranite rastline z majhnimi žuželkami.

Vzdrževanje pasti

Odstranite mrtve žuželke iz pasti, da se ne razvijejo plesni. Občasno preverite, ali so pasti v dobrem stanju.

Zdaj, ko imate osnovno znanje o gojenju mesojedih rastlin, se lahko lotite te zanimive in nenavadne skupine rastlin. Ne pozabite, da so te rastline ne samo dekorativne, ampak tudi učinkovite v boju proti nadležnim žuželkam.

Na vrčnicah se razvijejo veliki vrčki, polni prebavne tekočine.
Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta