Rastline, ki čebelam in metuljem prinašajo veselje

Matic Sever Matic Sever
25.02.2024 03:30

S sajenjem medovitih rastlin boste pomagali ohranjati naravno ravnovesje in lepoto našega planeta. Nepogrešljiva zelišča so timijan, žajbelj, origano, bazilika, drobnjak in poprova meta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V sadovnjaku, še posebej med cvetenjem, uporabljajmo čim manj kemičnih pripravkov.
Pixabay

Topli dnevi v nas že prebujajo željo po vrtnarjenju in kovanju novih načrtov, posegov, sprememb na vrtu. Pogosto se usmerjamo samo v to, kako bi pridelali več hrane - ali kako bi polepšali videz vrta, bi pa lahko vzporedno poskrbeli tudi za različne opraševalce in vključevali iz bogatega nabora medovitih rastlin. Takih, ki so primerne za opraševalce in ki nudijo čebelam, metuljem, čmrljem in drugim živalim dovolj medičine in cvetnega prahu. Te rastline so pomembne za ohranjanje biotske raznovrstnosti in spolno razmnoževanje rastlin. Predstavljamo nekaj primerov enostavnejših medovitih rastlin, ki jih lahko zasadite na svojem vrtu ali na balkonu.

Zelišča

Zelišča so zelo preprosta za vzgojo, njihovi cvetovi pa pritegnejo opraševalce. Ker so aromatična in dišeča, vas bodo očarala tako na vrtu kot v kuhinji. Nepogrešljiva izbira so timijan, žajbelj, origano, bazilika, drobnjak in poprova meta. Zelišča lahko posadite v lončke ali gredice, ustvarila pa bodo pisano in dišečo oazo.

Med zelišči in dišavnicami je veliko medovitih, zato z njimi težko zgrešimo. Na fotografiji je drobnjak.
Pixabay

Lipa

Je visoko drevo z velikimi srčastimi listi in dišečimi rumenimi cvetovi, ki se razvijejo v juniju in juliju. Izredno medi in daje velike količine cvetnega prahu. Zelo podoben in prav tako uporaben je malce nižji lipovec.

Sončnice

Sončnice so ene najbolj znanih in priljubljenih medovitih rastlin, ki jih lahko gojimo na vrtu. S svojimi velikimi in rumenimi cvetovi privabljajo čebele in druge opraševalce, ki se hranijo z njihovim nektarjem in cvetnim prahom. Sončnice so tudi lepe okrasne rastline, ki bodo polepšale vaš vrt in vam nudile semena, ki jih lahko uporabite za hrano ali sejanje naslednje leto.

Enoletnice, kot so sončnice, razvijejo velika barvita socvetja in lepšajo gredice in dajejo hrano opraševalcem.
Pixabay

Hermelike in homulice

Med zelnatimi trajnicami je veliko medovitih, a v skupino zmagovalk spadajo hermelike in homulice, oboje spadaj v rod Sedum. Te ponujajo toliko medičine, da na lep sončen dan rastline kar "brenčijo" od obiska čebel in drugih žuželk. Predvsem hermelike s svojimi precej velikimi socvetji nudijo veliko lepote in paše. Tako kot druge so nezahtevne, izredno odporne proti suši in zahtevajo le malo hranil in veliko sonca.

Na hermeliki sorte matrona, pa tudi na drugih, boste v sončnih dneh našteli ogromno čebel.
Pixabay

Detelje

Detelje so nizke in trpežne rastline, ki uspevajo na travnikih, pašnikih in vrtovih. Njihovi drobni in beli, rožnati ali rdeči cvetovi so bogat vir medičine in cvetnega prahu za čebele in čmrlje. Detelje so tudi koristne za izboljšanje kakovosti tal, saj imajo sposobnost vezave dušika iz zraka. Sejete jih lahko kot pokrovno rastlino, ki bo zatirala plevel in ohranjala vlago v tleh.

Detelje so koristne za tla in za opraševalce.
Pixabay

Evodija

Evodija je medovito drevo, ki izvira iz Kitajske in Koreje. Je listopadno, zraste do osem metrov visoko in ima temnozelene sestavljene liste. Cveti v juliju in avgustu z belimi cvetovi, ki so zelo privlačni za čebele in druge opraševalce. Iz cvetov se razvijejo črne jagode, ki so hrana za ptice. Evodija je primerna za sončne in suhe lege, kjer potrebuje malo nege. Je tudi okrasno in zdravilno drevo, ki se uporablja za izdelavo eteričnih olj in drugih izdelkov.

Sivka

Sivka je trajnica oziroma polgrm, ki ima dišeče vijolične cvetove, ki se razvijejo poleti. Je zelo priljubljena med čebelami, metulji in drugimi opraševalci, ki se radi zadržujejo na njenih cvetovih. Sivka je tudi zdravilna in aromatična rastlina, ki se uporablja za izdelavo eteričnih olj, mil, sveč in drugih izdelkov. Ker v naravi raste na suhih in peščenih tleh, ji tudi na vrtu ponudimo čim bolj podobne pogoje.

Sivka je zelo priljubljena in jo pogosto vidimo na naših vrtovih, pogosto pa jo obiščejo tudi opraševalci.
Pixabay

Sadno drevje

K sreči lahko za opraševalce poskrbimo tudi s sajenjem številnih sadnih dreves in tako ubijemo dve muhi na en mah. Med dobrimi primeri so tudi najbolj pogoste sadne vrste, kot so jablane, hruške, slive, češnje, med manj znanimi in redkeje sajenimi omenimo nešpljo in kaki.

Sadno drevje je tesno povezano z opraševalci, saj brez njih ni plodov.
Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta