Nekoč je bil športni kupe, zdaj je električni križanec

Artur Šverc
14.07.2024 03:00

Ford je obudil še eno svoje slavno ime na čisto drugačnem avtomobilu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ford capri je bil dolgonosi športni kupe iz sedemdesetih, zdaj je ponovno rojen kot električni križanec.
Ford

Osnova je ford explorer, ki je v osnovi narejen na MEB-platformi volkswagna ID.5. Torej, na kratko – capri je kupejevska različica pri nas pred nekaj dnevi predstavljenega explorerja. Poševna streha bi lahko pomenila manj prostora zadaj, pa je capri kar 16 centimetrov daljši od explorerja, ostali dimenziji pa sta enaki. Kot zanimivost, originalni capri je bil širok 1,65, obujeni električar pa je skoraj toliko visok.

Notranjost ima nekaj referenc na slavnega prednika, med drugim aluminijasto prečko volana.
Ford

Ni ostalo le pri imenu, štiri LED-luči spredaj so posvetilo slavni preteklosti, prav tako maska, ki so jo nekoč označili za pasjo kost. Ime modela je vtisnjeno v odbijač. Zadnje luči so prav tako narejene s spominom na original, enako črna pleksi plastika med njimi, ki nosi ime capri in tretjo zavorno luč. Prtljažnik meri 572 litrov, pri explorerju je ta 470 litrov. Serijsko je avto obut v 19-palčna kolesa, vse, kar je več, pa je stvar višjih paketov opreme ali doplačila.

Pogonsko je capri enak explorerju – osnovna verzija ima 110 kW in 52kWh baterijo, ki pa bo na voljo šele drugo leto. Potem je tu verzija z zadnjim pogonom, 210 KW in 77kWh baterijo, ki obljublja 627 kilometrov dosega. Štirikolesno gnana različica ima dva motorja, 250 kW skupne moči in 79kWh baterijo z dosegom 591 km po WLTP. Doseg osnovne različice za zdaj še ni objavljen. Moč polnjenja je med 115 in 185 kW.

V notranjosti izstopa pokončni 14,6-palčni zaslon, ki je rahlo nagnjen, a se ga da dvigniti in potem se pod njim pojavi še dodaten odlagalni prostor. V centralni konzoli je sicer za kar 17 litrov prostora za najrazličnejšo kramo. Referenc na original je kar nekaj tudi v notranjosti, najbolj opazna je spodnja prečka volana v aluminiju z dvema prepoznavnima okroglima odprtinama. Serijska oprema je skoraj popolna – ima električno nastavljive športne sedeže z masažo za voznika, ogrevanje volana in sedežev, navigacijo, aktivni tempomat ter celoten nabor asistenčnih in varnostnih sistemov.

Tudi zadnji del ima nekaj oblikovnih spominov na originalnega caprija.
Ford

V najvišjem nivoju opreme so še B&O avdio sistem, matrični žarometi, električno odpiranje prtljažnika, notranja ambientalna osvetlitev in 20-palčna kolesa. Je pa na seznamu doplačil toplotna črpalka, prav tako panoramska streha in head-up zaslon. Avto prihaja v salone pred koncem leta in bo za odtenek dražji od explorerja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta