Nenamerna zadušitev je v ZDA glavni vzrok poškodb in smrti pri dojenčkih

Reuters
19.05.2019 02:56

Zdravniki priporočajo staršem, naj dojenčka pred spanjem položijo na hrbet in poskrbijo, da ni obdan z odejami, mehko posteljnino ali igračami, ki bi lahko povzročile zaporo dihalne poti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rezultati ameriške raziskave kažejo, da je večina zadušitev spečih dojenčkov, mlajših od enega leta, posledica zapore dihalne poti zaradi vzglavnikov, odej, blazin za sedežne garniture ali vzmetnic za odrasle. Nenamerna zadušitev je v ZDA glavni vzrok poškodb in smrti pri dojenčkih, mlajših od enega leta, opozarjajo raziskovalci v pediatrični reviji Pediatrics. V raziskavi so avtorji proučili 1812 primerov sindroma nenadne smrti dojenčka (SNSD) med letoma 2011 in 2014, zabeleženih v ameriškem nacionalnem registru.

Zapletejo se v odejo

Starejši dojenčki, ki so se zadušili z odejo, so se pogosto zapletli vanjo, tako Lambert."Najverjetneje so ti starejši in bolj razviti dojenčki bili dovolj gibčni, da so se zapletli v odeje, niso pa imeli dovolj dobre koordinacije, da bi se lahko rešili," predpostavlja Lambert. Pri dojenčkih, starih do štiri mesece, je bila zadušitev zaradi vzglavnika skoraj dvakrat pogostejša kot pri starejših dojenčkih."Mlajši dojenčki najverjetneje niso imeli dovolj gibčnosti in moči v vratu, da bi dvignili glavo in preprečili zaporo dihalne poti, zlasti če so med spanjem na vzglavniku ležali na trebuhu ali na boku," pravi Lambert.

Skupno spanje
Wacker

Skupno spanje ni varno

Spanje v otroški posteljici, poleg matere, lahko zmanjša tveganje za SNSD, pravi dr. Lori Feldman-Winter z medicinske fakultete univerze Rowan v Camdenu, New Jersey."Ne samo, da se s tem pomanjša tveganje za SNSD, prav tako se olajša dojenje," poudarja Feldman-Winterjeva, ki ni sodelovala pri raziskavi. Skupno spanje pa ni varno, če dojenček spi v isti postelji kot starši."Ne priporočamo, da si dojenček deli posteljo z odraslim, saj ga lahko ta nehote zaduši," opozarja Feldman-Winterjeva."Če odnesete dojenčka v posteljo, da bi ga npr. dojili, ne sme biti obdan z mehko posteljnino, vzmetnica pa mora biti trda in oddaljena od zidu, da se prepeči zagozditev."
Avtorji opozarjajo, da raziskava ni brez pomanjkljivosti, saj temelji na podatkih iz mrliških listov, ki ne vsebujejo podatkov o spalnem okolju in so lahko neskladni glede razvrstitve smrti zaradi zadušitve. Kljub temu pa so rezultati raziskave nov dokaz o nevarnostih, ki so jim izpostavljeni dojenčki različnih starosti, pravi dr. Michael Goodstein, direktor oddelka za novorojenčke v bolnišnici WellSpan Health v Yorku, Pensilvanija.
"Že dolgo vemo, da morajo dojenčki spati v varnem spalnem okolju. To pomeni brez vzglavnikov, mehke posteljnine, odej, obrob za otroške posteljice ali pokrival, torej brez stvari, ki povečajo tveganje za SNSD in smrt zaradi zadušitve," opozarja Goodstein, ki ni sodeloval pri raziskavi."Najhujše je, če dojenček spi na sedežni garnituri, saj je nevarnost lahko tako sedemdesetkrat večja!" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta