Nesporazumljenje naše vsakdanje

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
08.12.2019 02:12

Nesporazum je sol in sladkor življenja, ki povzroča zmedo in sili tudi v smeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Tomažič

Ves čas beremo nasvete o tem, kako je boljše razumevanje pomembno za dobro funkcioniranje vsake skupnosti. V prastari šali je mojster nastavil na desko dleto, vajenec je imel v roki kladivo. "Ko bom jaz pokimal z glavo, ti udari po njej!" je rekel šef. In jasno je, da fant ni udaril niti po dletu niti po deski, ampak po glavi. Pač nesporazum, tisto, kar (po Slovarju slovenskega knjižnega jezika) nastane zaradi nepravilnega razumevanja česa; sinonimi so še nesporazumek, nesporazumljenje in lahko tudi spor.
Kaj je še nesporazum? Da povabiš lepo sosedo na kavo, ona pride, spije skodelico in gre domov.
Kupil bi knjigo za darilo, ali kaj priporočate? Bi morda kakšno filozofsko razpravo, zgodovinski roman ali kaj lažjega? Lahko je tudi kaj težjega, sem z avtomobilom. To nesporazumljenje ne more narediti velike škode. Tudi to ne.
Zakaj si tako mrk? Z ženo imam težave. Nisi edini! Saj zato pa imam težave.
Smrt potrka na vrata, moški odpre in vpraša, kaj bi rada. Prišla sem po vašo dušo. Mož se obrne proti dnevni sobi in zakliče: "Dušica, za tebe je!"
V Jezikovni svetovalnici Sazujeve ZRC (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) sem prebral šalo in imenitno razpravo o njej o tem, kdo je kriv za nesporazume. Žena zaprosi moža: "Bi, prosim, šel namesto mene v trgovino in kupil karton mleka, in če imajo avokado, jih kupi šest." Kmalu se vrne mož s šestimi kartoni mleka. Ženi nič ni jasno: "Zakaj si kupil šest kartonov mleka?" On seveda pojasni: "Imeli so avokado."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta