Nizozemska za prepoved uporabe smejalnega plina

nr
22.12.2019 03:36

Nizozemska vlada načrtuje uvrstitev dušikovega oksida - bolj poznanega kot smejalni plin - na tako imenovani črni seznam prepovedanih drog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

To je odgovor na hitro naraščanje uporabe tega plina med mladimi Nizozemci. V pismu za parlamentarnega namestnika ministra za zdravje Paula Blockhuisa piše, da je "rekreacijska uporaba smejalnega plina postal velik del problema z drogiranjem, zato je zakon o prepovedanih drogah pravi način za odpravo te težave".
Uporaba smejalnega plina pa bo še naprej na primer dovoljena v zobozdravstvenih ordinacijah za odpravljanje bolečin. Če smejalni plin vdihavamo, povzroči kratkotrajno evforično stanje, ki ga ljudje označujejo kot neškodljivo. A Blockhouse je poudaril, da poleg nevarnosti, da uporabnik smejalnega plina izgubi zavest, pade in z glavo udari ob tla ali pa povzroči prometno nesrečo, uporaba droge poškoduje možgane. "Ne moremo več sprejemati tveganja za zdravje mladih ljudi," je povedal.
Smejalni plin je že prej dolgo prisoten na festivalih, kjer ponujajo močnejšo drogo. Ko pa se je začel v zadnjih treh letih pojavljati na ulicah, so oblasti postale zaskrbljene. Pogosto ga prodajajo v majhnih kovinskih pločevinkah, ki jih najprej izpraznijo v balon, nato pa plin vdihavajo, ostanki uporabljenih pločevink in balonov pa so nastlani po ulicah in parkih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta