Občutljive božične zvezde: Čas je, da obogatijo praznično vzdušje

Matic Sever
18.12.2022 02:30

Božična zvezda je zelo občutljiva za mraz, zato jo po nakupu skrbno zavijte, doma pa bo najbolje uspevala v prostoru, kjer je okrog 20 stopinj Celzija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council of Holland

Z božičnimi zvezdami je tako kot s človeškimi zvezdami, žarijo in blestijo, dokler je vse tako, kot si želijo oziroma zahtevajo. Poskrbimo torej, da bodo zadovoljne in tudi mi ne bomo ostali ravnodušni, ko nam bodo bodisi v klasični rdeči ali kakšni trendovski rožnati barvi obogatile praznično vzdušje našega doma.

Pa najprej razčistimo, kaj božična zvezda sploh je. Ker kupujemo mlade rastline, komaj da lahko slutimo, da gre za lesnate rastline. Te grmovnice z znanstvenim imenom Euphorbia pulcherrima, ki dosegajo višine tudi po več metrov, prihajajo iz Mehike in drugih predelov Srednje Amerike. V naravi so božične zvezde rdeče - in ta eksotična pojava je zato pri nas vzbudila veliko zanimanja, saj v evropskem prostoru v naravi rdečo srečamo v zelo omejenem obsegu. Ravno ta klasična rdeča predstavlja nekakšen hortikulturni pečat v eri tradicionalno rdeče obarvanega božiča.

Flower Council of Holland

Kratek dan je generator cvetenja

Božična zvezda je rastlina kratkega dne, saj se ovršni listi obarvajo, ko se dnevi krajšajo, to pa lepo sovpada z božičnim obdobjem na severni polobli. Ponudba se nenehno širi, božične zvezde pa so na voljo od mini in standardnih do visečih rastlin in grmičastih oblik. Glavni barvi sta rdeča in bela, nove barve, kot so lila, losos, smetana in dvobarvne božične zvezde, se pojavljajo v vedno bolj obsežni paleti. Nekateri gojitelji in cvetličarji sadike dodatno okrasijo z bleščicami.

Bodimo ustvarjalni

Božično zvezdo lahko lepo kombinirate z božičnimi okraski v različnih prazničnih stilih, od klasičnih rdeče-belih do trendovskih mešanic različnih odtenkov. Zadnja leta je poudarek na roza, zelenih in mareličnih odtenkih. Pokažite sodobne barve v ujemajočih se prazničnih lončkih; slednji še bolj poudarijo določen barvni nabor in dvignejo vzdušje.

Ena izvirna ideja je razstaviti rastline v obliki božičnega drevesa ali okrasiti božično drevo z miniji kot nekakšen cvetlični spektakel. Korenine zavijte v šotni mah, da preprečite izsušitev, ali pa jih obesite na drevesca v majcenih vedrcih. Druga možnost je, da okrasite veliko božično zvezdo s pravljičnimi lučkami kot alternativno božično drevo. Uporabne so tudi najmanjše božične zvezde. Lahko so del namiznega aranžmaja, najmanjše lahko vključimo celo v adventni venček ali pa skupaj z drugimi malimi sadikami sobnih rastlin ustvarimo sezonski nasad v stekleni posodi.

Flower Council of Holland

Osnovna nega

Božični zvezdi doma namenimo svetel prostor s temperaturo okrog 20 °C, se pa izogibamo bližine radiatorja ali drugega vira toplega zraka. Pazimo tudi na nenadne temperaturne spremembe, saj jih zelo slabo prenaša. Tudi kadar samo na hitro prezračimo prostor, jo moramo pokriti ali umakniti drugam.

Pri zalivanju božične zvezde skrbimo za uravnoteženo oskrbo rastlin z vodo. Uporabljamo predvsem postano in mlačno vodo. Pozimi so razmere v stanovanju bolj suhe zaradi ogrevanja, zato moramo biti še toliko bolj pazljivi, da se substrat v lončku ne izsuši. Ko božična zvezda enkrat oveni, jo z zalivanjem lahko rešimo, a zagotovo bo zaradi tega porumenel kakšen od spodnjih listov - in ta kasneje tudi odpade.

Flower Council of Holland

Nasveti ob nakupu

Pri izbiri sadike in še bolj pri prenašanju rastlin iz cvetličarn in vrtnarij bodimo zelo pozorni. Poglejmo si nekaj pomembnejših poudarkov, da bomo dobro izbrali in dobro poskrbeli za rastlino, še preden pride na končno mesto v naše stanovanje:

  • - velikost lonca in število ovršnih listov morata biti sorazmerna, rastlina pa mora biti dovolj zrela, da kaže dobro barvo;
  • - na izbiro so rastline z enim poganjkom, mini rastline, razrasle oziroma grmičaste rastline, standardi različnih višin in "viseče" zvezde;
  • - vse sadike morajo biti brez škodljivcev in bolezni, še posebej preverite bele mušice na spodnji strani listov;
  • - poškodovani ovršni listi se običajno pojavijo med prevozom ali skladiščenjem, zlasti če so temperature prenizke;
  • - rumeni listi kažejo na premalo vlage, medtem ko je izguba brstov znak pomanjkanja svetlobe.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta