Visoka greda: Zakaj je dobro, da jo zasnujete že jeseni

Jasna Marin Jasna Marin
25.10.2022 02:00

Ste tudi vi opazili, da je na vrtovih vse več visokih gred? Te so mnogo več kot modna muha. Kako tudi ne, saj vrtičkarju prinašajo mnoge prednosti pred vrtnarjenjem na tleh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Visoka greda popestri vsak vrt in celo nekatere balkone, poleg tega ima še druge prednosti. "Ko boste skrbeli za rastline na takšni gredi, vas ne bo bolel hrbet, na majhnem prostoru je mogoče vzpostaviti skorajda idealne rastne pogoje, zelenjava in zelišča pa bodo na višji legi imeli prednosti zaradi višje temperature in pravilno izbrane prsti," razlagajo v podjetju Metrob, kjer priporočajo postavitev in izdelavo visoke grede jeseni. Zakaj prav jeseni? Ker se bodo čez zimo polnila še nekoliko posedla, nato boste spomladi zemljo preprosto dodali in visoka greda bo pripravljena na sajenje vrtnin.

Jasna Marin

Priprava: najprej ogrodje

Za visoko gredo lahko kupite vnaprej pripravljene komplete ali pa jo postavite sami. Preden se lotite dela, izberite ustrezno mesto na vrtu, kamor jo boste umestili. "Najbolje je, da izberete prostor na južni strani, da bi kar najbolje izkoristili sončno svetlobo," svetujejo v Metrobu. Optimalna višina visoke grede je od 80 do 100 centimetrov. "Evropalete so kot nalašč za visoke grede. Če želite zagotoviti, da bo les uspešno kljuboval slabim vremenskim razmeram, vam priporočamo, da na letvice nanesete zaščitni premaz. Z dvema nosilcema v vsakem kotu privijte palete skupaj, da bodo zgornje strani obrnjene navznoter. Če v vsakega od kotov privijete dva dolga vijaka, bo visoka greda še bolj stabilna," zagotavljajo sogovorniki.
Na tla visoke grede obvezno namestite pocinkano kovinsko mrežo, da se voluharji ne bodo mogli prekopati skoznjo. Nato notranje dele sten obložite s čepasto folijo ali folijo za ribnike. To boste najlaže opravili z električnim žebljalnikom. Folija zagotovi, da zemlja in vlaga ostaneta v visoki gredi, obenem pa tudi ščiti les pred gnitjem.

Shutterstock

Polnjenje plast za plastjo

Ko je ogrodje skupaj s folijo trdno na svojem mestu, visoko gredno napolnite z organskim materialom. "Potrebne so različne plasti: polnilni material sestavljajo veje in sekanci, sledi plast komposta in na vrhu substrat. Splošna smernica za polnilni material je 30 odstotkov lesnih sekancev, 40 odstotkov komposta in 30 odstotkov zemlje za visoke grede. Visoko gredo napolnite do približno 15 centimetrov pod robom," še svetujejo pri Metrobu.


Shutterstock

Nova zasnova vsakih nekaj let

Visoke grede je treba na štiri do pet let narediti znova, zgolj kozmetični popravki niso dovolj, ker se sesedejo same vase. Vsako leto je treba obnoviti zgornjo, rodovitno plast, zato vam ni treba kolobariti. Kjer je površina majhna, je koristno ves čas na novo zasajati in sejati, tako boste vseskozi imeli pridelek.

Primerne so za katerikoli vrt in so izvrstna rešitev za zemljišča z manj rodovitno prstjo, saj lahko vanje nasujete prav takšno prst, kakršno posamezne rastline potrebujejo za rast.
Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta