Obetavna mladinska šola NK Maribor: Po kadetih so državni prvaki postali še starejši dečki

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.06.2023 03:00

Uspeh mlajših selekcij NK Maribor so po naslovu prvaka U17 in skupnem naslovu kadetov ter mladincev minuli konec tedna dopolnili še nogometaši do 15 let, ki jih vodi Bojan Flis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvaki!
Nk Maribor

V Ljudskem vrtu so po minuli sezoni bolj kot z razpletom v članski konkurenci lahko ponosni na rezultate mlajših selekcij. Kot zadnji so državni prvaki postali člani ekipe do 15 let, ki jo vodi trener Bojan Flis. Na prvi tekmi so najboljšo ekipo zahodnega dela Slovenije Domžale pod Kalvarijo premagali z 2:0, povratna ob Kamniški Bistrici se je končala z remijem 1:1.

"Pred zaključnima tekmama prvenstva smo kot vedno pripravili analizo nasprotnika. Vedno se omenja, da je zahodni del Slovenije v mlajših kategorijah kakovostnejši od vzhodnega. Preprosto zato, ker je več ekip na zahodu boljših kot na vzhodu. V tekmo z Domžalami smo šli z mislijo, da so favoriti oni in ne mi. Prva tekma se je za nas razpletla idealno. Gola nismo prejeli in na povratni obračun smo se odpravili z dvema zadetkoma prednosti. Igra je bila solidna, moram priznati, da je bil nasprotnik v delu igre v Ljudskem vrtu celo boljši od nas. Povratna tekma je vedno zahtevna. Ne smemo pozabiti, kako se je prvenstvo razpletlo lani, ko smo proti Bravu zapravili veliko prednost. Pripravljali smo se na to, da poskušamo dati gol in s tem povzročiti nervozo pri nasprotnikih. To se je zgodilo, zadeli smo v prvem polčasu, nasprotnik je moral igrati drugače, mi pa smo jih nato čakali na polovici igrišča. Vsekakor smo zasluženo osvojili naslov glede na videno skozi celotni sezono," je svoje videnje finala in minule sezone opisal Flis.

Ogledniki zadovoljni

Maribor je osvojil naslove v selekcijah U15, U17 in v skupnem seštevku selekcij U17 in U19, kar prinaša uvrstitev mladincev v mladinsko ligo prvakov. "Rezultatsko je zagotovo najbolj pomemben skupni naslov kadetov in mladincev ter uvrstitev v mladinsko ligo prvakov. Tudi uspeh selekcije do 15 let pa je pokazatelj dobrega dela v Ljudskem vrtu. Čeprav pravijo, da vzhodni del ni tako močan, je to dokaz, da na našem koncu Slovenije prav tako razvijamo dobre nogometaše," je prepričan Flis.

Bojan Flis meni, da je pri razvoju mladih igralcev pomembna ambicija, ki pa ne sme biti pretirana.
NK Maribor

Ne le rezultati, trenerja vijoličastih do 15 let veseli viden napredek njegovih varovancev. "Na zadnjih dveh tekmah je bilo kar nekaj oglednikov in agentov. Prepričali so se lahko o talentu naših fantov. Kolikor sem slišal, so bili z igrami nekaterih zelo zadovoljni. Čeprav je dobro, da si na vrhu, pa rezultat ni primarnega pomena. Vedno imamo dva cilja: razvoj posameznika in rezultatska uspešnost. Ustvarjamo tekmovalce, ki bodo imeli v prihodnje možnost, da nosijo breme vijoličastega dresa," razlaga Flis.

Veseli ga, da je v zasedbi, ki jo je vodil, veliko nogometašev, ki prihajajo iz Maribora in bližnje okolice, le četverica je pripeljana od drugod. "Seveda želimo temeljiti na mladih nogometaših, ki so iz Maribora in okolice, to nam uspeva, nikakor pa ne zanemarjamo spremljanja drugih ekip in potencialno zanimivih igralcev od drugod, ki jih Maribor lahko zvabi v svoje vrste," pove Flis.

Preskok ne uspe večini

Da bi se 15-letniki razvili v kandidate za prvo moštvo, bo potreben čas in primeren pristop k delu, se zaveda Flis. "Pomemben bo nadaljnji proces treniranja. V tem življenjskem obdobju, tako v biološkem kot v mentalnem smislu, gre za pubertetnike. Ko bodo prišli iz pubertete, bo zelo pomemben nadaljnji razvoj in hitro se bo videlo, ali se lahko mladostnik razvije v pravega igralca ali ne. Potenciala je veliko, toda preskok večini ne uspe. Deset let let sem bil trener kadetov Maribor in takrat je bilo veliko primerov igralcev, ki so hitro odšli v tujino in svojega razvoja niso nadaljevali. Mislim pa, da imamo tukaj dobro trenersko bazo in to je treba izkoristiti.".

V zasedbi, ki jo je vodil Flis, ima pogodbo z vijoličastimi le Žan Meško, ki je v tej sezoni izstopal. Prehitre pogodbe mladih igralcem so lahko tudi dvorezen meč, pravi mariborski trener: "Pomembna je samokritičnost. Mladi morajo vedeti, da je zelo težko postati profesionalen nogometaš. Zavedati se morajo, da prav vsak pogodbe takoj ne more dobiti, da pa jih lahko dobijo z nadaljnjim uspešnim razvojem. Imamo tudi igralce, ki na pogodbe ne dajo nič, ki se s tem ne obremenjujejo. Skozi ljubezen do nogometa in željo po uspehu lahko marsikdo pride do še višjega nivoja kot igralci, ki pogodbo dobijo hitro. Veliko je odvisno tudi od drugih dejavnikov, ne le nogometa. Recimo od šolanja. Nekateri starši pritiskajo, da je šola zelo pomembna, drugi so odločeni, da bodo njihovi otroci nogometaši. Če so ambicije pretirane, tudi ni v redu, če so ambicije v normalnih okvirih in gremo po stopnicah, je to najboljše."

Bojan Flis dodaja, da o razvoju nogometašev vseskozi govori s strokovnim vodjo mladinskega pogona pri NK Maribor Radovanom Karanovićem in trenerjem kadetov Milanom Žurmanom. "Povezani smo ves čas, dva igralca do 15 let sta s kadeti tudi trenirala v drugem delu sezone. Nekateri svojo kategorijo preskočijo prej, drugi se dokažejo sčasoma, vse to moramo ves čas spremljati. Sestankov je ogromno, komuniciramo, si zapisujemo ugotovitve in razmišljamo o razvoju mladih nogometašev Maribora."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta