Osem Cliffovih križev: John Lennon je zanj dejal, da se pred njim britanske glasbe ni splačalo poslušati

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
25.10.2020 04:40

Od prvih glasbenikov, ki so peli ob električnih kitarah, je pri nas bil najbolj popularen Cliff Richard, ki je prodal 250 milijonov plošč, kaset in zgoščenk. Rodil se je leta 1940 v Indiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V poznih petdesetih letih se je začelo pojavljati vse več skupin, na vzhodni ameriški obali Dion and The Belmonts, ki so se uveljavili leta 1958 z I Wonder Way, v Los Angelesu temnopolti The Coaster s Xoung Blood, Searching, Yakety Yak in Charlie Brown, dober kitarist je bil tudi Duane Eddy. To povzemam po Večerovem zapisu, ki ga je napisal dober poznavalec takratne glasbe Srečko Niedorfer. Kombinacija vsega tega ali odmev na to so bili v Veliki Britaniji Harry Webb in The Drifters z izjemnim kitaristom Hankom B. Marvinom, ta skupina se je potem preimenovala v The Shadows. Harry Web pa je kasneje bolj znan postal pod imenom Cliff Richard. Tisti, ki je bil najprej rocker, potem pop pevec, a vedno enako mlad. Tudi zdaj pri osemdesetih še vedno stavi na videz.

Vse to je bilo pred Beatlesi in Stonsi. Leta 1958 je prav Cliff Richard posnel skladbo Move it v Abbey Road Studios, ki so se do leta 1970 uradno imenovali EMI Studios. Tam so Beatlesi posneli veliko večino plošč. S Congratulations, največjo uspešnico, je leta 1968 nastopil na Evrovizijskem festivalu, ki se zdaj imenuje Eurosong. Zmagovalno stopničko je zgrešil za eno točko, zmagala je španska La la la, ki se je že dolgo nihče več en spomni. Cliff je bil prva britanska rock ‘n‘ roll zvezda. John Lennon je zanj dejal, da se pred njim britanske glasbe ni splačalo poslušati. "Glasbeniki, kot je on, so utirali pot nam, ki smo prišli za njimi," je o njem reke Roger Daltrey iz skupine The Who.

Reuter

Že pred Beatlesi je bila tudi v Mariboru rockovska scena. In ne samo to, tu smo imeli Cliffa. "Začel sem prepevati iz zabave, brez kakršnihkoli ambicij. Zvedel sem, da Korali iščejo pevca, sem šel k njim na avdicijo in bil sprejet. V začetku smo igrali skladbe ansambla Shadows, jaz sem pel pesmi Cliffa Richarda in klicali so me kar Cliff," je Milan Petrovič pred skoraj dvema desetletjema povedal za Večer. Cliffa je imel rad, kasneje tako še Stonese. Pesmi Cliffa Richarda je pel tudi Edvin Fliser. S Cliffom Richardom je bil povezan Aleksander Mežek, ki je živel v Londonu. "V Anglijo sem bil povabljen, da posnamem ploščo. Predvsem so me povabili kot Jugoslovana. In ker je bila ponudba zanimiva, sem jo sprejel. Sprva sem se hotel po snemanju plošče vrniti domov, vendar sem se takrat vprašal, kaj sploh hočem z glasbo, ali naj mi bo samo hobi ali naj se ji resneje posvetim - in ostal v Angliji," je leta 1979 razlagal v Večeru. Prav takrat je v trgovine prišla njegova plošča Grenko-sladke pesmi.

V Angliji se je spoznal z različnimi glasbeniki, ki so mu pomagali pri karieri. Eden od njih je bil Cliff Richard. "Cliff mi je pomagal toliko, da sem z njim hodil na snemanja, koncerte in televizijska snemanja. Poleg tega je tudi založil denar za mojo drugo single ploščo. Njegov vpliv name je bil predvsem v njegovi delavnosti, poleg tega ga zelo cenim, saj je kompletna šov osebnost," je še povedal Mežek, ki je za Richarda ​tudi pisal pesmi. Dodal je tudi, da je bilo to, da je iz Slovenije, v začetku prednost, potem ne več, ker so ga imeli za konkurenco. Cliff Richard je pri nas Mežku pomagal pri velikih koncertih. Četrtega oktobra 1982 se je vpisal v knjigo gostov v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prvič je bil na vrhu britanske top lestvice leta 31. julija 1959 s pesmijo Living Doll. Sledilo je 13 prvih mest za hite, kot so Summer Holiday (1963), We Don't Talk Anymore (1979), Mistletoe & Wine (1988) in The Millennium Prayer (1999) in leta 2006 je pesem 21st Century Christmas bila na drugem mestu. Album pa tretji po prodaji božičnih plošč, prodali so jih 408 tisoč. Leta 1961 je skupaj s Shadows nastopil v filmu Veseli klub mladih (The Young Ones) To je bil eden prvih glasbenih filmov v Veliki Britaniji, a kljub sodelovanju glasbenih zvezd ni doživel uspeha. Šele ko so snemali filme o Beatlih, je doživel želeni uspeh tudi ta film. Cliff Richard je zmerom spretno krmaril v soft rocku, potem je začel peti tudi religiozne balade. Svoje evangelijske ideje je v pop obliki prinesel v pesmi We Don't Talk Anymore, Padre nostro mu je tudi prinesel veliko posnemovalcev.

Na Barbadosu je imel tri milijone funtov vredno počitniško hišo in v njej gostil tudi britanskega premiera Tonyja Blaira z družino. V Birminghamu je na prelomu tisočletja prižgal večni ogenj, ki je zagorel v imenu miru po vsem svetu. Po nekaj več kot treh letih je ugasnil zaradi neplačanih računov za plin.

Reuters

Leta 2008 je spregovoril o tesnem prijateljstvu z nekdanjim duhovnikom in pozval Cerkev naj odobri istospolne poroke. Leto kasneje je bil v medijih zaradi izgube petine bogastva, ki ga je povzročila finančna kriza, ocenili so, da ima 40 milijonov funtov. "Sem najbolj radikalna rock zvezda, kar jih je kdaj obstajala," je leta 2011 pripovedoval za Sunday Times. "V časih, ko se je vse vrtelo okoli razuzdanosti, sem se zavestno odpovedal popivanju, drogiranju in promiskuitetnosti. Glasbeni kolegi tega niso nikoli razumeli. Poskušam živeti življenje, ki je čisto in dostojanstveno. Verjamem v Jezusa, s papežem pa se nekako ne morem poistovetiti."

Mnogi so mu očitali, da je kariero utemeljil na svoji zunanjosti. Prepoznavno navihan fantovski obraz mu je res prinašal simpatije oboževalk in oboževalcev. Ko so ga nekatere radijske postaje hotele umakniti s sporeda, ker naj ne bi bil dovolj kul za poslušalce, je izdal koledar s svojimi slikami, na katerih je bil tudi zgoraj brez. In bil po prodaji na tretjem mestu med mladimi zvezdami ženskega in moškega spola po prodaji koledarjev, naslednje leto je spet poskusil in bil četrti.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta