Pašteta: včasih zgolj namaz za kruh, danes delikatesa

Zora Štok Zora Štok
24.11.2019 05:03

Verjetno jih ni veliko, ki se iz svojega otroštva ne bi spomnili na kos kruha, namazan s pašteto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pašteta se odlično ujema s hruškami, z dodatkom svežega sira in zelišč je okusna predjed.
Profimedia

Tudi na plaži ob morju ali ob bazenu je bila to priljubljena malica, velikokrat z rezino paradižnika, kisle kumarice ali paprike, da je bil obrok malce bolj pester. Tudi v šoli je bila to v prejšnjih časih pogosta malica, tako da lahko celo rečemo, da je pašteta zaznamovala naše otroštvo. In mnogim ga tudi danes.
A časi se spreminjajo in z njimi tudi okusi paštet. "Večinoma paštete proizvajajo predelovalci mesa, da izkoristijo sestavine, ki ostajajo po določenih postopkih. Mi se od njih razlikujemo v tem, da je izdelava paštet naš primarni izdelek, da zanj uporabimo najboljše sestavine, in smo torej osredotočeni na ustvarjanje okusov za ta priljubljeni namaz, če mu lahko tako rečem, ne pa na to, da izrabimo sestavine, ki bi nam ostajale za predelavo," je ob desetletnici okusov paštet Argeta Exclusive povedala Petra Čadež, direktorica marketinga Delikatesnih namazov v skupini hrvaške Atlantic Grupe. Ta poleg paštet Argeta, ki imajo sicer že več kot 50-letno tradicijo, obvladuje tudi blagovne znamke Barcaffe, Cockta, Donat Mg in še katero, ki so bile nekdaj v slovenski lasti.

Ribja pašteta na svežih kumarah in s kaprami je prav imenitna predjed.
Profimedia

Stvaritve kulinaričnih velemojstrov

Pašteta je lahko tudi odlična delikatesa, je pred desetimi leti zatrdil Enzo Smrekar, podpredsednik Atlantic Grupe za Delikatesne namaze. Da bi podkrepil svoje prepričanje, da je pašteta prav tako lahko užitek za ljubitelje vrhunske kulinarike, so k sodelovanju povabili nekatere priznane in cenjene kuharske mojstre. Prva pašteta vrhunskega okusa, ki je začrtala linijo Argeta Exclusive, je bila divjačinska, potem pa je sledilo še deset različnih premium okusov, namenjenih vsem, ki cenijo kakovost in izbran okus. Tako je svoj prispevek k prestižnosti dal tudi Janez Bratovž, slovenski kulinarični velemojster, ki se je s svojo restavracijo JB kot prvi iz Slovenije že pred leti uvrstil na prestižno lestvico najboljših svetovnih restavracij. Za znamko Argeta Exclusive je ustvaril jetrno pašteto s kandirano pomarančo in konjakom in je del dvojnega pakiranja ob deseti obletnici, odkar so paštete iz vsakdanje malice postale tudi del delikatesne ponudbe. Druga pašteta iz jubilejnega pakiranja je ribja, pripravljena iz brancina s hruško in medom, ustvaril jo je cenjeni hrvaški chef mlajše generacije Nikola Tadijanić (restavracija Stari Kaštel v hrvaških Bujah). Pri snovanju receptur za paštete posebnih okusov sta sodelovala še dva slovenska chefa, Tomaž Kavčič, ki ustvarja v gostilni Pri Lojzetu v gradu Zemono pri Vipavi, in Luka Košir iz gostišča Grič, istrski navdih pa je čutiti v pašteti, ki si jo je zamislil še en kuharski mojster mlajše hrvaške generacije, Teo Fernetich iz restavracije San Rocco v Brtonigli. Še posebno pa so pri liniji Argeta Exclusive ponosni na sodelovanje z Alessandrom Gavagnom iz prestižne restavracije La Subida, ki se ponaša z eno Michelinovo zvezdico, in na to, da se linija Exclusive odlikuje po tem, da paštete ne vsebujejo konzervansov, umetnih barvil, glutena in umetnih ojačevalcev arom.

Za ljubitelje izbranih okusov - ribja pašteta s kaviarjem in rahlo stepeno smetano
Profimedia

Ni zgolj namaz

A daleč od tega, da bi paštete zgolj mazali na kruh ali krekerje. Paštete različnih izbranih okusov, kot sta na primer goveja s tartufi in jelenja z rožmarinom, lahko izkoristimo na številne načine, zlasti za hladne predjedi, finger food ali kot sestavni del hladnega bifeja. Tudi ni nujno, da posežemo le po liniji Argeta Exclusive, saj lahko okusne prigrizke pripravimo še s kokošjo pašteto s šparglji pa pašteto iz lososa ali tunine. Z malo iznajdljivosti lahko ustvarimo očem in brbončicam všečne jedi.

Pastetke iz listnatega testa, nadevane s pašteto in lepo okrašene, so odličen finger food ali del hladnega bifeja.
Profimedia
Na videz preprost, a presenetljivo okusen prigrizek - pašteta iz perutninskega mesa s sadnim želejem
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta