Pet razlogov, zakaj bi morali pojesti banano vsak dan

NR
28.11.2021 04:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zdravstvene koristi banan vas bodo prepričale, da pojeste vsaj eno na dan in s tem odženete zdravnika stran, sporočajo na spletni strani healthshots.com. Banana je najbolj okusno in s hranili bogato živilo, zelo pogosto uporabljeno v indijski kuhinji. Uživate jih lahko v različnih oblikah - surovo, v sadnih napitkih ali celo kot čips. Ste vedeli, da lahko uživanje banan spremeni vaše življenje?

Mnogi ne vedo, da so banane vir esencialnih vitaminov in mineralov, kot so vitamina A in B, kalij in magnezij. To pomeni, da ugodno vplivajo na raven krvnega tlaka, uravnavajo telesno težo, izboljšajo prebavo in delovanje srca. Še več, banana v trenutku poveča energijo in vsebuje le 90 kalorij na kos. Medtem ko razmišljate o receptih, v katerih lahko uporabite banane, vam predstavljamo pet razlogov, zakaj morate to darilo narave vključiti v svojo prehrano.

1. Boljše delovanje srca

Banana je bogata z vlakninami, magnezijem in kalijem, kar lahko izboljša zdravje srca kot nobeno drugo živilo! Glede na raziskavo, ki jo je objavila Harvard School of Public Health, lahko uživanje banan pomaga pri lajšanju napetosti v stenah krvnih žil, s čimer se zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni in koronarno srčno bolezen. Kalij v bananah pomaga uravnavati srčni utrip, krvni tlak in ohranja budnost možganov.

2. Hitrejše hujšanje

Banane imajo relativno malo kalorij, kar je dobra novica za tiste, ki želijo shujšati. Povprečno velika banana ima nekaj več kot 90 kalorij in vsebuje veliko vlaknin, ki vplivajo na upočasnitev prebave in dolgotrajen občutek sitosti.

3. Izboljšana prebava

Banane vsebujejo veliko vode in vlaknin, ki so odlične za prebavo. Topne vlaknine absorbirajo vodo, kar pomaga ohranjati mehko blato. Prav tako lahko pomagajo izboljšati gibanje blata skozi prebavni trakt. Še več, na seznam lahko dodamo, da pomagajo pri obnavljanju elektrolitov, na primer kalija, ki se pri driski ali bruhanju pogosto izgubijo. Vsebuje tudi odporen škrob (še posebej, če uporabljate kuhane, manj zrele banane), ki spodbuja celjenje črevesja.

4. Pomaga pri slabokrvnosti

Banane imajo visok delež železa, zato lahko pomagajo pri obvladovanju slabokrvnosti oziroma anemije (močno zmanjšanega števila rdečih krvnih celic). Glede na raziskavo, ki jo je objavila ameriška Nacionalna medicinska knjižnica National Institutes of Health, lahko visoka vsebnost železa v bananah spodbudi proizvodnjo hemoglobina v krvi in ​​pomaga pri boju proti anemiji. Poleg tega vitamin B6 v bananah uravnava raven glukoze v krvi, kar lahko pomaga ljudem z anemijo.

5. Izboljša spanje in razpoloženje

Banane, bogate s kalijem, pomagajo sprostiti mišice po napornem dnevu. Vitamin C v bananah podpira zdravo delovanje možganov s proizvodnjo serotonina, hormona, ki vpliva na vaš cikel spanja, vpliva pa tudi na razpoloženje in sposobnost obvladovanja stresa in/ali bolečine. Poleg tega banane vsebujejo triptofan, aminokislino, ki lahko pomaga ohranjati vaš spomin in uravnava vaše razpoloženje.

Ko boste naslednjič pomislili, da ste pojedli že dovolj zelenjave in sadja, ne pozabite na številne koristi banan in jih dodajte v svojo vsakodnevno prehrano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta