Peteršilj obnavlja in zdravi kožo, torej nas pomlajuje

Borut Cerkvenilč
28.11.2021 04:45

Vsestranski so koristni učinki uživanja peteršilja. Poleg tega, da odganja vetrove, nas razstruplja, odstrani iz telesa toksine in odvečne maščobe, preprečuje pa tudi slab zadah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Uspeva tudi v lončku. Foto: Profimedia

Profimedia

Peteršilj (Petroselinum crispum L.) je dvoletna rastlina, ki zraste od 10 do 40 centimetrov visoko. Prvo leto zraste le obtalni listni venec, drugo leto pa tudi steblo. Peteršiljeva korenina je vretenasta, dolga okrog 20 centimetrov in v povprečju debela okoli dva centimetra. Iz nje poganja le malo vlaknastih koreninic. Žlebičasto steblo je v zgornji polovici razvejeno, vejice pa preraščajo osrednji kobul. Temnozeleni, svetleči in včasih močno nakodrani listi imajo dolge peclje. Obtalni in stebelni so po obrisu trikotni in dvakrat peresasto deljeni, najvišji pa urezani v tri krpice ali vsaj globoko in neenakomerno nazobčani. Na vrhu stebla so listi dlanasto razdeljeni v tri celorobe ali trokrpe, podolgasto suličaste lističe. Kobul sestavlja od 10 do 20 pecljev, ovojek pa le dva listka. Drobni zelenkasto rumeni cvetovi so v kobulastih socvetjih. Cveti od maja do junija.

Petroselinum crispum Foto: Profimedia

Profimedia

Rastlina značilno diši, korenina ima prijeten vonj in okus, semena (plodovi) so ostro dišavna. Uporabna je v juhah, prikuhah, omakah. Korenino nabiramo aprila, oktobra in novembra, liste junija in julija, seme (plod) pa avgusta in septembra.

Učinkovine v peteršilju so flavonoidi (apiin) in karotenoidi, fitoestrogeni, vitamini C, A, B1, B2 in E, kalij, kalcij, fosfor, železo, žveplo, man, mastno olje, eterično olje, sladkor, folna kislina.

Korenina lahko gre tudi v čaj. Foto: Pxhere.com

Pxhere.com

Znano je, da peteršilj odganja vetrove. Obnavlja in zdravi kožo, torej nas tudi pomlajuje. Preprečuje slab zadah, razstruplja ter odstrani iz telesa toksine (pomaga odstraniti tekočino na naraven način) in odvečne maščobe. Krepi imunski sistem, preprečuje osteoporozo, pomaga tudi med menopavzo.

Znižuje visok krvni tlak in čisti kri. Pomaga pri zdravljenju bolezni ledvic in mehurja, pri slabokrvnosti, anoreksiji, splošni oslabelosti, pri duševni in fizični utrujenosti. Krepi lase in nohte, tudi vid izboljša. Pomaga nevtralizirati poškodbe, ki jih povzroči UV-sevanje, obloge pomagajo pri pretegnjenih mišicah.

Mlade rastlinice peteršilja Foto: Profimedia

Profimedia

Peteršilj uživamo pri povišani sečni kislini - protinu. Ščiti delovanje jeter, odpravlja ledvični pesek in kamne. Pomaga po možganski kapi in pri sivi mreni. Znižuje telesno temperaturo. Blaži posledice pikov žuželk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta