Pilule so čisti biznis

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.06.2019 02:32

Po dežju posije Krka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V poplavi vesti o vremenu z dežjem in o volitvah s soncem me kakšna novica še presune. Kot ta o Krkinem četrtletnem dobičku, ki znaša dobrih 70 milijonov evrov! Slovenski farmacevtski gigant je na mesec proizvedel čistih 23 milijonov - več kot dobi Leo Messi. Resda naftne družbe tudi služijo nadpovprečno, a očitno človek pogolta več pilul kot avtomobil potroši bencina. Kar je odlična vest za Krko (skokovit porast prihodkov in profita), je za laično javnost manj dobra notica, da ne rečemo slaba. Nas pa, Slovence, morda nekoliko potolaži spoznanje, da je prodaja Krkinih zdravil neprimerno bolj narasla na zunanjih trgih - najbolj v vzhodni Evropi.
Krka je najbolj dobičkonosno slovensko podjetje, njen direktor Jože Colarič je lahko ponosen; lani je ustvarila 163,3 milijona evrov dobička, srebrno kolajno je osvojil Dars (154,4 milijona), bron je pripadel Leku (116,7 milijona, hvaležno četrto mesto je zasedel Petrol (100,6 milijona). Če že govorimo o plusih, smo pokukali še v minuse v letu 2018: največja izgubarja sta bila Gorenje (126,8 milijona evrov) in Termoelektrarna Šoštanj (58,5 milijona). Pralnega stroja s sedemletno garancijo se ne splača popravljati, medtem ko človeka ne moreš zamenjati kar tako - lahko ga zdravimo vse življenje in bo morda nadživel najbolj zdrave ljudi, ki se tablet otepajo.
Nasveti o zdravem življenju, ki seveda ne vključujejo zdravil (ker če pokaš od energije, jih ne potrebuješ), so mantra, ki jo tako pogosto poslušamo, da je niti ne slišimo več. Kot bi kadilcu govoril o nevarnosti cigarete in pivcu o škodljivosti piva. Kdor je na stolu prilepljen za računalnik ali pred televizor in nič ne naredi za svoje telo (zlasti za hrbet in trebuh), mu razpršene smernice, kako postati fit, ne bodo nič pomagale. Kratkoročno si sicer lahko vročino zbijemo z daleronom in luknjo v zobu zamašimo z nalgesinom. Ampak hudič preži na nas v drobnem tisku: tableta hitro opravi z bolečino in učinkuje že v četrt ure. Pomaga pa največ 12 ur, potem je treba vajo ponoviti. Čisti dobiček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta