Čudovit božič: Bo sedmi odmerek dovolj?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
25.12.2021 02:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pozdrav iz Jeruzalema Foto: Epa

Epa

Božični čas pred nas postavlja visoke zahteve - veseli, srečni, mirni in v toplem družinskem zavetju naj bi se pripravili na prihajajoče dneve, ko so se noči pričele za malenkost krajšati. A prazniki so v resnici najbolj morbidni za tiste ljudi, ki so že po navadi neveseli, nesrečni, nemirni in pogrešajo družinsko toplino. Po dveh slabih letih covidne psihadelije je težko najti slamico, za katero bi se v poplavi negativnih misli človek lahko oprijel in se skobacal na trdna tla. Če nič drugega, nam ostane humor, vsaj črni.

Kaj bi rekli o revežu, ki se je cepil sedemkrat, končal v priporu in bil deležen osuplosti velikega dela slovenske javnosti? Da se je večkratni cep(pljen)ec drugim vdal oziroma prodal za "nizko plačilo", je res problem, malo njegov, bolj družbeni. Ampak človek, ki so ga kazensko ovadili, bi lahko pravzaprav postal heroj, ki nam je pokazal luč na koncu tunela. Glejte ga, junaka, sedem odmerkov je dobil in ne samo, da je preživel, naročil se je že na nove doze. "Za tri ljudi je do prijetja prejel po en odmerek cepiva, na drugega je bil naročen, za četrtega ovadenega pa je že prejel oba odmerka cepiva. Skupaj z dvema odmerkoma, ki ju je prejel zase, je skupno prejel sedem odmerkov cepiva." Če vključimo matematiko in priporočila za nujni tretji poživitveni odmerek, potem je bil naš (nad)vakser pripravljen za osumljence (in zase) prejeti še dodatnih osem doz; samo na tak način bi se lahko vsa peterica neovirano gibala po slovenskem teritoriju in se izognila karanteni. Povem vam, temu človeku ("četverica je njegovo stisko in osebne okoliščine izrabila za svojo korist") bi lahko pomagali tako, da bi ga za določen čas zaposlili na Institutu Jožef Stefan in ga - za dostojno plačilo - "izrabili" za analizo protiteles, ki nastanejo po sedmem odmerku. Bo sedem dovolj? Zakaj bi le apatično čakali na izsledke Izraelcev in Nemcev, ki že hitijo s četrtim odmerkom, če bi jih lahko po zaslugi našega "prvoosumljenega" prehiteli v razvoju?

Povem vam, črni humor nas gor drži, drugače si ne znam razlagati navdušenja izraelskega premierja Naftalija Beneta ob zelo zaželenem četrtem odmerku: "To je čudovita novica in zagotovilo, da bomo prebrodili tudi nov val okužb, ki ga svetu prinaša omikron." Ob teh čudovitih novicah mi ne preostane drugega, kot da, v skladu s svetovnimi priporočili, vsem skupaj zaželim - čudovite božične praznike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta