Po veliki vrnitvi gimnastične kraljice je tudi olimpijski Pariz zanjo uresničljiv

Saša Britovšek Saša Britovšek
13.08.2023 02:20

Hitrost, moč in veličina Simone Biles so osupljive. Po dveh letih premora se je najboljša gimnastičarka vseh časov zmagoslavno vrnila na tekmovalni parket.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zelo dobro se počutim, kjer sem zdaj, psihično in fizično," pravi 26-letna športna zvezdnica.
Profimedia

Prva telovadka ZDA, fascinantna mojstrica gimnastike Simone Biles, je nazaj! Natanko 732 dni (dobri dve leti) ni stopila na tekmovalne blazine. Poskušala se je distancirati od napornega življenja profesionalne športnice in predvsem psiholoških pritiskov, s katerimi je živela v času dosedanje športne kariere. Javnost, trenerji, funkcionarji, novinarji, pričakovanja, želje, zahteve in travme ... Za seboj je imela napornih 24 let življenja. Nato pa - dve leti tišine. Le družina, prijatelji in psihoterapija.

Zdaj štejejo majhne zmage

Zelo počasi se je vrnila k treningom, resno pa šele sredi letošnje pomladi. In proti koncu junija se je odločila, da bo nastopila na tekmovanju US Classic. Najboljša ameriška telovadka vseh časov je 5. avgusta spet stala na stopničkah in ob navdušenju njenih tisočerih oboževalcev je po dveh letih spet utihnilo zvenenje v njeni glavi. Vrnila se je. Spet je Simone Biles, kot jo pozna svet, čeprav stara 26 let in poročena. Povrnila si je vero vase, njena ocena v mnogoboju je bila z 59.100 daleč najvišja med vsemi. Njen uspeh je še toliko bolj neverjeten zaradi dejstva, da se pripravam ni želela posvetiti pred poroko s svojim izbrancem. Z Jonathanom Owensom, profesionalnim igralcem ameriškega nogometa iz Houstona, sta se poročila konec aprila.

V svet gimnastike je prinesla vedrino in šrok nasmeh.
Reuters

"Zelo dobro se počutim, kjer sem zdaj, psihično in fizično," je dejala po tekmovanju novinarjem, a dodala, da ima še vedno nekaj dela s svojimi rutinami. "Toda za prvi nastop mi je šlo kar dobro. Še več, presenečena sem nad uspehom," je skromno dejala.

Na orodjih se je vihtela v sijočem črno-belem dresu, medtem ko ji je prvič na roki delal družbo silikonski poročni prstan, ki si ga je menda kar sama kupila za "med telovadbo". Njen prihod na tekmovalni podij je prejšnjo soboto povzročil neopisljivo evforijo v znameniti čikaški gimnastični dvorani. Vsak skok, vsak zasuk, prav vsaka njena telovadna prvina pa je bila pospremljena s huronskim aplavzom. In čeprav je priznala, da med izvajanjem vaj še ni popolnoma sproščena, je Simone Biles domači in tuji publiki ponudila delček tega, kar morda lahko svet od nje pričakuje na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

Veliki povratek z zlato medaljo
Alex Wroblewski

Na dvovišinski bradlji sicer ni bila popolna, a jasno je pokazala, da se zato ne vznemirja. Na gredi je bila zato stabilna in samozavestna, kot bi jo gledali pred tremi leti. Na parterju pa dinamična in pogumna, še vedno pripravljena na najzahtevnejše prvine. V času njenega odmora se je namreč posodobil tudi kodeks točkovanja, čemur so se prilagodili njeni trenerji. Bilesova pravi, da se trenutno zgolj trudi, da bi uživala v gimnastiki in da ne bi šla predaleč, pomembne so "majhne zmage". US Classic velja za gimnastično ogrevanje pred prvenstvom ZDA, ki bo konec meseca, svetovno prvenstvo bo oktobra, olimpijske igre v Parizu pa čez manj kot leto dni.

Kot šestletnica osupnila gimnastične trenerje

Danes mlada ženska, ki jo slavi športni svet, ima za seboj težke življenjske preizkušnje in izjemno zahtevno otroštvo. Njena mama, ki je bila odvisnica od drog, je rodila osem otrok. Ko je imela Simone dve leti, so zanjo ter za njene brate in sestre priskrbeli rejniške družine, a kljub temu so se otroci še nekaj časa selili od hiše do hiše. Nato sta Simone in njeno sestro Adrio posvojila stara starša Ron in Nellie. Dva otroka še danes živita z Ronovo, torej dedkovo sestro, dva sta bila posvojena zunaj družinskega kroga, dva pa sta kljub vsemu ostala pri materi v Ohiu.

S soprogom Jonathanom Owensom
Profimedia
Posvojila sta jo stara starša, Nellie in Ronald Biles.
Profimedia

Za Simone je dom postalo predmestje Houstona, precej dobro stoječa soseska, kje se je prvič srečala z gimnastiko. Imela je šest let, ko so z vrtcem obiskali gimnastični center, in otroci so se lahko preizkusili na telovadnem parketu. Tamkajšnji trenerji niso mogli verjeti, da deklica do takrat še ni telovadila na orodjih. Takoj so opazili, da z lahkoto razume gibanje svojega telesa. Potem ko je najprej opazovala telovadke, je tudi sama naredila flip s pol zasuka in prisotni so le strmeli in se spraševali, le kako ji to uspe? Običajno morajo otroci to najprej narediti v "bazenu s peno" ali pa ob skrbnem vodstvu učitelja.

V zraku je počela osupljive stvari, ne da bi pretirano razmišljala, vendar je še vedno vedela, kje točno v prostoru je njeno telo in kje so tla. Deklico so prepoznali kot naravni talent za nekaj, čemur gimnastiki rečejo "zavedanje zraka". Tako so takoj vedeli, da imajo pred seboj nekoga, ki je zelo poseben in nadarjen. Izjemno hitro je napredovala.

V šport, v katerem so prevladovale resne in precej toge športnice, je Bilesova vnesla svežino, sproščenost, celo zabavo. Svoje nastope je obogatila z nasmehi, pomežiki, pozdravi, pa ne zaradi svoje taktike. "To je del njene navihane osebnosti. Ona takšna je, to ni zgolj koreografija," je povedala njena nekdanja trenerka Aimee Boorman.

Psihično zdravje na prvem mestu

Na državnem nivoju se je pojavila pri 16 letih, ko je tekmovala in kar takoj zmagala na državnem prvenstvu. Enako je navdušila na svojih prvih olimpijskih igrah, leta 2016 v Riu de Janeiru, ko je osvojila štiri zlate kolajne. Skupno ima sedem olimpijskih kolajn (še bron iz Ria ter srebro in bron iz Tokia) in 25 medalj s svetovnih prvenstev. Iz tekmovanja v tekmovanje je podirala rekorde, po njej se imenujejo že štiri gimnastične prvine, nad čimer je bila navdušena. "Izjemno, to je eden od dokazov, da imaš kot športnik kredibilnost, saj bo veščina ostala poimenovana tudi po tem, ko se upokojim," se je veselila in spomnila na čase, ko je nekoč zavzeto vadila prvine z imeni nekdanjih telovadk in si želela, da bi takšno čast doživela tudi sama.

V olimpijskem Tokiu je predčasno končala s tekmovanji, a je vseeno osvojila dve medalji.
Profimedia

A ob slavi in uspehu se je soočila tudi z zavistjo tekmic in celo z rasizmom. "Mama me je vedno učila, da ko bodo ljudje govorili grde stvari o meni, se moram v takih trenutkih ozreti nazaj in pogledati, kaj vse mi je že uspelo, ter biti s tem zadovoljna," je povedala medijem. Vrhunska športnica je imela pogum priznati svojo ranljivost, čeprav je sploh v gimnastiki vladala dolga tradicija stoicizma.

Ko se je udeležila olimpijskih iger v Tokiu, je ves športni svet pričakoval, da bo zmagala v mnogoboju. A je Tokio zapustila predčasno. Takrat 24-letna zvezdnica je šokirala, ko je sredi ekipne tekme odstopila po ponesrečeni predstavi na preskoku. S tekmovališča jo je pospremil zdravnik, zato se je sprva ugibalo, da se je poškodovala, a se je izkazalo, da je odstopila zaradi psihičnih težav. Da mora zaščiti tako svoje telesno kot duševno zdravje in ne početi vsega, kar od nje želijo drugi, je po tekmi povedala novinarjem. "Nismo samo športniki. Ob koncu dneva smo ljudje in včasih je treba stopiti korak nazaj. Nisem hotela nadaljevati in se poškodovati zaradi kakšne neumnosti," je pojasnila. Američanke so v ekipni tekmi sicer branile zlato, a so kljub Simoninem odstopu osvojile srebrno odličje. Nekaj dni pred tem je Bilesova kljub vsemu že osvojila dve medalji.

Olimpijski Pariz še pod vprašajem

V Chicagu je na vprašanje o njenem statusu za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu za ameriški NBC Sports dejala: "Še vedno sem v fazi priprav. Ne razmišljam toliko v prihodnost." Dodala je, da je bil zdaj njen cilj to tekmovanje, nato bodo sledile ameriške kvalifikacije za svetovno prvenstvo. "Bomo videli, kako mi bo šlo, a za zdaj gre v pravo smer," je nadaljevala Simone Biles, ki so jo pred leti navdihovale predvsem izjemne temnopolte telovadke, kot sta Dominique Dawes in Gabby Douglas. Slednja je bila prva temnopolta Američanka, ki je dobila zlato medaljo za posamični gimnastični nastop.

Tudi Simone Biles je idol že nekaj let, občudujejo jo mlade telovadke in številne med njimi se vsako leto udeležijo mednarodnega gimnastičnega dogodka, ki ga Bilesova organizira. Biles International Invitation že šest let združuje mlade gimnastičarke, kjer se v treh dneh sreča tudi okoli 2600 deklic, ki jih navdihujeta energija in uspeh olimpijske prvakinje. V dogajanje je aktivno vpletena vsa družina Biles, njena mama Nelli pa upa, da se bodo te uresničene sanje povzdignile na mednarodno raven in povezovale deklice iz različnih koncev sveta. "Vem, da se podobna srečanja organizirajo za deklice in tudi za dečke, a moj namen je ohrabriti in podpreti dekleta. Želim prispevati k njihovi samozavesti, njihovemu upanju, k veri v to, kaj zmorejo ... To je del moje zapuščine v športu," je dejala Simone ob otvoritvi zadnjega mednarodnega srečanja gimnastičark.

Simone Biles z zlatom na olimpijskih igrah v Riu leta 2016
How Hwee Young
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta