(POGOVOR) Glasbeni duet Freekind: Ko je Nina slišala peti Saro, je nehala igrati bobne

Saša Britovšek Saša Britovšek
20.08.2023 05:00

Sara Ester Gredelj in Nina Korošak Serčič sta Freekind. Kdor ju pozorno posluša, je omrežen z glasbo in liriko, ki se prepletata med klavirjem in bobni, med odločnim R&B-jem in nežnim soulom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sara Ester Gredelj in Nina Korošak Serčič sta predani svobodi in ritmu - od zmeraj in za vedno.
Sami Rahim

Skupna zgodba dueta Freekind se je začela pisati v avstrijskem Gradcu, kjer sta glasbenici študirali na akademiji za džez. Leta 2019 sta začeli združevati svoje glasbene poti in zdaj veljata za enega najbolj uspešnih slovenskih duetov (sploh v tujini). Svojo svobodnjaško filozofijo tketa v sporočila svetu in nakazujeta že z imenom. Prvenec I'm Gonn Live sta ustvarili pod časovnim pritiskom, ki ga spremlja zabavna anekdota, ob kateri se še vedno nasmehneta. Skladba o premagovanju ovir poslušalca pospremi v stanje, ko se spontano prestavi v skrit newyorški klub, kjer na odru sije Erikah Badu. A to je šele začetek potovanja s pianistko in vokalistko Saro Ester Gredelj ter bobnarko Nino Korošak Serčič.

Kaj pa zdaj?!

Ko je Nina prvič slišala peti Saro, seveda jo je dotlej poznala kot izvrstno pianistko, je obnemela. "Nehala sem igrati bobne in bila v šoku," pove mlada Mariborčanka. Takratna njuna skupna izvedba je prišla na prava ušesa in dekleti sta brez pomisleka na vprašanje, ali imata tudi kakšne skupna dela, odgovorili pritrdilno in sprejeli povabilo koncert ... "Kaj pa zdaj?! Imava tri mesece, sva si rekli, ko sva še vedno presenečeni sami nad seboj stopili iz stavbe. In tako sva se zakopali v delo." Malce sta zavlačevali in zagnano ustvarjali. Takrat sta se, tudi zaradi zahtevnosti koronskega časa, odločili, da ostaneta pri duetu in sami prevzameta vse naloge, je pred kratkim ob izidu prvega albuma o začetkih njune skupne glasbene poti razmišljala Nina.

Spoznali sta se na akademiji za džez v Gradcu.
Grega Bohinc Toporis

Leta 2020 je izšel EP Not Good Enough. S sodobno zvočno kuliso sta se odpravili na raziskovanje emocionalnih globin. Njuno glasbeno sporočilo odzvanja v sanjavosti in spodbuja z mladostno svežino. Kljub otožnosti komada ta odzvanja v upanju in diši po optimizmu, s katerim sta prepričali radijske postaje doma in v tujini. V času spletnih koncertov sta ponujeno priložnost spretno izkoristili in danes se strinjata, da je tudi to, pa čeprav nista bili navdušeni nastopati pred kamero, pripomoglo k njuni prepoznavnosti in razcvetu, ki je sledil.

Vsako sporočilo ima svoj cilj

Nini - kot tudi Sari, ki prihaja iz Hrvaške - se ob začetku študija ni niti sanjalo, kam jo bo življenje poneslo. Pravi, da je bila še zelo močno prepričana, da bo svojo kariero gradila v džez vodah, vseeno pa ni poteptala želje po glasbenih tokovih, kot jih danes ubirata skupaj. Morda je bilo krivo okolje ..., dokler ni spoznala Sare. Njej je bil džez sicer zelo všeč, a se ni želela opredeljevati ali si začrtati smernic. Tako je danes glasba dueta Freekind pretok različnih žanrov.

"Želiva se ​samo izražati in to je trenutno to, kar počneva. Kljub vsemu si ne želiva zapreti vrat za prihajajoče zgodbe. Le čim bolj iskreno deliti, pa naj bo skozi rap ali nekoč orientalsko glasbo," razmišlja Nina in še dodaja, da ima ne nazadnje vsako sporočilo svojo melodijo, svojo zvrst, če želi doseči določen cilj.

Sara in Nina sta se svobodni poti zapisali že s svojim imenom. In kaj je za Freekind danes svoboda? "Trenutno resnično spoj tega, da se svobodno izražava," odgovarja Mariborčanka. Sara pa dodaja: "In to, da osebnostno rasteva, se znebiva kompleksov in strahov. Občutek, ki te prežema od trenutka, ko se zjutraj zbudiš, pa vse dokler ni konca dneva. Gre za lahkotnost, in če je ta tvoj cilj, je mogoče, da se mu predaš."

Freekind piše svoje četrto skupno leto, a dekleti pravita, da za resno delovanje zasedbe štejeta zgolj zadnje leto in pol. "Šele ko sva končali študij, sva se lahko stoodstotni posvetili skupnemu projektu. Prej sva bili tako imenovani session glasbenici in gostovali pri različnih zasedbah, sodelovali v različnih projektih. Nato pa odločitev - razpreživa vse ostalo in vso energijo, da lahko svoj čas vloživa v en projekt."

V zadnjem letu in pol se je znatno spremenilo njuno življenje, dekleti sta skoraj večino časa na poti, gostujeta po tujini, koncertirata, nastopata na festivalih, opravljata promocijske obveznosti ... Je naporno? "Ne, to je to, kar sva si želeli početi, in ne nazadnje vlagali sva v to, da steče. Seveda je pri vstopu v glasbeno industrijo prisotnega nekaj strahu, ko se zaveš njegove razsežnosti, a na srečo sva tudi druga drugi prijetna družba in podpora. Zato je zdaj to življenje, kot si ga glasbenik lahko le želi." Singli, ki sta jih nizali enega za drugim, so radijske postaje v Avstriji in Nemčiji navdušeno pograbile, za seboj pa imata tudi turnejo po Angliji.

"Najine pesmi govorijo o najinem popotovanju. Govorijo o rasti, sprejemanju, bolečini, užitku, veselju, žalosti."
Arhiv Zasedbe

Plošča je njuna pot

V začetku poletja sta v roke prijeli svojo prvo ploščo in jo svetu predstavili s koncertom v Kinu Šiška. Album sta poimenovali Since Always and Forever, na njem pa je paleta raznolikih sladkorčkov za glasbene sladokusce. "Pesmi govorijo o najinem popotovanju. Govorijo o rasti, sprejemanju, bolečini, užitku, veselju, žalosti in včasih preprosto lepih trenutkih. Jokali sva, plesali, se smejali in objemali. In to sva zajeli v album," pravita o albumu, ki ni nastal skoncentrirano, saj za to ni bilo časa zaradi številnih koncertov. In ker prikazuje njuno pot, je tako tudi nastajal, spontano. Skladbe so v angleškem jeziku, ker v tem trenutku tako čutita.

"Morda se bova v nekem trenutku posvetili tudi svojima jezikoma (Sara je Hrvatica, op. p.) in tako našli pot za določena iskrena sporočila. Sicer pa se besedilom bolj posveča Sara," pravi Nina, ki je z dušo in srcem predana bobnanju in ritmu. Slednji je, opozori, najpomembnejši del glasbenega izdelka. Tudi pianisti vedno igrajo zelo ritmično in zato so bobni močan dodatni element njune glasbe, ki bazira na dobrem ritmu.

Kmalu v Mariboru

Freekind redno gostuje tudi na jazz festivalih, med drugimi že na Jazz festivalu Ljubljana in na največjih evropskih showcase festivalih, kot sta Reeperbahn in Eurosonic Noordeslaag. Glasbenici je posvojil še francoski festival Europavox, njun koncert pa je bil predvajan tudi na programu Arte. Letošnje poletje sta med drugim zaigrali na Exitu v Novem Sadu, na festivalu Fuga v Kopru, festivalu The Sound of Forest v Nemčiji, na birminghamskem festivalu Mostly Jazz Funk & Soul, na škofjeloškem festivalu v spomin profesorju Hafnerju, na Velvet festivalu na Krku ... Pred dnevi jo je gostil tudi znameniti madžarski festival Sziget, 25. avgusta pa ju pričakuje domači (vsaj za Nino) Maribor v ambientu Lutkovnega gledališča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta