Portal Pesem.si: Zatočišče za poezijo

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
01.12.2019 05:03

Na portalu Pesem si, ki sta ga v letu 2007 ustvarila Ana Porenta in Gregor Grešak, je objavljenih 81 tisoč pesmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Porenta, glavna urednica portala Pesem si

Želela sta ustvariti spletno zatočišče za poezijo, kjer je mogoče prebrati pesem ali jo objaviti, jo deliti z bralci. "Ideja je nastala ob pisanju mladinskega romana Virtualni svet.com, ki je izšel leta 2004," se spominja Ana Porenta, glavna urednica portala. Njen partner Gregor Grešak je sprogramiral prvo verzijo portala. "Presenečena sva bila, kako hitro je skupnost objavljajočih rasla, šlo je za prenašanje novice od ust do ust, in še vedno je dogajanje na portalu Pesem si (pesem.si) zelo živo in živahno. Gotovo zaradi načina delovanja."
Brezplačno se lahko včlani vsak, ki želi sodelovati in piše poezijo. "Oblikuje si svoj profil, in ko ga ima, lahko objavi do eno pesem na dan - tudi takšni člani obstajajo -, prebira objave drugih, komentira, sodeluje na forumu, kjer imamo številne delavnice, pogovore, prevajalske razmisleke, objavljamo razpise, natečaje in koledar pesniških prireditev, večino tega, kar se v zvezi s poezijo dogaja po Sloveniji in širše." Objavljajo tudi srbsko, hrvaško, bošnjaško poezijo, pojavi se tudi kaka angleška, francoska, slovaška, madžarska pesem.
"Najbolj posebni pa smo morda zaradi načina uredniškega dela. Uredniki vse objave preberemo in tiste pesmi, ki so po naših kriterijih izvirne, sveže, tematsko zanimive in oblikovno dovršene, podčrtamo," opomni Ana Porenta. "Uredniki so tudi mentorji, saj velikokrat avtorjem svetujejo kak popravek, jih usmerijo v branje ali delavnico, za katero menijo, da bi jim koristila, bdijo nad ustrezno komunikacijo na portalu." Ob koncu vsakega letnega časa med podčrtankami nominirajo in izberejo pesmi letnega časa: pesem, kratko pesem, pesem v formi, tujejezično pesem. Svojo pesem letnega časa izberejo tudi bralci z ocenjevanjem. Izbrane pesmi so vključene tudi v letni zbornik. Po končanem pesniškem letu, 21. marca, uredništvo izbere med vsemi letnimi objavami še dodatne avtorje, nominirance ter tiste, ki so pustili poseben pesniški pečat za objavo v tiskanem zborniku. "V letošnjem, denimo, je na 360 straneh objavljena poezija več kot 80 avtorjev, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Slovaške in od drugod."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta