Povezovanje likovnih ustvarjalcev: Rišejo vodo, da bi jo ubranili

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
02.12.2018 03:01

"Treba je bilo stopiti skupaj in smo to storili," pravi Tatjana Mijatović, predsednica radgonskega likovnega društva, ki uspešno povezuje likovne ustvarjalce, praviloma samotarje, individualiste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjanine slike so kompromis med abstrakcijo in realizmom.
Osebni arhiv

Je predsednica likovnega društva Radgona, v katerem delujejo tudi likovnice in likovniki iz drugih krajev Pomurja in Slovenije in širše. "Veseli me, da so v naših vrstah tudi umetniki iz Avstrije in Hrvaške. To ima več prednosti, povezujemo se, spoznavamo ustvarjalnost drugega in, ne nazadnje, imamo razstave tudi na tujem," reče Tatjana Mijatović. Deluje v okviru zavoda MIKS'R - Multimedijsko informativno kulturno središče Radenci, katerega soustanoviteljica je. Pripravlja razstave, koncerte, filmske predstave, gledališke igre, organizirala je prvo likovno kolonijo na družinsko-turističnem festivalu Mačje mesto v Radencih.
V Dosorju, domu starejših v Radencih, kot prostovoljka skrbi za likovno dejavnost. "Zdi se mi pomembno, da je vodstvo doma prepoznalo, da stanovalci ne smejo izgubiti stika s kvalitetno likovno umetnostjo in da jim zaradi tega, ker so stari, ta pravica ne sme biti odvzeta. S kvalitetnimi likovnimi dogodki tako približamo umetnost našim občanom in širši pomurski publiki," pravi.

70 povezanih slikarjev

"Pogumno se spogledujemo s sodobnimi likovnimi prijemi in prestopamo pragove fotoslikarstva, nenehno skrbimo za izobraževanje," o slikarjih in kiparjih poudari Tatjana Mijatović; 45 jih je, Eva Žula, Matjaž Geder, Robert Jurak, Vinko Prislan, Leopold Methans, Danila Krpič in še nekateri so že imeli samostojne razstave. Likovniki so seveda tudi v likovnem društvu individualisti, vendar so z več projekti stopili skupaj v bran reki Muri. "Likovniki se zavedamo pomena Mure, v bistvu sta nas reka in naš likovni boj za zanjo tesno povezala."

Rdeči alarm za naravo

Stojan Habjanič, koordinator kampanje Rešimo Muro, je ob eni od razstav opisal, kaj mu "govorijo barve in oblike v razstavljenih likovnih delih in kako gledajo". "Imajo posebno govorico in jezik, ki se dotakneta vesti in praspomina. Ob soočenju s sporočili z njih se znova zavem, da je nekaj nad nami, da je nekaj ves čas z nami, da je nekaj tako rekoč večno, pogledano seveda z zornega kota dolžine človeških življenj. Voda, in to živa voda, je odgovor te večnosti."
Voda, reka je res nekaj posebnega, pritrdi Tatjana Mijatović. "Slikati reko ob kateri odraščaš, reko ob kateri živiš in s katero živiš, je na odslikavanje življenja nas Pomurcev. Slikati vodo, njeno gibanje in življenje ob in v njej, je vedno izziv. Ne preseneča tudi raznolikost umetniških del. Mura tisočletja s svojim tokom vpliva na naša življenja, bila je muza številnim umetnikom, o njej je veliko zapisov, ponarodelih pesmi, mnoga likovna dela je inspirirala."
Tudi njene slike opozarjajo na okoljsko problematiko in, poudari, nesmiselno izčrpavanje naravnega okolja. "Pred časom sem predstavila cikel slik z naslovom Rdeči alarm. Ogenj, voda, zrak, zemlja, štirje elementi so zasnova tematike. Je apel človeku, da ravna z naravo odgovorno." Pripravlja še novo likovno pripoved. "To bo čisto moja zgodba o Muri."
Matjaž Duh je rekel, da so njena dela kompromis med abstrakcijo in realizmom, rada ima žive barve, vitalnost, svetlobo. "Tiste prave, močne. Menda odsevajo moj karakter, predvsem rdeča. Sem v večnem gibanju in našla sem veliko lepega in dobrega, srečala veliko zanimivih ljudi, ki zaznamujejo moje življenje. Živimo v nekih čudnih časih, veliko slabega se dogaja, pa vendar verjamem v dobro človeka in v to, da lahko vsak od nas vsaj z nekaj volje pozitivno vpliva na bivanje in sobivanje na našem planetu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta