Prekmurska nogometašica pri angleškem velikanu: Imam najboljšo službo, plačana sem za to, da igram nogomet

Miha Dajčman Miha Dajčman
14.11.2021 04:46

Luana Zajmi je kot najstnica okrepila klub v eni najmočnejših lig in spoznala, kakšno je življenje profesionalne nogometašice na Otoku. Na debi za Leicester City še čaka, novembra pa bo bržkone prvič oblekla članski dres albanske izbrane vrste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Luana Zajmi je imela ponudbe številnih klubov po Evropi in v ZDA, a ob možnosti, da zaigra na Otoku, odločitev ni bila zahtevna. Foto: osebni arhiv

Osebni Arhiv

Septembra letos se je 19-letna Luana Zajmi iz Bogojine v Prekmurju preselila na Otok. Dolgoletna nogometašica Pomurja je okrepila Leicester City, ki se je preteklo sezono prvič prebil v elitno prvo ligo angleškega ženskega nogometa. V Anglijo smo poklicali obetavno nogometašico, ki pravi, da ima najboljšo službo v življenju.

"Ob prihodu v Leicester sem najprej živela v hotelu, potem pa so mi v klubu predlagali, da se povežem s soigralko. Zdaj živiva skupaj, imam svojo sobo in imam svoj mir," uvodoma pove najstnica, ki upa, da bo lahko kmalu vozila po levi strani britanskih cest in raziskala novo domovanje. "Zdaj se na poti s treninga ustavimo na kakšni kavi, vezana sem na soigralke, ki imajo vozila. Sem pa že videla lep park z jeleni, v mestu se še nisem zadržala. Tudi ko smo bile na gostovanju v Londonu pri Chelseaju, ni bilo časa, da bi šli v mesto, a bo za izlete še čas. Mi je pa novo domovanje predvsem zanimivo, ker je drugačno od Slovenije," opisuje prve dni življenja v Angliji.

Z novim klubom je zvezna igralka podpisala enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za še eno leto. Prekmurka je imela veliko ponudb, po preizkušnji pri lisicah je bila na preizkušnji tudi pri praški Sparti, stik so navezale tudi ekipe z Norveške in Hrvaške, pa albanska Vllaznia, že julija bi morala Zajmijeva opraviti preizkušnjo tudi v ZDA pri ekipi, ki se v prvi ligi bori za naslov. "Največja zahvala za stik z agentom gre družinskemu prijatelju. Agent je urejal stvari, pripraviti sem morala video vrhuncev svoje igre, on pa se je dogovarjal s klubi. Razveselil me je z novico, da se zame zanima Leicester City, povabili so me na preizkušnjo in pokazala sem, kar znam. V času druge preizkušnje sem izvedela, da bi me v Leicestru radi imeli v ekipi. Sledili so pogovori o pogodbi, pogojih, financah in vsem drugem. Odločitev ni težka, ko dobiš takšno priložnost," pove Zajmijeva, ki si je vedno želela igrati na Otoku.

Obvlada angleščino, narečij še ne

Čeprav je Luana zelo komunikativno dekle in nima težav s spoznavanjem novih ljudi, je imela v prvih dneh v Angliji nekaj težav s privajanjem na novo okolje. "Mislim, da je bila težava to, da angleščina ni moj prvi jezik, pa čeprav tekoče govorim angleško. Imajo svoj naglas, ki ga je težko razumeti, moja cimra pa je poleg tega še Škotinja in s tem je zadeva postala še težja," se nasmeji Zajmijeva, ki po manj kot dveh mesecih v novi ekipi nima več težav s sporazumevanjem, s soigralci in ljudmi v klubu pa se dobro razume. Da obvlada angleščino, je dokazala v predstavitvenem videu za družbena omrežja kluba, na njeno odlično angleščino so opozorili tudi navijači. "V šoli in s filmi ter serijami sem se naučila angleščine, a res je sprememba, ko si navajen govoriti prekmursko, potem pa tvoj prvi jezik postane angleščina."

Z Leicester Cityjem je 19-letnica podpisala enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto. Foto: osebni arhiv

Osebni Arhiv

Ekipi Leicester Cityja v prvenstvu trenutno ne gre, po šestih krogih so na zadnjem mestu brez osvojene točke, Luana pa svoje priložnosti še ni dočakala. "Trenutno smo v res zahtevni situaciji. To je prva sezona kluba v prvi ženski ligi, naš cilj je ostati med elito. Na začetku sezone smo imeli zahteven razpored, igrale smo z Manchester Cityjem, Chelseajem, Manchester Unitedom in Evertonom, te ekipe imajo izkušnje v tej ligi. Zdaj nas čakajo tekme s klubi, ki so v spodnji polovici. Upam, da bomo čim prej dobile prve točke. Zame pa je težko, ker sem bila pri Pomurju vajena, da igram, da zmagujemo in smo na vrhu lestvice, da sem dajala gole in asistirala. Zdaj pa sedim, nisem še dobila minute na uradni tekmi. Opazila sem, da je preskok v intenziteti treninga res velik. Žene me naprej, da se hočem vsak dan dokazovati. S trenerjem sem opravila že več sestankov, pravi, da napredujem. Moj problem je fizična pripravljenost, ki jo moram izboljšati, to sem vedela že na začetku. Trener je rekel, naj nadaljujem dobro delo in da bo vse prišlo ob svojem času. Stara sem 19 let, povprečna starost v ligi pa je 25 let, ne mudi se mi," je na svoje cilje in cilje ekipe osredotočena Luana Zajmi.

Na tekmah vsaj 3000 ljudi

V prvih tednih na Otoku je hči Albanca in Prekmurke spoznala, da je del velikega kluba in pomembnega tekmovanja. "Na tekme prihaja vsaj 3000 ljudi, spodbujajo nas. Že tu se vidi razlika med Slovenijo in Anglijo in kako ljudje spremljajo ženski nogomet. Ne glede na rezultat te ljudje spodbujajo, upam, da jih s slabimi rezultati ne bomo preveč izgubili. Rada bi, da deklice, ki hodijo na tekme, vidijo, kako zmagujemo. Se je pa zame življenje v zadnjih mesecih zelo spremenilo. Junija sem končala srednjo šolo, zdaj pa profesionalno igram nogomet, to je vse, kar delam. Imam najboljšo službo, ki bi si jo lahko le želela. Zjutraj vstanem, grem na trening, nato pa imam popoldne prosto, pa še plačana sem za to, da igram nogomet," je hvaležna in motivirana Zajmijeva, ki je poleti maturirala na Gimnaziji Šiška, kjer je obiskovala dekliški nogometni oddelek. Kdaj in če bo nadaljevala študij, še ni odločena, po nogometni karieri pa bi rada ostala v športu. "Pri slovenskih fakultetah je težava, da na daljavo ne delujejo tiste smeri, ki me zanimajo. Zdaj si bom vzela čas in nato se bom odločila, kako naprej," pojasni odločitev.

"Soigralkam ni bilo jasno, kako je Pomurje lahko tako uspešno ob pogojih, ki smo jih tam imele nogometašice," pove Prekmurka Luana Zajmi. Foto: osebni arhiv

Osebni Arhiv

Zajmijeva je vsak dan znova fascinirana nad organiziranostjo kluba. "Ko s soigralko prideva na trening, so v naših omaricah sveža oblačila in brisača. V klubu imamo zajtrk, tega nisem pričakovala. Nato imamo sestanek, lahko analiziramo prejšnje tekme ali pripravo na naslednjo. Po sestanku gremo v fitnes, kjer se v pol ure pripravimo na trening, ta pa traja nato uro in pol do dve uri. Sledijo malica, fitnes in sestanek s svojo enoto, recimo za zvezno linijo. Po opravljenem se lahko odpraviš v bazen ali na masažo, po kosilu pa lahko greš domov," opiše dan v velikem klubu, izpostavi pa predvsem udobnost med potjo na gostovanja: "Potujemo z dvema avtobusoma. To je res luksuz. Na avtobusu imamo kuhinjo, toalete, mize, televizorje. Ko sem to videla, sem bila šokirana. Na daljša gostovanja se odpravimo dan prej in tam prespimo." Ženska ekipa Leicester Cityja tekmuje na stadionu King Power, ki je domovanje tudi moške ekipe in sprejme 32.312 ljudi.

Spoznala Rodgersa in Schmeichela, rada bi se srečala z Vardyjem

Med preizkušnjo pri Leichestru si je Luana ogledala nov trening center kluba. Dekleta je takrat nagovoril trener moške ekipe Brendan Rodgers. "To je bila res neverjetna izkušnja. Rekel je, da bosta, ko se bo umirila situacija s koronavirusom, ženska in moška ekipa opravili skupni trening. Šlo bi za spoznavanje in team building. Ko sem živela v hotelu ob stadionu, pa sem srečala Kasperja Schmeichela. Upam, da čim prej spoznam tudi druge nogometaše, recimo Jamieja Vardyja in Yourija Tielemansa."

V preteklih letih je Luana Zajmi igrala za mlajše selekcije slovenske izbrane vrste, pred časom pa se ji je ponudila priložnost, da zaigra za člansko reprezentanco Albanije, ki jo je sprejela. "V zadnjem času sem se odločala, za katero reprezentanco bom igrala. Imela sem sestanek s selektorjem Slovenije, nato pa sem se odločila, da bom igrala za Albanijo. Pred dnevi sem izvedela, da sem vpoklicana za kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Če bo vse po sreči, bom novembra debitirala za Albanijo," pojasni nogometašica, ki si je z igranjem pri Pomurju priigrala tudi mednarodne izkušnje z igranjem v ligi prvakov.

Preskok v intenziteti treninga je res velik. Foto: osebni arhiv

Osebni Arhiv

Večina soigralk veliko o Sloveniji ni vedela, pove Zajmijeva, tudi o Pomurju ne, čeprav slovenske prvakinje redno igrajo v evropskih tekmovanjih. "Soigralkam ni bilo jasno, kako je Pomurje lahko tako uspešno ob pogojih, ki smo jih tam imele nogometašice. Ko sem povedala, da večina igralk v Sloveniji ne dobi plačila ali le potne stroške, jim je to bilo šokantno. Ko prideš v Anglijo, pa imaš vse," navrže Luana Zajmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta