Priljubljene oddaje na naših televizijah: Slovenci se radi smejimo na račun politikov

Saša Britovšek Saša Britovšek
02.01.2022 04:45

Satirična oddaja Kaj dogaja je med najbolj gledanimi vsebinami Televizije Slovenija. Na Pop TV je bila v letu 2021 najbolj priljubljena oddaja Slovenija ima talent, na Planet TV pa glasbeni šov Kdo si ti? Zvezde pod masko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Najbolj gledana zabavna oddaja leta 2021 je bil šov Slovenija ima talent. Foto: Pop TV

Pop TV

Koliko časa ste v preteklem letu posvetili televizijskemu programu in kakšne vsebine so vas najbolj pritegnile? Četudi ob prehodu v leto 2022 o tem niste razmišljali, pa so tovrsten obračun pripravile tri največje slovenske televizijske hiše. Izkazalo se je, da so nas najbolj pritegnili vrhunski uspehi domačih športnikov, zabavni šovi in nabrušen jezik politične satire.

Osma sezona šova Slovenija ima talent televizije Pop TV je zmagovalka v gledanosti zabavnih oddaja slovenskih televizij z najbolj gledano epizodo z ratingom 21 odstotkov v ciljni skupini od 18 do 54 let. Na drugem mestu je resničnostni šov Sanjski moški, sledi pa mu Delovna akcija. Tako so svoje najboljše tri izpostavili na Pro Plusu. "Ob koncu leta delamo bilance, ki so izražene v številkah. Tudi v televizijskem poslu je tako, da v teh dneh pogledamo nazaj in ugotovimo, ali smo zastavljene cilje dosegli. Za doseženimi številkami gledanosti stoji zaupanje gledalcev, za kar se jim zahvaljujem. Hkrati je to tudi zaveza, da to zaupanje še krepimo: z neodvisnimi informativnimi oddajami, televizijsko zabavo, športom in vrhunskimi serijami," pravi o uspehu njihovih vsebin programski direktor Branko Čakarmiš.

Med igranimi vsebinami Poptevejeve produkcije je bila lani najbolj gledana serija Najinimi mostovi s 13 odstotki ratinga najbolj gledane epizode. Ob tem pa je njihova televizija na zahtevo Voyo zabeležila rekorde gledanosti z resničnostno oddajo Sanjski moški in serijo Ja, Chef! Slednja je s tremi sezonami skupaj zabeležila 3,6 milijona ogledov. Informativna oddaja 24UR je svoj rekord gledanosti zabeležila 10. januarja z ratingom 18,7 odstotka. Po raziskavi AGB Media Nielsen Research ja bila najbolj gledana vsebina na Kanalu A tekma z EP v odbojki med Slovenijo in Italijo z ratingom 24,5 odstotka v že omenjeni ciljni skupini. Tekmam z evropskega prvenstva v odbojki sledijo motoGP dirka iz Francije z ratingom 8,6 odstotka in najbolj gledana tekma lige prvakov med Chelseajem in Realom (8,3 odstotka).

"Ponosni smo tudi na gledanost enkratnega projekta, ki je nastal v sodelovanju z RTV Slovenija, Skupaj naprej, v povprečju je oddajo vsako minuto spremljalo 54 odstotkov gledalcev oziroma vsak drugi gledalec. Skupni doseg oddaj na obeh televizijah je bil skoraj 700 tisoč različnih gledalcev," so še sporočili iz televizijske hiše Pro Plus.

Vrenko, Galunič, Artač

Na prvem programu Televizije Slovenija je bila lani najbolje gledana vsebina četrtega dela slovenske kriminalne nadaljevanke Primeri inšpektorja Vrenka. To inšpektorjevo zgodbo si je 31. januarja ogledalo 16,9 odstotka gledalcev, starejših od štirih let, po raziskavi Nielsen Media Research.​ Sicer pa so uspešnici igranega programa konkurenčno najbližje oddaje iz uredništva razvedrilnega programa, sploh sobotna satirična oddaja Kaj dogaja?, kar je nekoliko presenetilo tudi odgovornega urednika razvedrilnega programa TV Slovenija Vanjo Vardjana: "Tako zame kot za moje sodelavce je bilo presenetljivo, da je lansko leto najbolj gledana vsebina razvedrilnega programa satirična oddaja Kaj dogaja? Ima približno enako gledanost kot kviz Joker z Mariem Galuničem. Doslej se namreč še ni zgodilo, da bi bila satirična oddaja v konkurenci drugih razvedrilnih oddaj tako dobro gledana. Nasploh so sobote najbolj gledan termin na TV Slovenija, pri tem se nacionalka uspešno kosa tudi s komercialno konkurenco. Ob tem velja izpostaviti še dobro gledanost glasbene oddaje V petek zvečer in vsekakor kviza Vem!, ki je že nekaj let v nizu najbolj gledana oddaja v terminu pred osrednjimi informativnimi oddajami na slovenskih televizijah." Kaj dogaja? dosega rating gledanosti okoli 11 odstotkov. Najbolje je bila satirična oddaja z voditeljem Tilnom Artačem gledana 20. marca, in če se spomnimo, so na Mali terasi takrat igrali Daneboleon, zapeli pa so Vrni se, skladbo, posvečeno evroposlanki Ljudmili Novak.

Tilen Artač, voditelj oddaje Kaj dogaja?

Adrian Pregelj

Ko se začnejo zimski športi, prenosi smučarskih skokov in nekatere tekme alpskega smučanja, ima visoko gledanost tudi TVS 2. Izredno gledane so bile prav tako olimpijske igre, predvsem zaradi odličnih uspehov slovenskih košarkarjev; 5. maja 2021 je imel prenos tekme med Slovenijo in Francijo rating 26,6 odstotka. Po podatkih že omenjene raziskave sledijo smučarski skoki lanske novoletne turneje iz Innsbrucka.

Kdo si ti?

Gledalce Planeta je najbolj prepričal šov Kdo si ti? Zvezde pod masko, ki ga je vodil Klemen Slakonja. Najboljšo gledanost, z 10,6 odstotka gledalcev v ciljni skupini od 18 do 64 let, je zabeležil 14. februarja. Najbolj se mu je približal povsem svež format, Exatlon Slovenija, in sicer 1. novembra. Dobro gledanost sta zabeležila tudi kviz Piramida sreče z Jonasom Žnidaršičem in legendarni kviz Milijonar z Juretom Godlerjem.

V oddaji Kdo si ti? Zvezde pod masko voditelj Klemen Slakonja in Eva Boto kot koruza.

Planet TV

"Gledalci imajo sicer po eni strani radi oddaje, ki so jih že navajeni, a hkrati si želijo tudi novih, inovativnih vsebin. Ko na televiziji predvajamo neko popolnoma novo oddajo, nov format, smo snovalci programa skupaj z ustvarjalci vsebin vedno na trnih, ali bo ta zvrst oddaje gledalcem všečna ali ne, medtem ko pri že ustaljenih formatih teh skrbi načeloma ni, vsaj ne v takšni meri. Zato lahko rečem, da je predvajanje novih, našim gledalcem neznanih formatov oddaj dokaj drzna poteza. Na Planetu smo tako lahko v lanskem letu na novo spremljali oddaje Exatlon Slovenija, Kdo si ti? Zvezde pod masko, Piramida sreče, The Real Housewives Slovenija: Vražje dame … Dobra gledanost oddaj pa dokazuje, da so gledalci še vedno željni novosti, in res smo veseli, da so oddaje dobro sprejeli," je najbolj gledane oddaje komentirala programska direktorica Planet TV Alenka Medič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta