Prvi mož Toyote, pionir hibridnega pogona, ima pomisleke glede splošne usmeritve v električne avtomobile

15.08.2021 04:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akio Tojoda: te hip eden redkih vodilnih mož avtomobilske industrije, ki se sprašujejo o ustreznosti izrazite usmeritve v električne baterijske avtomobile.
Tovarna

Če se je še pred dobrim letom ali dvema zdelo, da so elektrificirani avtomobili - hibridi, priključni hibridi, električni baterijski avtomobili - zgolj ena od smeri prihodnjega razvoj avtomobilskega sveta, sedaj ni več nobenega dvoma. Avtomobilske tovarne ena za drugo objavljajo bolj ali manj natančne datume, ko naj bi z njihovih tekočih trakov pripeljali zadnji avtomobilski pogonski klasiki. Hkrati pa podobne načrte objavljajo tudi posamezne države ali skupnosti, kot v našem primeru Evropska unija (EU), pa tudi ZDA, Kitajska in tako dalje. Dvomov o ustreznosti električne avtomobilske prihodnosti torej ni več.

Pred nedavnim predstavljeni načrt EU z naslovom Fit for 55 (Pripravljeni za 55 ali nekaj podobnega) je zakoličil vsaj en datum - leta 2035 naj bi prenehali prodajati (in verjetno tudi izdelovati) avtomobile, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem, torej bencinarje in dizle. Načrt je ambiciozen, kajti je res, da v EU (in tudi preostali Evropi) že od leta 2015 (tedaj se je rodila slovita afera Dieselgate) pada tako delež bencinskih kot dizelskih avtomobilov (zadnji podatki za EU kažejo, da je bil letošnji delež bencinskih avtomobilov nekaj čez 40 odstotkov, dizelskih pa dobrih 20), a se delež elektrificiranih avtomobilov vendarle ne povečuje tako hitro, ko si države in z njimi EU želijo. Toda kljub temu gre naprej. Razlike med posameznimi članicami v EU so precejšnje, pogosto odvisne od višine bruto domačega proizvodna na prebivalca oziroma standarda (berite sosednji članek), pa tudi prepričanja, da so električni avtomobili edina prava rešitev za okolje in sicer.

ZDA: Joe Biden kar z ukazom

Tudi relativno nova ameriška administracija s predsednikom vred ima podoben načrt. Joe Biden je pred nekaj dnevi kar s tako imenovanim izvršnim ukazom napovedal velike spremembe na tem področju. Tako naj bi se okoli leta 2030 prodaja avtomobilov z ničelnim izpustom škodljivih plinov povečala na 40 ali 50 odstotkov. Pri vsem tem je še nekaj nejasnosti, saj naj bi ta načrt vključeval ne le električne baterijske avtomobile in avtomobile na gorivne celice, pač pa tudi priključne hibride. Pri teh gre za kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem (bencinskega ali dizelskega) in elektromotorja (enega ali dveh), pri čemer je poraba manjša kot sicer, prav tako škodljive emisije, vendar ne ničelne kot pri električnih avtomobilih ali gorivnih celicah. Hkrati naj bi do leta 2030 oziroma do 2027. v ZDA uveljavili nove predpise glede izpustov škodljivih plinov pri lahkih in težkih gospodarskih vozilih. Ta načrt so bolj ali manj zavzeto podprli tako domači kot tuji izdelovalci avtomobilov, pri čemer so dodali, da bo njegova uresničitev izjemno zahtevna in draga. Brez državne podpore, ki bo namenjena subvencijam, investicijam v razvoj in raziskave, polnilno električno infrastrukturo, ne bo šlo. Ampak strategija je jasno začrtana in kakšnega dvoma ni zaslediti.

Toyota prius je bil pred več kot četrt stoletja prvi velikoserijski hibrid, avto, ki je oral tovrstno ledino.
Tovarna

Na Kitajskem, ki je bila lani največji avtomobilski trg na obli (in vse kaže, da bo tudi letos), pri čemer pa je bila vsaj v prvih letošnjih mesecih prodaja električnih baterijskih avtomobilov v Evropi boljša kot v Konfucijevi deželi, absolutno stavijo na avtomobilsko elektriko. Mimogrede - na Kitajskem zelo dobro uspeva ameriška Tesla, ki tam izdeluje nekatere svoje modele. V zadnjih mesecih je tovarna, ki ji predseduje Elon Musk, imela tudi nekaj težav, ki so bile morda predvsem ideološko in politično motivirane, a za Teslo je to nedvomno najpomembnejši tržni prostor. Kitajska usmerjenost v električni avtomobilski pogon je zaradi pogosto neznosnih okoljskih razmer razumljiva in splošno sprejeta. Pa vendar - je navdušenja nad električnimi avtomobili res tako enotno, brezprizivno, tako rekoč monolitno?

Tojoda: glas dvoma in tudi razuma?

Ne. In posebej zanimivo je, da glas proti oziroma glas dvoma o 100-odstotni ustreznosti električne avtomobilske strategije, ki naj predstavlja nekakšno sanjsko rešitev okoljskih (avtomobilskih) zadreg, prihaja od človeka, ki pravzaprav predstavlja ta avtomobilski svet. Akio Tojoda, 65-letni predsednik japonske Toyote, največje avtomobilske korporacije na obli, je eden redkih, med najpomembnejšimi ljudmi avtomobilske industrije pa verjetno edini, ki odkrito in jasno dvomi o popolni ustreznosti zgoraj opisane električne avtomobilske usmeritve.

Toyota mirai je nekaj podobnega kot prius pred desetletji - prvi serijski avtomobil na gorivne celice.
Tovarna

Pri tem je posebej zanimivo, da je Toyota pionir hibridnega avtomobilskega pogona. Proti koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja so povili priusa, prvi velikoserijski hibridni avtomobil. Sprejet je bil s precej dvoma, morda celo vljudno prikritega posmeha. Evropa je bila sredi silovitega razmaha dizelskih avtomobilov oziroma dizelskega pogona, ki se je dokazoval s skromnejšo porabo goriva in posledično dolgimi dosegi. V ZDA, kjer je bil bencin bistveno cenejši kot na drugi strani Atlantika in še marsikje drugje, so gospodarili požrešni poltovornjaki, medtem ko je Kitajska tedaj obstajala predvsem v geografskem pogledu in nič v avtomobilskem. O okoljski problematičnosti avtomobilov oziroma vozil se tako rekoč ni razpravljalo, morda zgolj potihoma razmišljalo. V takšnih okoliščinah izdelati avto, ki gre deloma na elektriko, ker je to okoljsko sprejemljivo, je bilo nenavadno, samosvoje, skoraj čudno.

Kitajska je vodila pri uvajanju elektrificiranih avtomobilov, še posebej električnih baterijskih vozil. Razumljivo, okolje oziroma zrak sta večinoma precej slabša kot v Evropi ali Severni Ameriki. Foto: EPA
Epa

Pa vendar je Toyota svojo usmeritev, sprejeto pred skoraj tridesetimi leti, nadaljevala. Vizionarska odločitev, vredna poklona. In sedaj, ko so električni avtomobili skoraj sveti gral, se pojavi mož, ki jim nasprotuje oziroma v splošno evforijo vliva precej dvoma. Ali politiki tedaj, ko rečejo, dajmo, gremo na elektriko, vedo oziroma razumejo, kaj to pomeni? Če bi se Japonska vdala tej evforiji, potem bi avtomobilska industrija kolapsirala, je prepričan Akio Tojoda. Električni baterijski avtomobili po njegovem še precej časa ne bodo dobičkonosni. Če bi poleti vse avtomobile poganjala elektrika, bi bili na Japonskem brez nje, še dodaja.

V ZDA, domovini velikih, požrešnih in okoljsko problematičnih poltovornjakov, se prav tako pripravljajo na novo okoljsko realnost.
Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta