Razvajanje z maskami: Do zdravja in lepote po domače

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
04.02.2024 02:25

Pojdimo v kuhinjo in pripravimo nekaj nežnih, a učinkovitih naravnih mask in tonikov za nego kože pozimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doma lahko pripravite številne negovalne maske. Sčasoma boste ugotovili, katere vaši koži najbolj prijajo.
Profimedia

Naravna kozmetična sredstva so v primerjavi z umetnimi kozmetičnimi pripravki blažja, bolj zdravilna in mnogo cenejša. Veliko sestavin za naravne lepotilne pripravke imamo že v kuhinji ali na vrtu, druge sestavine pa so na voljo v specializiranih trgovinah in na tržnici - ali pa si jih naberemo v naravi.

Glinena kura in maska za zdravo, sijočo kožo

Koža je naše ogledalo, saj odraža stanje našega telesa. Samo zdrav in zadovoljen človek ima lepo in sijočo polt. Glina je idealna naravna substanca za čiščenje kože in razstrupljanje celotnega organizma. Je tudi bogat vir mineralov, kot so železo, silicij in kalij, ki so prav tako ključnega pomena za zdravo kožo. Glineno kuro izvajamo 21 dni zapored tako, da zjutraj na tešče spijemo kozarec glinene vode (pomešamo žličko glinenega prahu v decilitru vode). Nato za en teden pitje gline prekinemo in postopek ponovimo. Napitek pustimo stati čez noč; v deciliter vode damo kavno žličko glinenega prahu. Žlička naj bo lesena. Glinena kura naj traja 21 dni, nato jo za en teden prekinemo in še enkrat ponovimo.

Iz gline pa si lahko pripravimo tudi masko za obraz in telo, ki odstrani s kože vse nečistoče in pospeši njeno obnavljanje. Pripravimo jo tako, da glino v prahu zmešamo z vodo, jo nanesemo na obraz ali telo in pustimo učinkovati največ eno uro.

Kamilično čistilno mleko za suho in občutljivo kožo na obrazu

Pol skodelice mleka in 2 žlici svežih ali posušenih kamiličnih cvetov segrejemo do vretja. Nato pustimo stati dve uri, potem pa precedimo. Shranimo v hladilniku in porabimo v enem tednu.

Tonik z rožno vodico

Zaradi pomirjevalnih lastnosti vrtnic je tonik z rožno vodico primeren za suho in občutljivo kožo. 160 ml rožne vode premešamo s šestimi kapljicami glicerina in s 140 ml destilata virginskega nepozebnika. Pred uporabo vedno dobro premešamo.

Rožmarinov tonik za mastno kožo

Za mastno kožo pripravimo tonik iz 15 g rožmarinovega lista, 20 g cvetov vrtnice in 2,5 dcl vode. Rastline poparimo z vrelo vodo, pustimo eno uro in precedimo. Tonik hranimo v zaprti posodi na temnem mestu. Če imamo odprte pore, losjonu dodamo še limonin sok. Obraz bo čist in svež, koža pa zdrava in prožna.

Dobro je investirati v nakup stekleničke rožne vode, saj je v domači kozmetiki vsestransko uporabna. 
Profimedia
Zmleta kava, med in ovseni kosmiči se hitro spremenijo v učinkovit piling. 
Profimedia

Piling za telo

Koži dajejo videz utrujenosti tudi poroženele celice na površini, ki jih enkrat na teden oluščimo z nežnim pilingom, ki smo ga naredilo tako, da smo 150 g pšeničnih otrobov potopili v 1,5 dcl jabolčnega kisa. Dobljeno pasto nanesemo na obraz z rokavico iz frotirja in z njo masiramo obraz. Tako odstranimo vse odmrle celice na površini kože, nove celice pa pomladijo polt.

Hranilna zeliščna maska

Obrazna maska potegne nečistoče iz globine kože, poživlja krvni obtok in napenja kožo. Za zeliščno masko lahko uporabimo poljubna zelišča. Pomešamo dve prgišči svežih zelišč ali tri žlice posušenih zelišč, ki smo jih prej čez noč namakali v prekuhani vodi. Dodamo dve žlici destilirane ali mineralne vode in zmeljemo v električnem mešalniku. Zgostimo jo še z mletimi mandlji.

Bananina obloga

Bananina obloga je primerna za normalno kožo, njen učinek na kožo je poživljajoč in osvežujoč, kožo pa naredi bolj nežno in mehko. Banano olupimo in zmečkamo z vilicami, kašo pa namažemo po koži. Po desetih do petnajstih minutah oblogo zmijemo.

Lepotilna krema proti gubam okrog oči

Lepotilno kremo proti gubam okrog oči si pripravimo iz dveh žlic žajbljevega medu, dveh žlic glicerina in dveh žlic limoninega soka. Segrejemo in mešamo v vodni kopeli.

Medene obloge za usta

Ustnice so bolj občutljive in nežne od kože na obrazu, zato zahtevajo posebno nego. Razpokane ustnice premažemo z naravnim medom.

Marelično-limonina krema za ustnice

Žličko čebeljega voska stopimo in ob nenehnem mešanju na ognju dodamo še žličko olja mareličnih jedrc in žličko ognjičevega olja. Odstavimo z ognja in pustimo ohladiti, nato dodamo še nekaj kapljic limoninega ali pomarančnega eteričnega olja.

Hranljiva obloga za lase

Lepi, zdravi lasje so že od nekdaj pomemben sestavni del ženske privlačnosti in lepote. Da bodo lasje svilnati in mehki, jih je treba redno in pravilno negovati. Hranljivo oblogo za vse vrste las lahko pripravimo sami, tako da dvema rumenjakoma dodamo žličko medu. Pustimo učinkovati pol ure in nato lase umijemo.

Med ni le slasten, ampak tudi neguje našo kožo, lase in ustnice v vseh kombinacijah. 
Profimedia
Z vilico zmečkajte banano in jo spremenite v hranljivo oblogo za lase. 
Profimedia

Zeliščno milo z limono in rožmarinom

Dišeče in nežno milo za vse vrste kože. Limona čisti in vrača koži napetost, rožmarin pa krči žile in oži pore. Kos pralnega mila naribamo, dodamo tri žlice limoninega soka in štiri žlice ognjičevega poparka. Vse skupaj damo v emajlirano ponev in počasi segrevamo, dokler se milo ne stali. Pri tem ves čas mešamo. Počakamo kakšnih deset minut, da se ohladi, in zamesimo gladko pasto. Dodamo rožmarin, limonino lupinico in eterična olja. Počakamo deset minut, da se začne masa sušiti in postane voljna. Nato oblikujemo šest kroglic, velikih kot slive. Približno dve uri jih sušimo na toplem mestu, kroglice pokrijemo s folijo, da ne razpokajo. Nato folije odstranimo in si navlažimo roke z ognjičevim poparkom in gladimo krogle, dokler se ne svetijo. Nato jih ponovno sušimo en dan in jih shranimo v svilen papir na suh, topel prostor. Čez kakšen mesec so primerne za uporabo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta