Rdeča kapica: Ko sneg prekrije Ljubljano, najdejo mrtvo deklico

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.01.2022 04:15

Kriminalni roman Irene Svetek Rdeča kapica razkriva tudi temne in sprevržene plati človeške narave ter posledice vzgojnega zanemarjanja in zlorabe otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Srečanje sva z Ireno Svetek, priljubljeno in nagrajeno pisateljico ter uveljavljeno scenaristko televizijskih serij, med drugim priljubljene Ene žlahtne štorije, Mame in Več po oglasih, prestavljali že od izida njenega kriminalnega prvenca Rdeča kapica, ki je lani izšel pri založbi Beletrina. Decembra me je pisateljica prosila, ali se lahko dobiva v letošnjem januarju, ker ob izteku leta končuje svoj drugi roman iz trilogije psiholoških kriminalk. In tako se je najino srečanje končno zgodilo pred dnevi v zanimivem lokalu v središču Ljubljane. Ko sva se dobili, sem takoj začutila njeno izjemno prijetno in toplo energijo, še posebej, ko me je objela, čeprav sva se prvič videli. Pogovarjali sva se, kot da se poznava že dolgo. Preden sva se lotili službenega pogovora o njenih romanih, sem jo vprašala, ali je njena mama sedaj že upokojena ljubljanska tožilka Tatjana Devčič Svetek, s katero so se najine službene poti vrsto let križale na ljubljanskem sodišču. "Ti poznaš mojo mamo? Tega si pa res ne bi mislila," je v smehu odvrnila Irena, s katero sva se takoj začeli tikati. Prav njena mama je veliko pripomogla k temu, da je svet kriminala začel zanimati Ireno, ko je bila še osnovnošolka. "Ko se je mama vračala domov iz službe ali z ogledov krajev kaznivih dejanj, sem jo vedno spraševala, kako je bilo, kaj je videla, zanimalo me je, kaj počnejo tožilci, policisti ... Bila sem zelo zvedav otrok, rada sem tudi veliko brala, raziskovala, no, vse to zelo rada počnem še danes."

Pisateljica Irena Svetek in njen prvenec, kriminalni roman Rdeča kapica.

osebni arhiv

Irena Svetek je odraščala je v ljubljanskem Trnovem, zdaj pa z možem Dušanom Čaterjem, slovenskim pisateljem, urednikom in prevajalcem, ter hčerko živi v hiši pod Golovcem. Svojo študijsko pot je začela na ljubljanski filozofski fakulteti, kjer je tudi doktorirala na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Je zelo načitana in ima odličen spomin, za vsak svoj nov projekt se zelo dobro pripravi, njen najboljši svetovalec in sodelavec pa je mož Duš, kot ga kliče. Roman Od blizu je njen prvenec, zanj je dobila nagrado za najboljši prvenec leta 2004. Literarno občinstvo jo pozna po odmevnih objavah kratke proze v literarnih revijah in na radiu. Že vrsto let vodi pogovore z uglednimi literarnimi ustvarjalci in pripravlja poglobljene predstavitve knjižnih novitet. S knjigo Rdeča kapica se je podala v enega najbolj popularnih žanrov, kriminalko. Njen roman je prvi v seriji psiholoških kriminalk, v katerih bomo spremljali bizarne in krute umore, ki jih razrešuje državni tožilec Mio Aurelli, zasvojen z igrami na srečo in še vedno preboleva ločitev. Pretresljiva zgodba o umoru mladoletnice je napisana spretno, filmsko in žanrsko prepričljivo. Zgodba se dogaja v Ljubljani. Ko jo prekrije sneg, sredi parka na Kodeljevem sprehajalec psa odkrije golo truplo brutalno umorjene trinajstletne deklice, oblečene le v rdeč plašček. Pisateljica nas vodi skozi napeto zgodbo, v kateri se prepleta več likov in krajev, da nas na koncu privede do morilca. Roman razkriva tudi temne in sprevržene plati človeške narave, obenem pa družbi nastavlja ogledalo, v katerem odsevajo daljnosežne posledice vzgojnega zanemarjanja in zlorabe otrok.

Na vprašanje, zakaj je v knjigi glavna tragična junakinja trinajstletna deklica, je pisateljica podala kompleksen odgovor: "Študirala sem psihoanalizo in veliko literarnih tekstov se lahko psihoanalitično razloži. In Rdeča kapica je takšen tekst, ki se ga lahko psihološko secira. V knjigi gre na primer za izgubo nedolžnosti, za vstop iz imaginarnega v simbolni svet, potem se zgodi umor, vse je prepleteno. Želela sem tudi pokazati, kako se grehi prednikov prenašajo na njihove potomce, zato sta v romanu pravzaprav dva umora, ne le eden. Je pa zanimivo, da v glavnem nikoli ne vemo, kaj se nekomu dogaja v glavi, zakaj mori, kaj ga k temu vodi. In kot je rekel Freud, ko je govoril o možganih, ima človek nekaj volčjega v sebi, nekaj divjega. Da to kar udari nenadoma iz zasede. A sem zdaj, ko sem za drugi roman z naslovom Beli volk volke bolj preučevala, ugotovila, da so to lepa in krasna bitja."

Pred dnevi je založbi Beletrina oddala drugi kriminalni roman, ki bo luč sveta ugledal maja. "Zgodba je zelo zanimiva, črpala sem jo iz staroslovanske mitologije, kjer so glavna trojica najstarejša božanstva, ki so bila čaščena že v pradomovini, Perun, Veles in Mokoš, ter Jurij, Perunov sin, in boginja Morana, ki je slovanska staroverska poosebitev smrti, ter drugi. Vse te like sem v romanu prenesla v današnji čas, junake popeljala v Belo krajino in kočevske gozdove. Naredila sem kriminalno zgodbo, saj je tudi mitologija polna kriminalnih zgodb, vrstijo se umori, ljubezenske zgodbe, maščevanja, sovraštva. Moja tretja knjiga iz trilogije pa se bo dogajala na sodišču in bo izšla drugo leto." Tudi potem ko je oddala svojega Belega volka, ima polne roke dela. Na Pop TV namreč pripravljajo snemanje nadaljevanke po romanu Rdeča kapica, zato z možem Dušanom pišeta scenarij. "Za film je treba scenarije na novo napisati, kar zahteva veliko dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta