(RECEPT) Riba v "nori vodi"

Zora Štok Zora Štok
10.10.2021 04:40
Tako pripravljena riba - originalno ime jedi je Pesce all'acqua Pazza - je značilna neapeljska jed.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

4 srednje velike bele ribe (na primer orade)

2 dl olivnega olja

40 dag manjših paradižnikov

1 jušna žlica janeževih semen

2 stroka česna

žlička kosmičev sušene paprike

sol

okoli 3 dl vode

Pripravimo posodo s širokim dnom. Olivno olje zmerno segrejemo in dodamo na tanke lističe narezan česen, kosmiče sušene rdeče paprike in janeževa semena ter med mešanjem pražimo tri do pet minut. Ogenj naj bo zmeren, pazimo, da česen ne porjavi, sicer bo grenil. Potem v ponev dodamo paradižnike in vodo, premešamo in v pokriti posodi kuhamo okoli 30 minut. Paradižniki se bodo v tem času zmehčali, tekočina pa bo postala rdeča in se bo navzela okusa paradižnikov in začimb.

Potem v posodo damo ribe, ki smo jih prej natrli s soljo, jo pokrijemo in na zelo zmernem ognju pustimo okoli 10 minut. Ribe se bodo v tem času toliko zmehčale, da se bo meso brez težav ločilo od kosti, kožo bomo zlahka odstranili. Ko je riba kuhana, pokusimo omako in po želji dodamo še sol in kosmiče paprike. Tik preden jed postrežemo, jo pokapljamo z olivnim oljem. Tako pripravljeno ribo postrežemo s kruhom, ki ga lahko tudi opečemo, saj je omaka kot nalašč za namakanje. Omaka ne sme biti preveč gosta. Če se je med kuhanjem preveč zgostila, dodamo še malo vroče vode in posodo stresemo.

Omaka mora biti bolj gosta kot juha, a bolj redka kot običajne omake, pravijo Neapeljčani. Namesto celih rib lahko uporabimo tudi ribje fileje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta